Sokan tartanak a lazactól, pedig egyáltalán nem bonyolult vele dolgozni és külön szuper, hogy villámgyorsan elkészíthető. A lényeg, hogy tényleg csak pár perc kell neki, hogy tökéletes legyen: így kapjuk meg a ropogós, aranybarna külső réteget és a szaftos belsőt. A lazachoz nagyon jól passzolnak a krémes mártások, mint az alábbi vajas-fokhagymás szósz, amibe a még komplexebb ízélmény érdekében egy kis szárított paradicsom, parmezán és spenót is kerül.
Mivel a lazac még mindig prémium alapanyagnak számít, valószínűleg ezt a receptet sem fogjuk minden hétköznap elkészíteni, de nagyon jó választás lehet, ha egy ünnepi alkalomra szeretnénk valami különlegeset az asztalra tenni. A lazac mellé kínálhatunk az évszaknak megfelelő zöldségköretet, de az újkrumpli is nagyon jól passzol hozzá.
Tökéletes lazac krémes fokhagymás-vajas mártásban
Hozzávalók:
- 4 db lazacfilé (bőrös vagy bőr nélkül)
- só és bors
- 4 ek. sózott vaj
- 4 gerezd fokhagyma enyhén összezúzva
- 1 mogyoróhagyma vékony szeletekre vágva
- 2 ek. friss kakukkfű
- 200 ml zsíros tejszín
- 100 gramm reszelt parmezán sajt
- 50 gramm szárított paradicsom felszeletelve
- 90 gramm friss bébispenót
- 1 ek. friss citromlé plusz 1 ek. reszelt citromhéj
- 2 ek. friss kapor
- 25 gramm újhagyma felkarikázva
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő – ha van, grillező funkcióra.
- Egy sütőbe tehető magas falú serpenyőbe fektessük bele a lazacszeleteket, minden oldalon ízesítsük őket sóval és borssal! Dobjunk a lazac mellé a serpenyőbe 1 ek. vajat, friss kakukkfüvet és fokhagymát, majd 5-8 percig süssük, míg felül szépen megpirulnak. Ezután vegyük ki a lazacot a serpenyőből, tegyük őket félre.
- A serpenyőt a benne hagyott vajas alappal kezdjük el hevíteni közepes láng felett. Adjuk hozzá a további 3 ek. vajat és az apróra vágott hagymát! Kevergetés mellett pirítsuk, míg illatozni kezd, nagyjából 2-3 percig. Egy villa segítségével nyomkodjuk szét a fokhagymát, míg teljesen krémes pasztát nem kapunk belőlük. Adjuk a keverékhez a tejszínt, majd keverjük bele a parmezánt, az aszalt paradicsomot és a spenótot is, és kevergessük az egészet, míg a spenót megfonnyad benne.
- Helyezzük vissza a lazacszeleteket a mártásba, adjuk hozzá a citromlevet, majd végül a reszelt citromhéjat, a kaprot és az újhagymát is keverjük bele! Tálaljuk a lazacszeleteket jó adag krémes mártással!
Forrás: HalfBakedHarvest Fotó: Getty Images