Roppanós nyári lencsesaláta nyárra: tápláló és frissítő

2024. június 13.
Ez a lencsesaláta egészen biztosan nem hasonlít semmire, amit korábban kóstoltál: roppanós, fűszeres és frissítő, igazi tápláló nyári recept!
Roppanós és frissítő: mutatjuk a nyár kedenc salátáját – lencséből

Bűn lenne a lencsét kizárólag szilveszterre tartogatni, hiszen nemcsak tápláló, de rendkívül sokoldalú hüvelyesről van szó. Bár mi Magyarországon leginkább a hagyományos „zöld” lencsét használjuk, egyre népszerűbb a főleg indiai receptekhez használt vörös lencse, és az egészen különleges beluga lencse is. Bár az alábbi receptben szereplő beluga lencse jóval drágább a hagyományosnál, salátákhoz tényleg érdemes lehet beruházni rá, ugyanis a kaviárszerű, roppanós gyöngyök tényleg egészen különleges textúrát adnak az ételnek. Az alábbi lencsesaláta azért is nagyon izgalmas, mert készül hozzá egy mandularopogós és egy fűszeres olaj is, amitől elképesztően komplex és különleges lesz a végső ízélmény.

Kicsit macerásabb receptről van szó, amihez kell egy kis kísérletező kedv, de szerintünk vétek lenne kihagyni, ugyanis igazi nyári kedvenc lehet belőle: tápláló, frissítő, ráadásul sokáig eláll, szóval érdemes belőle nagy adagot készíteni. Szuper lehet grillpartikra különleges köretként, de önmagában is megállja a helyét, ha könnyed ebédre vágynánk.

Roppanós nyári lencsesaláta

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb csokor fekete kelkáposzta (cavolo nero)
  • 1/2 csésze sózatlan nyers mandula
  • 3 szál újhagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 citrom
  • 1/2 csésze olívaolaj
  • 1 és 1/2 csésze beluga lencse
  • 1 tk. köménymag
  • 1/2 tk. chilipehely
  • 1 csésze zöld olajbogyó (pl.: Castelvetrano)
  • 140 gramm feta sajt

Elkészítés:

1. A kelkáposzta leveleit vágjuk le a száráról, tekerjük fel, majd vágjunk belőle vékony csíkokat. Ha túl hosszúak, keresztben is vágjuk félbe őket. Dobjuk a csíkokat egy nagy tálba, sózzuk le és kicsit masszírozzuk át, míg a káposzta kicsit sötétebb színre vált, puhább és selymesebb textúrát kap.

2. Egy nagy tálban tegyünk fel vizet főni, sózzuk alaposan! Amíg a víz forr, készítsük el a fűszeres olajat: vágjuk durvára a mandulát és tegyük félre, majd karikázzuk fel az újhagymákat úgy, hogy válasszuk külön a zöld és fehér részeket. A zöldjét tegyük félre, a fehér részt pedig karikákra vágva dobjuk egy serpenyőbe, adjuk hozzá a meghámozott, összezúzott fokhagymát, hámozzunk le egy kis darabot a citrom héjából (nagyjából 3 „csíknyit” a fehér részek nélkül) és azt is adjuk hozzá. Öntsük rá a 1/2 csésze olajat és alaposan forgassuk össze!

3. Ha a víz felforrt, a lencsét tésztához hasonlóan főzzük al dentére – vigyázzunk rá, hogy tényleg ne legyen túl puha, az a jó, ha megmarad a roppanós textúrája!

4. Miközben a lencsénk fő, hevítsük fel a serpenyőnket közepes lángon és pirítsuk kicsit a keveréket, míg a fokhagyma barnulni kezd, a citromhéj pedig felkunkorodik! Ezen a ponton adjuk hozzá a mandulákat, majd pirítsuk az egészet folyamatos kevergetés mellett további 3-4 percig, míg a mandula is megpirul kicsit. Vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a köménymagot és a chilipelyhet! Ha kihűlt, finom szűrőn keresztül szűrjük át az olajat egy kisebb tálba – ez lesz majd a dressing a salátánkhoz. A megmaradt mandulás keveréket terítsük ki egy sütőpapírral bélelt tepsire, sózzuk meg kicsit és hagyjuk kihűlni (így még ropogósabb lesz a mandula).

5. A fetát morzsoljuk rá a kelkáposztánkra, az olajbogyókat magozzuk ki és vágjuk őket nagyobb darabokba, majd ezek is mehetnek a tálba. Vágjuk vékony csíkokra az újhagyma zöldjét és dobjuk ezt is bele. Facsarjuk a salátára a citrom levét és ízesítsük kb. 1/2 tk sóval!

6. Csepegtessük le a megfőtt lencsét és dobjuk a salátára, ízesítsük ezt is egy kevés sóval! Öntsük le a fűszeres olajjal, majd adjuk hozzá a mandulás keverék felét és alaposan forgassuk össze! A tálaláshoz szórjuk meg a salátát a maradék ropogós mandulával – ügyeljünk rá, hogy a citromhéjat és a fokhagymákat inkább kotorjuk ki, meg lehet enni őket, de sokaknak túl intenzív lehet az ízük.

Forrás: BonAppetit Fotó: Getty Images