Ezért kell banánt és lazacot enni a nőknek

2022. augusztus 02.
A friss kutatásból az is kiderült, miért olyan hasznos a nőknek, ha magas káliumtartalmú ételeket fogyasztanak. Különösen, ha egyébként is sok sót használnak a főzéshez.

A banán, avokádó és lazac csökkentheti a túlzott sófogyasztás negatív hatásait a nőknél, derült ki egy friss kutatás eredményeiből. A tanulmány szerint a káliumban gazdag étrend hozzájárul az alacsonyabb vérnyomás megtartásához a nőknél, főként ha egyébként sokat sózzák az ételeiket. A tudósok szerint a kálium elengedhetetlen a szív egészségéhez, és a nőknél még hasznosabb, mint a férfiaknál. 

„Az már jól ismert tény volt eddig is, hogy a magas sóbevitel összefüggésben áll a magasabb vérnyomással és a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a stroke megnövekedett kockázatával – mondta a tanulmány szerzője, dr. Liffert Vogt, az Amszterdami Egyetem Orvosi Központjának professzora. – Az egészségügyi irányelvek eddig a sófogyasztás csökkentését célozták, ami nehéz, főleg, ha egyébként is sok feldolgozott élelmiszert eszünk. A mi kutatásunk viszont az élelmiszerekben található káliumra fókuszált, amiről kiderült, hogy a nők egészségére különösen jó hatással van.”

no-banan-lazac-sofogyasztas

Miután a tudósok megnézték a káliumbevitel és a vérnyomás közötti összefüggést, rájöttek, hogy ha többet fogyaszt belőle valaki, a vérnyomása csökken. Amikor még közelebbről is megvizsgálták ezt az összefüggést, megfigyelték, hogy a jótékony hatások csak a nőknél érvényesülnek. (A magas káliumbevitel a férfiaknál csupán 7 százalékkal, míg a nőknél 11 százalékkal csökkenti a szívbetegség kockázatát.)

Az elfogyasztott sómennyiség nem befolyásolta a kálium szív- és érrendszeri problémákra gyakorolt jótékony hatását. „Az eredmények szerint a kálium valamilyen más módon védi meg a szívet, függetlenül attól, mekkora a sóbevitel” – mondta Vogt professzor. 

A legtöbb kálium a különböző zöldségekben, gyümölcsökben, olajos magvakban, babfélékben, tejtermékekben és halban található. Például egy 115 grammos banán 375 milligramm káliumot tartalmaz, 150 gramm főtt lazac 780 milligrammot, 136 gramm burgonya nagyjából 500 milligrammot, míg egy csésze tejben 375 milligramm kálium van. „A legegyszerűbb módja a káliumbevitel növelésének, ha megesszük a napi ajánlott öt adag zöldséget és gyümölcsöt. Ezt kiegészítjük hüvelyesekkel, hallal, olajos magvakkal, gabonafélékkel és tejjel. Ha emellett kevés sót fogyasztunk, az már csak hab a tortán a szívünk egészsége érdekében” – mondta a professzor.

Forrás: The Guardian Fotó: Unsplash

Olvass tovább!