6 ok, amiért újév után is érdemes lencsét enned
Ahogy a legtöbben csak karácsonykor esznek halat, úgy szegény lencsére is igaz, hogy sok helyen csak újév napján kerül a tányérra. 5 nyomós okot is mutatunk, amiért egész évben jól tennéd, ha lencsét ennél!
A lencse kiemelkedően sok rostot, növényi fehérjét és értékes ásványi anyagokat tartalmaz, ami önmagában is elég ok ahhoz, hogy gyakrabban kerüljön a tányérodra, az előnyök sora azonban itt nem ér véget: nagyszerű benne, hogy egész évben elérhető, rendkívül változatosan használható a konyhában, nem tartozik a drága alapanyagok közé, rendkívül tápláló és hosszabb időre elcsendesíti az éhségérzetet. Tovább is van, mondjuk még?
Kiváló vasforrás
Sokan nem is gondolják, hogy a lencse jó barátja azoknak, akik vashiányban szenvednek. Azoknak, akik egyáltalán nem vagy csak kevés húst esznek, mindenképp fontos lenne gyakran enni a lencséből. Ha olyan ételeket is eszel mellé, amelyek C-vitaminban bővelkednek, még eredményesebbé teheted a felszívódását.
Gazdag növényi fehérjékben
Plusz egy ok, hogy többször egyél belőle, hogy remek húshelyettesítő. Ha szeretnéd csökkenteni a húsfogyasztásodat, de tartasz attól, hogy így a kelleténél kevesebb fehérjét veszel magadhoz, a lencse – a többi hüvelyessel egyetemben – a segítségedre siet.
5 szilveszteri lencsevariáció, ha már unod a főzeléket és a klasszikus salátát
Szeretjük a magyaros lencsefőzeléket és a klasszikus lencsesalátát, de azért néha jólesik egy kis csavart vinni a szilveszteri lencseételekbe. Mutatunk 5 különleges variánst!
Jót tesz az emésztésnek
Mivel a lencse gazdag rostokban is, hosszabb időre biztosítja a teltségérzetet. Az emésztése kevésbé megterhelő, mint például a vörös húsoké. A benne lévő prebiotikus rostok különösen kedveznek a jótékony bélbaktériumoknak, rendszresen és hosszú távon fogyasztva pedig a koleszterinszint csökkentéséhez is hozzájárulhatnak.
Védi a szívet és az érrendszert
Ez az egyszerre laktató és tápláló alapanyag a legújabb kutatások szerint a szívet is védi, megelőzhet több komoly szív- és érrendszeri betegséget is. Ehhez a szakértők szerint hetente 3-4-szer kellene fogyasztani, különösen akkor, ha a családban gyakran előfordulnak szívpanaszok.
Bármikor fogyaszthatod
A lencse egyáltalán nem szezonális zöldség, bármikor hozzáférsz, így egész évben a tányérodra kerülhet. Ráadásul szinte bármely napszakban eheted: a lencselisztet például a reggelire fogyasztott kekszek tésztájába is belekeverheted, de fűszeres szendvicskrémet is készíthetsz belőle, ami egy szelet barna kenyérrel fenséges reggeli lehet, ebédre és vacsorára pedig még szerteágazóbbak a lehetőségek.
Sok szempontból gazdaságos
A lencse ára nem nevezhető túl magasnak, ha pedig számításba vesszük azt is, hogy a főzés során többszörösére dagad, igazán kiadósnak mondható. A főzési ideje sem olyan hosszú, mint mondjuk a száraz babnak, a lencse előáztatás nélkül is megfő kb. 25 perc alatt, így időt és energiát is spórol neked!
Fotó: Getty Images
Ezt láttad már?
Almás lencsesaláta vegán kesuszósszal
A különleges kesuszósznak hála még egy vegán menünek is tökéletes eleme lehet az alábbi laktató saláta, amivel még az annyira imádott krémességről sem kell lemondanunk!