- Ha a tojást mi is rántottának szeretjük a legjobban, érdemes kipróbálnunk ezt a konyhai trükköt!
- Milyen hozzávaló teszi a rántottát olyan finommá, amilyet még sosem ettünk?
- Hogyan használjuk a mustárt a rántotta készítésénél?
A tojásban az a legjobb, hogy végtelen számú variációban készíthetjük. Ám ahogy Julia Roberts is rájön a romantikus vígjátékban, hogyan szereti legjobban a tojást, valószínűleg nekünk is megvan a kedvencünk. Például a rántotta.
Miért imádjuk a rántottát?
A rántotta tökéletes étel a maga nemében. Elég telítő, hiszen elegendő fehérjét és zsírt tartalmaz, hogy energiával lássa el a testünket és működésbe hozza reggel. Viszont elég ehhez keveset ennünk belőle, így nem terheli túl a szervezetünket az emésztéssel.
De nem csak reggelire ehetünk rántottát. Tökéletes étel akár ebédre is, mint például ez a mediterrán változat, ami akár 5 perc alatt elkészül.
Változatosan turbózhatjuk a rántottánkat, így sosem unjuk meg. A statisztikák szerint az emberek az alábbi hozzávalókkal szeretik legjobban még laktatóbbá tenni a rántottát:
- Sajt
- Zöldfűszerek
- Zöldségek (paradicsom, paprika, cukkini)
- Hús (szalonna, sonka)
A lista persze nem ér véget itt, hiszen bármit tehetünk a rántottába, amit csak szeretnénk, pont ez a jó benne. Van azonban egy olyan hozzávaló, amitől a rántotta szintet lép, és a végeredményen láthatatlan: a mustár.
Miért keverjük össze mustárral a tojást?
Ha szeretnénk még finomabb, ízletesebb rántottát készíteni, érdemes a felvert tojáshoz egy kevés mustárt tennünk. A lágy savassága tökéletes kiegészítője a krémes, vajas tojásíznek. Emellett a mustár kiemeli és még összetettebbé teszi a rántotta sütés utáni ízeit.
Így keverjük a mustárt a rántottához
Nem kell persze sok mustár a rántottánkba. Használjunk dijoni típusú mustárt, ebből nagyjából ½ teáskanálnyi az ideális mennyiség egy tojáshoz. Emellett csak egy kis sóra van szükségünk, majd hozzákeverhetjük az összes további hozzávalót.
A végeredmény a világ legfinomabb rántottája, amit csak süthetünk, mégis ugyanúgy illik a megszokott feltétekhez.
Tippek a mustárral kevert rántottához
- Ne használjunk sárga mustárt – Az ilyen típusú mustárban nagyon erős az ecetes íz, ami elnyomja a rántotta tojásosságát. Használjunk inkább dijoni mustárt, magos mustárt vagy mustárport.
- Ne tegyünk túl sok mustárt a rántottába – éppen csak egy kiskanálnyi mustárra van szükség ahhoz, hogy a rántottánk még finomabb legyen. Ha többet teszünk, megint azt érezhetjük, hogy a mustár dominál, elnyomva a tojások ízét.
Forrás: The Kitchn, fotó: Getty Images, Unsplash