A legjobb rántottához ez a meglepő hozzávaló kell

2024. szeptember 10.
Soha nem ettünk még olyan finom rántottát, mint ezzel a meglepő hozzávalóval megbolondítva. Mitől olyan jó, ha mustárt teszünk a rántottába? Hogyan készítsük el a világ legjobb rántottáját?
Legjobb rántotta hozzávaló mustár
  • Ha a tojást mi is rántottának szeretjük a legjobban, érdemes kipróbálnunk ezt a konyhai trükköt!
  • Milyen hozzávaló teszi a rántottát olyan finommá, amilyet még sosem ettünk?
  • Hogyan használjuk a mustárt a rántotta készítésénél?

A tojásban az a legjobb, hogy végtelen számú variációban készíthetjük. Ám ahogy Julia Roberts is rájön a romantikus vígjátékban, hogyan szereti legjobban a tojást, valószínűleg nekünk is megvan a kedvencünk. Például a rántotta.

Miért imádjuk a rántottát?

A rántotta tökéletes étel a maga nemében. Elég telítő, hiszen elegendő fehérjét és zsírt tartalmaz, hogy energiával lássa el a testünket és működésbe hozza reggel. Viszont elég ehhez keveset ennünk belőle, így nem terheli túl a szervezetünket az emésztéssel. 

De nem csak reggelire ehetünk rántottát. Tökéletes étel akár ebédre is, mint például ez a mediterrán változat, ami akár 5 perc alatt elkészül. 

Változatosan turbózhatjuk a rántottánkat, így sosem unjuk meg. A statisztikák szerint az emberek az alábbi hozzávalókkal szeretik legjobban még laktatóbbá tenni a rántottát:

  • Sajt
  • Zöldfűszerek
  • Zöldségek (paradicsom, paprika, cukkini)
  • Hús (szalonna, sonka)

A lista persze nem ér véget itt, hiszen bármit tehetünk a rántottába, amit csak szeretnénk, pont ez a jó benne. Van azonban egy olyan hozzávaló, amitől a rántotta szintet lép, és a végeredményen láthatatlan: a mustár.

Miért keverjük össze mustárral a tojást?

Ha szeretnénk még finomabb, ízletesebb rántottát készíteni, érdemes a felvert tojáshoz egy kevés mustárt tennünk. A lágy savassága tökéletes kiegészítője a krémes, vajas tojásíznek. Emellett a mustár kiemeli és még összetettebbé teszi a rántotta sütés utáni ízeit. 

Így keverjük a mustárt a rántottához

Nem kell persze sok mustár a rántottánkba. Használjunk dijoni típusú mustárt, ebből nagyjából ½ teáskanálnyi az ideális mennyiség egy tojáshoz. Emellett csak egy kis sóra van szükségünk, majd hozzákeverhetjük az összes további hozzávalót. 

A végeredmény a világ legfinomabb rántottája, amit csak süthetünk, mégis ugyanúgy illik a megszokott feltétekhez. 

Tippek a mustárral kevert rántottához

  1. Ne használjunk sárga mustárt – Az ilyen típusú mustárban nagyon erős az ecetes íz, ami elnyomja a rántotta tojásosságát. Használjunk inkább dijoni mustárt, magos mustárt vagy mustárport.
  2. Ne tegyünk túl sok mustárt a rántottába – éppen csak egy kiskanálnyi mustárra van szükség ahhoz, hogy a rántottánk még finomabb legyen. Ha többet teszünk, megint azt érezhetjük, hogy a mustár dominál, elnyomva a tojások ízét.

Forrás: The Kitchn, fotó: Getty Images, Unsplash