Olimpiai csokis muffin: ilyen zamatos sütit régen ettünk – Recept!

2024. augusztus 15.
A sportolókon kívül volt még egy sztárja a 2024-es párizsi olimpiának: a csokis muffin! Az olimpiai falu éttermében felszolgált sütemény igazi rajongótáborra tett szert az elmúlt hetekben. Mutatjuk az olimpiai csokis muffin receptjét, hogy otthon is elkészíthessük!
Olimpiai csokis muffin receptje
  • Az olimpiai csokis muffinra Henrik Christiansen norvég úszó hívta fel a figyelmet a 2024-es párizsi olimpián.
  • Az olimpiai faluban ehették a sportolók a csábító csokis muffinokat.
  • Mutatjuk az olimpiai csokis muffin receptjét!

Nem csoda, hogy az olimpiai csokis muffin olyan népszerű sütemény volt a 2024-es párizsi olimpián a sportolók körében az olimpiai faluban! Az étcsokis muffinok zamatosak, szaftosak, és sűrű csokiszósszal töltötték meg őket. 

Miért lett olyan népszerű az olimpiai csokis muffin?

Henrik Christiansen norvég úszó a TikTokján áradozott több videóban is az olimpiai faluban ehető csokis muffinokról. Sőt, még olyan filmeket is töltött fel, amiken más sportolók kóstolják az olimpiai csokis muffinokat. Innentől nem volt megállás, a pékek, cukrászok és hobbiból sütögetők is megpróbálták otthon elkészíteni az olimpiai csokis muffint. 

@henrikchristians1

Yet another beautiful day in the Olympic Village #fyp #olympics #paris2024 #olympictiktok #olympicvillage #muffins @Olympics @paris2024

♬ La belle vie – Sacha Distel

A süteményeket a Sodexo Live nevű francia cég készítette, és nem tették közzé a pontos receptet. Ez nem jelenti azt, hogy ne kreálhatnánk hasonló receptet, mint az olimpiai csokis muffiné.

Az alaptészta ugyanolyan egyszerű, mint bármely más csokis muffinnál, amit viszont a benne lévő kávé tesz sokkal izgalmasabbá. A közepébe töltött csokoládékrém pedig olyan desszertté varázsolja, ami méltóvá teszi az olimpiához a csokis muffint.

Az olimpiai csokis muffin receptje

12 darab

Hozzávalók az olimpiai csokis muffinhoz:

  • 165 gramm liszt
  • 100 gramm cukor
  • ¾ teáskanál sütőpor
  • ½ teáskanál szódabikarbóna
  • ½ teáskanál só
  • 226 gramm eszpresszó kávé
  • 140 gramm vaj felkockázva
  • 56 gramm kakaópor
  • 2 nagy tojás
  • 216 gramm apróra tört csokoládé

Hozzávalók az olimpiai csokis muffin töltelékéhez:

  • 66 gramm porcukor
  • 60 gramm tejszín
  • 33 gramm kakaópor
  • 28 gramm vaj
  • Egy csipet só
Az olvadó kakaós krém emeli új szintre az olimpiai csokis muffint

Az olvadó kakaós krém emeli új szintre az olimpiai csokis muffint

Az olimpiai csokis muffin elkészítése:

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Tegyünk a muffinformákba kapszlikat.
  2. Keverjük össze egy tálban a lisztet, sütőport, szódabikarbónát és sót.
  3. Egy másik edényben keverjük össze a kávét, vajat, kakaóport, majd hagyjuk állni egy percig. A kávé melege megolvasztja a vajat. Keverjük addig, míg sima, egységes nem lesz, majd ezután adjuk hozzá a tojásokat, végül a száraz hozzávalókat. Keverjük simára az egész muffintésztát.
  4. Osszuk szét a tésztát a muffinforma lyukaiban, majd 108 gramm csokoládédarabkát tegyünk a tetejére. A tészta híg lesz a formákban, érdemes ezért kanállal dolgoznunk. A csokidarabkák elsüllyednek, és a tészta lesz felül.
  5. Süssük, amíg repedések nem keletkeznek a muffinok tetején, nagyjából 15-18 percig. Ne süssük túl, mert akkor az olimpiai csokis muffinok kiszáradnak. Vegyük számításba, hogy tovább sülnek a muffinok a formában azalatt is, míg hűlnek a sütőből való kivétel után.
  6. Amikor kivettük, azonnal nyomkodjuk a muffinokba a maradék csokidarabkákat. Már így is fogyasztható, de megvárhatjuk azt is, míg kihűlnek.
  7. Ha szeretnénk megtölteni az olimpiai csokis muffinokat, készítsük el a tölteléket, míg sülnek. Egy kis láboskában keverjük össze a hozzávalókat. Közepes lángon forraljuk fel és főzzük simára a krémet 1-2 perc alatt. Hűtsük langyosra.
  8. Késsel szúrjunk lyukat a muffinokba, és habzsákból nyomjuk a csokis krémet a sütemények közepébe.

Forrás: The New York Times, fotó: Getty Images, Unsplash