- Az olimpiai csokis muffinra Henrik Christiansen norvég úszó hívta fel a figyelmet a 2024-es párizsi olimpián.
- Az olimpiai faluban ehették a sportolók a csábító csokis muffinokat.
- Mutatjuk az olimpiai csokis muffin receptjét!
Nem csoda, hogy az olimpiai csokis muffin olyan népszerű sütemény volt a 2024-es párizsi olimpián a sportolók körében az olimpiai faluban! Az étcsokis muffinok zamatosak, szaftosak, és sűrű csokiszósszal töltötték meg őket.
Miért lett olyan népszerű az olimpiai csokis muffin?
Henrik Christiansen norvég úszó a TikTokján áradozott több videóban is az olimpiai faluban ehető csokis muffinokról. Sőt, még olyan filmeket is töltött fel, amiken más sportolók kóstolják az olimpiai csokis muffinokat. Innentől nem volt megállás, a pékek, cukrászok és hobbiból sütögetők is megpróbálták otthon elkészíteni az olimpiai csokis muffint.
@henrikchristians1 Yet another beautiful day in the Olympic Village #fyp #olympics #paris2024 #olympictiktok #olympicvillage #muffins @Olympics @paris2024
A süteményeket a Sodexo Live nevű francia cég készítette, és nem tették közzé a pontos receptet. Ez nem jelenti azt, hogy ne kreálhatnánk hasonló receptet, mint az olimpiai csokis muffiné.
Az alaptészta ugyanolyan egyszerű, mint bármely más csokis muffinnál, amit viszont a benne lévő kávé tesz sokkal izgalmasabbá. A közepébe töltött csokoládékrém pedig olyan desszertté varázsolja, ami méltóvá teszi az olimpiához a csokis muffint.
Az olimpiai csokis muffin receptje
12 darab
Hozzávalók az olimpiai csokis muffinhoz:
- 165 gramm liszt
- 100 gramm cukor
- ¾ teáskanál sütőpor
- ½ teáskanál szódabikarbóna
- ½ teáskanál só
- 226 gramm eszpresszó kávé
- 140 gramm vaj felkockázva
- 56 gramm kakaópor
- 2 nagy tojás
- 216 gramm apróra tört csokoládé
Hozzávalók az olimpiai csokis muffin töltelékéhez:
- 66 gramm porcukor
- 60 gramm tejszín
- 33 gramm kakaópor
- 28 gramm vaj
- Egy csipet só
Az olimpiai csokis muffin elkészítése:
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Tegyünk a muffinformákba kapszlikat.
- Keverjük össze egy tálban a lisztet, sütőport, szódabikarbónát és sót.
- Egy másik edényben keverjük össze a kávét, vajat, kakaóport, majd hagyjuk állni egy percig. A kávé melege megolvasztja a vajat. Keverjük addig, míg sima, egységes nem lesz, majd ezután adjuk hozzá a tojásokat, végül a száraz hozzávalókat. Keverjük simára az egész muffintésztát.
- Osszuk szét a tésztát a muffinforma lyukaiban, majd 108 gramm csokoládédarabkát tegyünk a tetejére. A tészta híg lesz a formákban, érdemes ezért kanállal dolgoznunk. A csokidarabkák elsüllyednek, és a tészta lesz felül.
- Süssük, amíg repedések nem keletkeznek a muffinok tetején, nagyjából 15-18 percig. Ne süssük túl, mert akkor az olimpiai csokis muffinok kiszáradnak. Vegyük számításba, hogy tovább sülnek a muffinok a formában azalatt is, míg hűlnek a sütőből való kivétel után.
- Amikor kivettük, azonnal nyomkodjuk a muffinokba a maradék csokidarabkákat. Már így is fogyasztható, de megvárhatjuk azt is, míg kihűlnek.
- Ha szeretnénk megtölteni az olimpiai csokis muffinokat, készítsük el a tölteléket, míg sülnek. Egy kis láboskában keverjük össze a hozzávalókat. Közepes lángon forraljuk fel és főzzük simára a krémet 1-2 perc alatt. Hűtsük langyosra.
- Késsel szúrjunk lyukat a muffinokba, és habzsákból nyomjuk a csokis krémet a sütemények közepébe.
Forrás: The New York Times, fotó: Getty Images, Unsplash