Így készítsd el a tökéletes flódnit otthon

2022. december 22.
Ha nálad is az ünnepi asztal kötelező eleme a flódni, vagy már régóta ki szeretnéd próbálni, akkor érdemes megfogadnod a tanácsainkat.

Bár a köztudatban elterjedt, a flódni valójában nem karácsonyi étek, sőt még csak nem is téli édesség. Ez a mennyei finomság valójában egy purimi sütemény: ez egy tavaszi zsidó ünnep, amikor a perzsa uralom alóli megmenekülésre emlékeznek. Ha azonban már úgy alakult, hogy a karácsony részévé is vált, te pedig éppen ilyen kóser süteményt akarsz sütni, akkor mindenképpen érdemes nekiállni – még úgy is, hogy a hozzávalók sem feltétlenül olcsók és az elkészítése is sokáig tart, mert a végeredmény mindenért kárpótol.

A flódnit otthon sem lehetetlen tökéletesen elkészíteni.

A flódnit otthon sem lehetetlen tökéletesen elkészíteni.

A kóser édességet régen fludennek, vagyis lepénynek hívták, és minden finomság belekerült, amivel egy süteményt meg lehet tölteni: a dió, a mák, az alma, a szilvalekvár, és mindennek a megkoronázásaképpen hozzáadott fűszeres bor azonnal egy téli álomvilágba repít. Kezdetben pedig még túróval és mazsolával is megkoronázták! Hidd el, ha egyszer beleharapsz, soha többet nem bírsz majd eltölteni egy karácsonyt sem nélküle.

Noha a flódni régen Franciaországban, Ausztriában és Németországban hatalmas népszerűségnek örvendett, mára átvették a helyét más ünnepi finomságok – szerencsére itthon és Romániában még mindig él a tradíció! Ugyan a hagyományos recept az idők során átalakult, hiszen túrót nem igazán tesznek már bele, és a szigorúan egészséges életmódot követők is elkészíthetik a saját szájízük szerint, a flódni még a mai napig az egyik legnépszerűbb ünnepi sütemény. Mutatjuk, mire figyelj oda sütés közben!

Így készítsd el a flódnit otthon 

  • Lehetőleg a sütés előtt egy nappal állítsd össze a hozzávalókat, ugyanis legalább nyolc órát kell pihenniük a hűtőben, mielőtt felhasználod őket. Ezt nagyon fontos betartanod, ha tökéletes flódnit szeretnél!
  • Mézzel, cukorral és fahéjjal, valamint pár szem szegfűszeggel fűszerezd meg a bort, majd ebben párold meg a tölteléknek szánt almát – de ne teljesen puhára! Ugyan nem igényel mérnöki ismereteket, de flódnit készíteni csak türelemmel és precizitással lehet, ezért mindenképpen várd meg, hogy kihűljön a töltelék, mielőtt elkezded egymásra pakolni a tésztalapokkal!
  • Amikor összeállítottad, kend be a villával megszurkált (ez nagyon fontos, különben kirepedhet!) tetejét tojássárgájával.
  • Ha megsült, várj legalább hat órát, mielőtt felszeleteled. Ha türelmetlen vagy, azt kockáztatod, hogy szétesik az egész!

A flódniban (a csodálatos ízélmény mellett) az a legjobb, hogy a tölteléket és a tésztát is lefagyaszthatod, így a legközelebbi sütésnél időt spórolhatsz. Amennyiben kedvet kaptál egy kis mennyei finomsághoz, próbáld ki ezt a hagyományos családi flódnireceptet.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!