Tökéletes lazac krémes fokhagymás-vajas mártásban

2024. július 11.
A tökéletes lazachoz semmiféle bonyolult konyhatechnológia nem kell, csak arra kell figyelnünk, hogy ne süssük túl. Az alábbi receptben egy krémes, fokhagymás-vajas szósz egészíti ki a halat, ami nemcsak remekül kiegészíti a lazac ízét, de még szaftosabbá is teszi.

Sokan tartanak a lazactól, pedig egyáltalán nem bonyolult vele dolgozni és külön szuper, hogy villámgyorsan elkészíthető. A lényeg, hogy tényleg csak pár perc kell neki, hogy tökéletes legyen: így kapjuk meg a ropogós, aranybarna külső réteget és a szaftos belsőt. A lazachoz nagyon jól passzolnak a krémes mártások, mint az alábbi vajas-fokhagymás szósz, amibe a még komplexebb ízélmény érdekében egy kis szárított paradicsom, parmezán és spenót is kerül.

Mivel a lazac még mindig prémium alapanyagnak számít, valószínűleg ezt a receptet sem fogjuk minden hétköznap elkészíteni, de nagyon jó választás lehet, ha egy ünnepi alkalomra szeretnénk valami különlegeset az asztalra tenni. A lazac mellé kínálhatunk az évszaknak megfelelő zöldségköretet, de az újkrumpli is nagyon jól passzol hozzá.

Tökéletes lazac krémes fokhagymás-vajas mártásban

Hozzávalók:

  • 4 db lazacfilé (bőrös vagy bőr nélkül)
  • só és bors
  • 4 ek. sózott vaj
  • 4 gerezd fokhagyma enyhén összezúzva
  • 1 mogyoróhagyma vékony szeletekre vágva
  • 2 ek. friss kakukkfű
  • 200 ml zsíros tejszín
  • 100 gramm reszelt parmezán sajt
  • 50 gramm szárított paradicsom felszeletelve
  • 90 gramm friss bébispenót
  • 1 ek. friss citromlé plusz 1 ek. reszelt citromhéj
  • 2 ek. friss kapor
  • 25 gramm újhagyma felkarikázva

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő – ha van, grillező funkcióra.
  2. Egy sütőbe tehető magas falú serpenyőbe fektessük bele a lazacszeleteket, minden oldalon ízesítsük őket sóval és borssal! Dobjunk a lazac mellé a serpenyőbe 1 ek. vajat, friss kakukkfüvet és fokhagymát, majd 5-8 percig süssük, míg felül szépen megpirulnak. Ezután vegyük ki a lazacot a serpenyőből, tegyük őket félre.
  3. A serpenyőt a benne hagyott vajas alappal kezdjük el hevíteni közepes láng felett. Adjuk hozzá a további 3 ek. vajat és az apróra vágott hagymát! Kevergetés mellett pirítsuk, míg illatozni kezd, nagyjából 2-3 percig. Egy villa segítségével nyomkodjuk szét a fokhagymát, míg teljesen krémes pasztát nem kapunk belőlük. Adjuk a keverékhez a tejszínt, majd keverjük bele a parmezánt, az aszalt paradicsomot és a spenótot is, és kevergessük az egészet, míg a spenót megfonnyad benne. 
  4. Helyezzük vissza a lazacszeleteket a mártásba, adjuk hozzá a citromlevet, majd végül a reszelt citromhéjat, a kaprot és az újhagymát is keverjük bele! Tálaljuk a lazacszeleteket jó adag krémes mártással!

Forrás: HalfBakedHarvest Fotó: Getty Images