A magyaros rakottasok általában krumplival vagy rizzsel készülnek, de ha diétásabb és fehérjedúsabb verzióra vágynánk, semmiképpen ne hagyjuk ki ezt a különleges rakott lencsét! A lencse vitaminokban gazdag, tápláló, sokoldalú és ráadásul viszonylag olcsó hüvelyes, amivel egyáltalán nem bonyolult dolgozni, ha eltekintünk a szükséges áztatási időtől. Az alábbi receptben rengeteg finom, őszi zöldség is kerül mellé – ezeket nyugodtan variálhatjuk ízlésünk szerint. A rakott lencse krémességét egy különleges, kesudió-alapú szósz adja, amit már csak azért is érdemes megcsinálni, mert rengeteg más ételhez is szuperül passzolhat, igazi jolly joker a tejszín helyett. A rakottas tetejére pedig egy ropogós fenyőmagos réteg kerül, amitől igazán komplex és fantasztikus lesz ez a laktató fogás.
Bár ez a rakott lencse alapvetően vegán recept, a húsevőknek is teljes értékű fogás lehet, ami annyira gazdag, hogy biztosan nem fogjuk belőle hiányolni a húst. Igazi melengető, őszies recept, ráadásul egy adag kevesebb, mint 500 kalória, vagyis kiváló választás fogyókúrázóknak is!
Krémes zöldséges lencserakottas
Hozzávalók:
- 1 közepes fej karfiol rózsákra szedve
- 3 csészényi meghámozott, felkockázott sütőtök
- 1 nagyobb édeskrumpli meghámozva, kockákra vágva
- 3 ek. olívaolaj
- só és bors
- 1 nagy vöröshagyma apró kockákra vágva
- 6 gerezd fokhagyma apróra vágva
- másfél csésze zöld lencse (beáztatva)
- 4 csészényi zöldség alaplé (vagy víz)
- 1 tk. kakukkfű
- 4 ek. tahini
- 2 ek. fehér miso paszta
- 2 ek. balzsamecet
- friss petrezselyem a tálaláshoz
A kesudiós krémhez:
- 1 csésze nyers kesudió 1 órára forró vízbe áztatva
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek. sörélesztőpehely
- 1 és fél tk. friss citromlé
- só és bors
A ropogós fenyőmagos réteghez:
- 1 ek. olívaolaj
- 1/2 csésze panko morzsa
- 1/2 csésze fenyőmag
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 200 fokra! A karfiolt, a sütőtököt és az édeskrumplit tegyük egy tepsibe, és alaposan forgassuk át őket másfél evőkanál olívaolajjal, sózzuk és borsozzuk a zöldségeket bőségesen! 25-30 perc alatt süssük puhára őket, majd vegyük le a sütőt 180 fokra!
- Míg a zöldségek sülnek, a maradék másfél evőkanál olívaolajat hevítsük fel egy nagyobb, magas falú serpenyőben vagy lábosban, dobjuk rá a hagymát és pirítsuk enyhén barnára 5-7 perc alatt! Adjuk hozzá a fokhagymát is, pirítsuk, amíg illatozni kezd (nagyjából 2 percig).
- Adjuk a hagymás alaphoz a lencsét, majd öntsük fel az alaplével, hagyjuk felforrni, majd főzzük, míg a lé elforr, és a lencse roppanósra puhul (25-30 perc). Ízesítsük sóval és borssal ízlés szerint! Ha kész, keverjük bele a tahinit, a miso pasztát és a balzsamecetet!
- A kesudiós krémhez a forró vízbe áztatott és lecsöpögtetett kesudiót a fokhagymával, a sörélesztőpehellyel, a citromlével és 2 ek. vízzel tegyük egy nagy teljesítményű turmixba vagy robotgépbe! Pürésítsük krémesre, ízesítsük sóval és borssal!
- Állítsuk össze a rakottast: a lencsét és a zöldségeket rétegezzük egy magas falú tepsibe, majd locsoljuk rá a kesudiós krémet és tegyük a sütőbe 20 percre!
- A ropogós felső réteghez hevítsünk olívaolajat egy tapadásmentes serpenyőben közepes láng felett! Dobjuk rá a panko morzsát és hagyjuk enyhén megbarnulni, majd vegyük ki. Ha egy kicsit kihűlt, keverjük hozzá a fenyőmagot is!
- A ropogós morzsát oszlassuk el a rakottas tetején és grillezés funkcióval süssük aranybarnára (legyünk óvatosak, a fenyőmag gyorsan megég). Tálaljuk melegen, friss petrezselyemmel megszórva!
Forrás: PureWow Fotó: Getty Images