Biztosítsd be a jövő éved szerencsehozó ételekkel!

2022. december 30.
A hagyomány szerint nem mindegy, mit eszünk szilveszterkor és az újév első napján. Mely ételeket kell mindenképpen fogyasztani és melyeket kerülni? Mutatjuk!
  • Az év utolsó és első napján a néphagyomány szerint szerencsét és bőséget hozó ételeket érdemes fogyasztani.
  • Kultúránként változó, mely ételre tekintenek szerencsét hozó alapanyagként és miért.
  • Cikkünkben öt hiedelem alapján öt isteni receptet ajánlunk szilveszterre.

A lencse több országban is a pénzt jelképezi.

A lencse több országban is a pénzt jelképezi.

1. Szerencsét túró malac

A malac a hagyomány szerint igazi szerencsehozó állat. A népi magyarázat mögötte az, hogy a disznó orrával előre (avagy a jövőben) túr, illetve kitúrja a szerencsét a földből. A malac kövérsége a gazdagságot, bőséget szimbolizálja.

2. Pénzt hozó káposzta

Az amerikai hagyomány szerint a zöld, különösen a sötétzöld a pénzt és a bőséget szimbolizálja, hiszen ugyanolyan a színük, mint az amerikai bankóknak. Európában sem lehet gondunk belőle, ha káposztával indítjuk az évet!

3. Aki lencsét eszik, az nem fog szűkölködni

Az apró, kerekded szemek a pénzérméket szimbolizálják, az anyagi jólétet biztosítja be magának az, aki szilveszterkor lencsét eszik.

4. Pénzpogácsa

A magyar hagyomány szerint szilveszterkor pogácsát is kell sütni, sőt, régen egy pénzérmét is belesütöttek egy pogácsába: aki a társaságból a pénzérmés darabot kapta, annak különösen nagy pénz üthette a markát következő évben.

5. Minél hosszabb a tészta, annál hosszabb lesz az élet

Az ázsiai hiedelmek szerint újévkor tésztát kell fogyasztani – de nem mindegy, milyet! A néphit szerint minél hosszabb tésztát eszünk, annál hosszabb lesz az életünk.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!