A dietetikus szerint ez a 10 szénhidrát a barátunk, ha fogyni akarunk

2021. június 20.
Az a tévhit már régen megdőlt, hogy tiltólistára kell tenni minden szénhidrátot a fogyáshoz, az viszont igaz, hogy egy átlagos ember napi szénhidrátszükségletének sokszorosát viszi be. Tehát a lényeg, hogy okosan válasszunk szénhidrátokat, és ne együk ezekből se túl magunkat! 

Természetesen a finomított lisztek és a cukrok mindenképpen kerülendők, ha fogyni szeretnénk, de az úgynevezett komplex szénhidrátok, amik lassabban szívódnak fel, igenis szükségesek a kiegyensúlyozott étrendhez – még akkor is, ha fogyni szeretnénk. Ezek az ételek egyébként kellemes teltségérzetet is adnak, így sokkal fenntarthatóbbá teszik az életmódváltást, hiszen kisebb az esély, hogy a zsír- és fehérjealapú ételek, és a konstans éhségérzet után falásrohamba és jojózásba torkolljon a diéta. Jöjjön tehát 10 olyan élelmiszer, ami komplex szénhidrátokat tartalmaz, és kis mennyiségben segíthet a céljaink eléréséhez!

1. Quinoa

A dietetikus szerint a főtt quinoából 90 grammnyi a megfelelő adag egy étkezésre: ennyi quinoában mindössze 111 kalória, 19,7 gramm szénhidrát és 4,1 gramm rost van.

2. Édesburgonya

Az édesburgonya kiválóan tudja helyettesíteni a hagyományos burgonyát diéta esetén: ha 100 grammot fogyasztunk belőle, abban 20,7 gramm szénhidrát és 2 gramm protein van.

szenhidrat-fogyas

3. Zab

Egy ideje már benne van a köztudatban, hogy a zabkása az egyik legkiválóbb napindító: 30 gramm szénhidrát van 45 grammjában (ha szárazon mérjük ki), emellett fehérje- és rosttartalma is jelentős, és megadja a kellő kezdőlendületet a naphoz.

4. Vadrizs

A káliumban, vasban és foszforban gazdag vadrizs igazából nem is rizs, sokkal közelebb áll a zabhoz, mint a rizsfajtákhoz. Köretként, egytálételként, nyáron salátákba keverve kiváló, ugyanis a dietetikusi ajánlás 80 gramm főtt vadrizs egy étkezésre, ennyiben pedig 17,5 gramm szénhidrát található.

5. Fekete bab

A fekete bab az egyik legjobb növényi proteinforrás, de emellett gazdag rostokban és sok kálcium is van benne. Na meg némi komplex szénhidrát: 85 gramm főtt babban 18 gramm szénhidrát van.

6. Teljes kiőrlésű kenyér

Ha nem vagyunk gluténérzékenyek, akkor diétakor is fölösleges megvonnunk magunktól a glutént! Egy szelet toastkenyérben 22 gramm szénhidrát van, így szénhidrátszegény saláta vagy leves mellé, esetleg fehérjében gazdag feltéttel reggelire is tökéletes!

7. Málna és szeder

Imádjuk a bogyós gyümölcsöket, mert a többi gyümölcshöz viszonyítva kevés cukor van bennük, vitamin azonban annál több! Tökéletes uzsonnára vagy ebéd utáni nasinak 50 gramm málna és/vagy szeder, ebben a mennyiségben 9,7 gramm szénhidrát található. Ugyan a gyümölcsökben gyorsan felszívódó szénhidrát van, néhány szem csonthéjassal kiegészítve azonban lassíthatjuk a felszívódást.

8. Teljes kiőrlésű tészta

A tésztából a legtöbb ember túleszi magát, az éttermekben is az ajánlott mennyiség sokszorosát kapjuk. A dietetikus szerint 70 gramm tészta elég egy főre, ennyi tésztában 18,6 gramm szénhidrát van, amit érdemes kiegészíteni zöldségekben gazdag feltéttel és egy nagy tál salátával is.

szenhidrat-fogyas

9. Lencse

Keleti dahlként, salátához keverve, főzeléknek, krémlevesnek: a lencse számos formában része lehet az egészséges étrendünknek. 100 grammjában 19,9 gramm szénhidrát van és 8,9 gramm fehérje.

10. Alma

A gyümölcsökről sem szabad megfeledkezni a diétában! Édességük miatt segítenek a nassolnivalók utáni sóvárgást csökkenteni, a mértékletesség azonban itt is kulcsfontosságú: délután, uzsonnára például kiváló választás egy közepes alma, amiben 24 gramm körüli szénhidrát van.

Fotó: Unsplash, Forrás: Popsugar

Olvass tovább!