Így edd a krumplit, hogy egészséges legyen

2024. április 10.
A közvélekedéssel ellentétben a krumpli nem feltétlenül száműzendő, egészségtelen szénhidrát – de nagyon nem mindegy, hogyan készítjük el.
Nem kell lemondani a krumpliról – de nem mindegy, hogy készítjük el

Nem igazán van olyan ember, aki ne szeretné a krumplit, sokan azonban egészségtudatos törekvések miatt igyekeznek kerülni ezt a sokoldalúan elkészíthető szénhidrátforrást. A New York-i Montefiore Medical University friss kutatása azonban most végre feloldozhatja a krumplit vélt vagy valós bűnei alól.

A kutatók nem kizárólag a krumplit, hanem általában véve a szénhidrátok fogyasztását vizsgálták. Gyakori, hogy a diétázók teljesen elhagyják a burgonyát étrendjükből, és helyette kizárólag salátát, rizst, esetleg teljes kiőrlésű vagy alternatív kenyereket fogyasztanak köretként – ezzel azonban értékes tápanyagoktól foszthatják meg magukat. A vizsgálatban megállapították, hogy ha napi két étkezés során is krumplit fogyasztunk rizs vagy kenyér helyett, azzal 21 százalékkal növelhetjük káliumbevitelünket, 17 százalékkal a B6-vitamin bevitelét és 10 százalékkal több rostot juttatunk a szervezetünkbe.

A krumpli héja számos probléma kezelésében segíthet.

A krumpli mégsem a Sátán eledele

Ez koránt sem elhanyagolható: a megfelelő rostbevitellel például csökkenthetjük a 2-es típusú cukorbetegség, bizonyos ráktípusok és a szívbetegségek kockázatát is. A kísérletet végző egyik kutató, Dr. Duane Mellor úgy fogalmaz, a krumpli az elmúlt években rossz PR-t kapott, pedig olcsó és tápanyagokban gazdag zöldség. Az egyik fontos vegyülete például a kolin, ami hozzájárul az agyunk, idegrendszerünk és izmaink egészségéhez, és aminek a krumpli az egyik legkiválóbb forrása. De a keményítő is hasznunkra lehet, ugyanis a belekbe kerülve táplálja a bélflóránkat, így hozzájárulva annak egészségéhez. Nem kérdés tehát, hogy kifejezetten jó ötlet lehet visszatenni a krumplit az étlapra – de nagyon nem mindegy, hogy milyen formában.

Együnk krumplit – de hogyan?

Ha valaki túl korán örült volna, van egy rossz hírünk: sajnos az orvosok és tudósok továbbra sem támogatják az olajban sült és sóban meghempergetett chipsek és ropogós sült krumpli fogyasztását. De akkor mégis hogyan érdemes krumplit enni? Tudományos szempontból fontos adalék, hogy a krumpli héja és belseje is tartalmaz értékes tápanyagokat, ezért akkor járunk a legjobban, ha ezeket együtt fogyasztjuk. Nem szabad azonban túl apróra vágni és nagyon puhára főzni, úgy ugyanis veszít a zöldség vitamintartalmából. A legjobban akkor járunk, ha a krumplin rajta hagyjuk a héját és egészben megfőzzük vagy sütőben megsütjük – főzés esetén mindenképpen hagyjuk kihűlni, hogy stabilizálódjon benne a keményítő. Ha nem adagolunk hozzá vajat és olajat, és persze ha mértékkel fogyasztjuk a krumplit, ilyen formában nyugodt szívvel visszahozhatjuk az étrendünkbe.

Forrás: Telegraph Fotó: Getty Images