Mi, magyarok leginkább az ecetes krumplisalátát vagy a valamivel krémesebb osztrák változatot ismerjük, miközben Amerika déli részén a krémes, kapros krumplisaláta dukál. Az alábbi verzió egy újfajta, modern átértelmezés, aminek legnagyobb különlegességét az adja, hogy nem főtt, hanem sült burgonyát használunk hozzá. A krumpli így ad egy kis ropogós textúrát a salátához – ezt lágyítja a krémes, fokhagymás-kapros szósz, amitől ez az egyszerű köret igazi ízbomba lesz. Ez a krumplisaláta pofonegyszerű és ráadásul elég gyors is, így érdemes kipróbálni nyári grillpartikhoz vagy akár egy családi vacsorához is. Mutatjuk a receptet!
Sült krumplisaláta kapros-fokhagymás mártással
Hozzávalók:
- 1 kg sütni való burgonya
- 2 ek. olívaolaj
- só és bors
A mártáshoz:
- 1/3 csésze zsíros joghurt
- 1-2 ek. citromlé
- 1 csokor friss kapor apróra vágva
- 3 gerezd fokhagyma összezúzva
- 1 ek. olívaolaj
- 2 ek. tahini (elhagyható)
- só és bors ízlés szerint
- 1 kisebb fej lila hagyma apróra vágva
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 200 fokra és egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. A krumplikat alaposan tisztítsuk meg (nem kell meghámozni őket) és vágjuk falatnyi kockákra! Locsoljuk meg olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, majd forgassuk alaposan össze és tegyük a sütőbe 30-40 percre!
- Amíg a krumpli sül, készítsük el a mártást: ehhez csak annyi a dolgunk, hogy keverjük össze a hozzávalókat. Ízlés szerint adhatunk még hozzá a fűszerekből.
- A megsült krumplit helyezzük egy tálba és forgassuk össze a mártással – a kész krumplisalátát melegen tálaljuk!
Forrás: MinimalistBaker