3 lencsés finomság szilveszterre, ha már unod a főzeléket

2022. december 30.
A lencse a szilveszter elengedhetetlen kelléke, de sajnos elég hamar unalmassá válik, ha mindig csak főzeléket készítesz belőle – pedig már csak a finom íze és a magas fehérjetartalma miatt sem érdemes kihagyni, nem beszélve arról, hogy hogy újév napján enned kell belőle ahhoz, hogy sok pénzed legyen. Íme három lencsés recept, hogy valami finomsággal induljon az új éved!

Lencseburger

Ha nem vagy vegetáriánus vagy vegán, akkor biztosan nem érted, miért van szüksége a világnak egy újabb húsmentes burgerreceptre. De csak addig, amíg ki nem próbálod. Íme a recept hat darab lencsepogácsa elkészítéséhez.

lencse-finoms-szilveszter-fozelek

Hozzávalók

  • 1 csésze szárított lencse
  • ½ csésze görög joghurt
  • ¼  tk. finomra reszelt citromhéj
  • 1 evőkanál friss citromlé
  • 2 gerezd fokhagyma, finomra reszelve
  • 10 csiperke gomba (a szárát vágd le)
  • 2 evőkanál misopaszta
  • ¼ tk. füstölt paprika
  • minimum 4 evőkanál extraszűz olívaolaj
  • minimum ¼ csésze (vagy több) zab
  • teljes kiőrlésű zsemle, saláta és savanyúság a tálaláshoz (opcionális)

Így készítsd el!

Önts annyi vizet egy nagy serpenyőbe, hogy ellepje a lencsét. Főzd addig, amíg megpuhul, de nem lesz pépes. Csöpögtesd le, majd hagyd hűlni legalább 10 percig. Közben egy kis tálban keverd össze a joghurtot, a citromhéjat, a citromlevet és a fokhagyma felét. Ízesítsd sóval, és tedd félre.

A gombát vágd apróra, majd tedd egy közepes tálba. Add hozzá a misót, a paprikát, 2 evőkanál olajat és a maradék fokhagymát. Keverd hozzá lencsét, és pépesítsd addig, hogy egy része krémes legyen, a másik fele pedig egyben maradjon. Adagold hozzá a lisztet, amíg a keverék össze nem áll. Oszd el 6 egyforma adagra, és formálj belőle pogácsákat.

Hevíts fel egy evőkanál olajat egy nagy, tapadásmentes serpenyőben, és süsd a pogácsák mindkét oldalát barnára és nagyon ropogósra. A zsemlét kend meg a joghurtos keverékkel, és ízlés szerint állítsd össze a hamburgeredet.

+1 tipp: a pogácsákat akár 4 nappal előre is el tudod készíteni, ha fogyasztásig hűtőben tárolod őket.

Lencsével töltött édesburgonya

Egészséges finomság két főre, ha idén valami különleges, de lencsés fogásra vágytok szilveszterkor.

lencse-finoms-szilveszter-fozelek

Hozzávalók

  • 2 kis vagy közepes édesburgonya
  • 5 evőkanál extraszűz olívaolaj
  • ½ csésze lencse
  • ¼ csésze sótlan földimogyoró durvára vágva
  • ½ tk. pirospaprika
  • 1 evőkanál friss citromlé
  • 1 ½ csésze szeletelt citrusféle (hámozott grapefruit, narancs és/vagy mandarin)
  • ¼ csésze morzsolt feta
  • koriander (opcionális)

Így készítsd el!

Melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra. Süsd meg az édesburgonyát egy kis tepsiben, amíg a héja megbarnul, és belül puha lesz – ez körülbelül 45 percet vesz igénybe. (Mikróban is elkészítheted!) Vedd ki a sütőből, majd törd össze a belsejét, és csepegtess rá egy evőkanál olajat. Sózd meg, majd folytasd a sütést még 12-15 percig, amíg a belseje is megpirul.

Közben főzd puhára a lencsét egy kis fazék sós vízben 20-25 perc alatt. Csepegtesd le, hagyd kihűlni, majd keverd össze egy evőkanál olajjal és sóval. Egy serpenyőben pirítsd meg a földimogyorót 3 evőkanál olajjal, adj hozzá pirospaprikát és egy csipet sót, majd hagyd kihűlni. Közvetlenül a felhasználás előtt keverj hozzá citromlevet is. Az édesburgonya tetejére kanalazz lencsét, citrusokat és fetát, végül pedig jöhet a mogyorós keverék.

Különleges lencsesaláta

Ahhoz, hogy tényleg isteni finom legyen ez a saláta, párosítsd tojással, mustáros öntettel, és ízlés szerint hallal vagy hússal. Mutatjuk, hogyan készíthetsz belőle 6-8 főre elég fogást!

lencse-finoms-szilveszter-fozelek

Hozzávalók

  • ¾ csésze extraszűz olívaolaj
  • ¼ csésze friss citromlé
  • 2 evőkanál dijoni mustár
  • 1 tk. méz
  • 1 tk. frissen őrölt fekete bors
  • minimum 1 tk. só
  • 6 nagy tojás
  • 450 gramm spárga felszeletelve
  • 4 csésze félbevágott vagy szeletelt retek, édeskömény és/vagy paradicsom
  • 3 csésze főtt lencse
  • olajbogyó, kapribogyó, peperoncini, savanyúság vagy más ecetes-sós finomság a tálaláshoz (opcionális)
  • durva szemű tengeri só

Így készítsd el!

Keverd össze az olajat, citromlevet, a mustárt, mézet, a borsot és az 1 teáskanálnyi sót egy közepes tálban, majd tedd félre. Forralj fel egy közepes fazéknyi sós vizet, tedd bele a tojást, és főzd 7 percig. Ha kész, vedd ki, hűtsd le, majd távolítsd el a héját. Ezután főzd puhára a spárgát 2-4 percen keresztül, majd hagyd hűlni.

Tálaláskor vágd félbe a tojást, és helyezd el egy tálon a nyers zöldségekkel és a lencsével. A tetejét ecetes-sós hozzávalókkal spékeld meg, szórd meg durva tengeri sóval, és csorgass rá öntetet.

Jó étvágyat!

Forrás: Bon Appétit Fotó: Getty Images

Olvass tovább!