Sült krumplisaláta kapros-fokhagymás mártással

2024. július 25.
Egyszerre ropogós és krémes ez a különleges krumplisaláta, amibe most nem főve, hanem sülve kerül a burgonya. Az ízélményt egy fokhagymás-kapros mártás teszi teljessé.

Mi, magyarok leginkább az ecetes krumplisalátát vagy a valamivel krémesebb osztrák változatot ismerjük, miközben Amerika déli részén a krémes, kapros krumplisaláta dukál. Az alábbi verzió egy újfajta, modern átértelmezés, aminek legnagyobb különlegességét az adja, hogy nem főtt, hanem sült burgonyát használunk hozzá. A krumpli így ad egy kis ropogós textúrát a salátához – ezt lágyítja a krémes, fokhagymás-kapros szósz, amitől ez az egyszerű köret igazi ízbomba lesz. Ez a krumplisaláta pofonegyszerű és ráadásul elég gyors is, így érdemes kipróbálni nyári grillpartikhoz vagy akár egy családi vacsorához is. Mutatjuk a receptet!

Sült krumplisaláta kapros-fokhagymás mártással

Hozzávalók:

  • 1 kg sütni való burgonya
  • 2 ek. olívaolaj
  • só és bors

A mártáshoz:

  • 1/3 csésze zsíros joghurt
  • 1-2 ek. citromlé
  • 1 csokor friss kapor apróra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma összezúzva
  • 1 ek. olívaolaj
  • 2 ek. tahini (elhagyható)
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 kisebb fej lila hagyma apróra vágva
 
 

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 200 fokra és egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. A krumplikat alaposan tisztítsuk meg (nem kell meghámozni őket) és vágjuk falatnyi kockákra! Locsoljuk meg olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, majd forgassuk alaposan össze és tegyük a sütőbe 30-40 percre!
  2. Amíg a krumpli sül, készítsük el a mártást: ehhez csak annyi a dolgunk, hogy keverjük össze a hozzávalókat. Ízlés szerint adhatunk még hozzá a fűszerekből.
  3. A megsült krumplit helyezzük egy tálba és forgassuk össze a mártással – a kész krumplisalátát melegen tálaljuk! 

Forrás: MinimalistBaker