- Ha van egy klasszikus, jól bevált alapreceptünk a klasszikus karácsonyi süteményekhez, ragaszkodjunk hozzá!
- Hogyan készül az ünnepi bejgli és a mézeskalács?
- Mutatjuk öt klasszikus karácsonyi sütemény alapreceptjét, ami mindig ugyanolyan jól sikerül!
A hagyományos karácsonyi sütemények sosem mennek ki a divatból. A bejgli, mézeskalács, flódni vagy éppen habcsók összeforrt az ünneppel. Érdemes eltennünk ezeknek a klasszikus ünnepi finomságoknak a receptjét, hogy minden évben csak elő kelljen vennünk, ha közeleg a karácsony.
Mutatjuk a legjobb receptet a különböző klasszikus karácsonyi süteményekhez, aminél úgysem tudunk finomabbat kitalálni!
5 klasszikus karácsonyi sütemény és recept
1. Ünnepi bejgli
Elmaradhatatlan karácsonyi sütemény a bejgli, mindenkinek megvan a kedvence. Kinek a gesztenyés, kinek a diós vagy mákos a kedvence, vagy éppen az utóbbi években népszerűvé vált pisztáciás bejgli.
A bejgli neve német eredetű és annak eredetileg hajlított, patkó alakú formájára utal. A bejgli (németül beugen = meghajlít) osztrák közvetítéssel érkezett Magyarországra és terjedt el a 19. század második felében. Az alábbi linken megtaláljuk, hogyan készítsük el a legfinomabb ünnepi bejglit!
2. Ünnepi mézeskalács
Évszázadok óta része a karácsonyi készülődésnek a mézeskalácssütés és díszítés. Minden családnak megvan a kedvenc receptje. Egy azonban közös mindegyikben: mindenki olyan mézeskalácsot szeretne sütni, ami még hetekkel később is puha marad! Ez az ünnepi mézeskalácsrecept pont ilyen!
3. Vegán mézeskalács
Természetesen ma már süthetünk vegán mézeskalácsot is, így nem maradnak ki a finomságokból azok sem, akik nem fogyasztanak semmilyen állati eredetű alapanyagot, élelmiszert. Jó hír, hogy a vegán mézeskalács is pontosan olyan istenien illatos és puha, mint a hagyományos változat!
4. Tradicionális flódni
Hagyományos zsidó sütemény a flódni, ami mára teljesen átkerült a keresztény karácsonyi édességek közé. Ez nem meglepő, hiszen a töltelékek – dió, alma, szilvalekvár, mák – pont a karácsonyi ízlésvilághoz igazodnak. Így süssünk tradicionális flódnit idén karácsonykor, amit az egész család imádni fog!
5. Egyszerű habcsók
Sokan félnek a habcsók készítésétől, roppant kényes karácsonyi édességnek tartják. Pedig sokkal egyszerűbb a habcsók sütése, mint gondolnánk! Ráadásul ha maradt néhány tojásfehérje egy-egy karácsonyi keksz sütése után, adja magát, hogy elkészítjük ezt az egyszerű habcsókot!
Fotó: Getty Images, Nosalty