6 ok, amiért újév után is érdemes lencsét enned

2022. január 05. |

Ahogy a legtöbben csak karácsonykor esznek halat, úgy szegény lencsére is igaz, hogy sok helyen csak újév napján kerül a tányérra. 5 nyomós okot is mutatunk, amiért egész évben jól tennéd, ha lencsét ennél!

A lencse kiemelkedően sok rostot, növényi fehérjét és értékes ásványi anyagokat tartalmaz, ami önmagában is elég ok ahhoz, hogy gyakrabban kerüljön a tányérodra, az előnyök sora azonban itt nem ér véget: nagyszerű benne, hogy egész évben elérhető, rendkívül változatosan használható a konyhában, nem tartozik a drága alapanyagok közé, rendkívül tápláló és hosszabb időre elcsendesíti az éhségérzetet. Tovább is van, mondjuk még?

5 ok, amiért szilveszter után is megéri lencsét enni

Kiváló vasforrás

Sokan nem is gondolják, hogy a lencse jó barátja azoknak, akik vashiányban szenvednek. Azoknak, akik egyáltalán nem vagy csak kevés húst esznek, mindenképp fontos lenne gyakran enni a lencséből. Ha olyan ételeket is eszel mellé, amelyek C-vitaminban bővelkednek, még eredményesebbé teheted a felszívódását. 

Gazdag növényi fehérjékben

Plusz egy ok, hogy többször egyél belőle, hogy remek húshelyettesítő. Ha szeretnéd csökkenteni a húsfogyasztásodat, de tartasz attól, hogy így a kelleténél kevesebb fehérjét veszel magadhoz, a lencse – a többi hüvelyessel egyetemben – a segítségedre siet.

Jót tesz az emésztésnek

Mivel a lencse gazdag rostokban is, hosszabb időre biztosítja a teltségérzetet. Az emésztése kevésbé megterhelő, mint például a vörös húsoké. A benne lévő prebiotikus rostok különösen kedveznek a jótékony bélbaktériumoknak, rendszresen és hosszú távon fogyasztva pedig a koleszterinszint csökkentéséhez is hozzájárulhatnak.

Védi a szívet és az érrendszert

Ez az egyszerre laktató és tápláló alapanyag a legújabb kutatások szerint a szívet is védi, megelőzhet több komoly szív- és érrendszeri betegséget is. Ehhez a szakértők szerint hetente 3-4-szer kellene fogyasztani, különösen akkor,  ha a családban gyakran előfordulnak szívpanaszok.

5 ok, amiért szilveszter után is megéri lencsét enni

Bármikor fogyaszthatod

A lencse egyáltalán nem szezonális zöldség, bármikor hozzáférsz, így egész évben a tányérodra kerülhet. Ráadásul szinte bármely napszakban eheted: a lencselisztet például a reggelire fogyasztott kekszek tésztájába is belekeverheted, de fűszeres szendvicskrémet is készíthetsz belőle, ami egy szelet barna kenyérrel fenséges reggeli lehet, ebédre és vacsorára pedig még szerteágazóbbak a lehetőségek.

Sok szempontból gazdaságos

A lencse ára nem nevezhető túl magasnak, ha pedig számításba vesszük azt is, hogy a főzés során többszörösére dagad, igazán kiadósnak mondható. A főzési ideje sem olyan hosszú, mint mondjuk a száraz babnak, a lencse előáztatás nélkül is megfő kb. 25 perc alatt, így időt és energiát is spórol neked!

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?

Almás lencsesaláta vegán kesuszósszal

Almás lencsesaláta vegán kesuszósszal

A különleges kesuszósznak hála még egy vegán menünek is tökéletes eleme lehet az alábbi laktató saláta, amivel még az annyira imádott krémességről sem kell lemondanunk!

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód

Ezek a legjobb ételek edzés előtt és edzés után! edzés

Ezek a legjobb ételek edzés előtt és edzés után!