Egyszerű és olcsó! Ebbe áztasd a babot főzés előtt, hogy villámgyorsan vajpuha legyen

2025. március 31.
Míg egyes babfajták gyorsan megpuhulnak, mások hosszú órákig főnek anélkül, hogy elérnék azt a kellemesen krémes állagot, amit igazán szeretnénk. Kevesen tudják, hogy a vízbe sót és szódabikarbónát keverve nemcsak a főzési idő csökken le jelentősen, hanem az eredmény is sokkal selymesebb, puhább lesz.
Bab áztatása só szódabikarbóna
  • A bab főzési idejét egy egyszerű trükk segítségével lecsökkenthetjük.
  • Áztassuk sós, szódabikarbónás vízbe a babot a gyors puhulás érdekében.
  • Elmondjuk a pontos receptet!

Ahhoz, hogy a száraz, kemény babból krémes és könnyen emészthető étel váljon, két dolognak kell megtörténnie: először is vizet kell felvennie, majd hő hatására a belső szerkezetének meg kell változnia. Az első akadály a bab kemény héja, amin át kell törnie a víznek. 

Mit tud a sós-szódabikarbónás áztatás?

A só és a szódabikarbóna kombinációja csodát tesz. A só segít fellazítani a sejtfalakat, míg a szódabikarbóna lúgos közegének köszönhetően a a rost gyorsabban oldódik. Az eredmény? Rövidebb főzési idő, krémesebb textúra. Fekete és vörös vesebabokon tesztelve egyértelműen ez a módszer hozza a legjobb eredményt.

Keményebb, nehezen puhuló fajtáknál – például vörös vesebabnál – különösen ajánlott ez az eljárás. 

A bab puhára fő a sós szódabikarbónás áztatásnak köszönhetően

A bab puhára fő a sós szódabikarbónás áztatásnak köszönhetően

Plusz tipp: gyorsabb főzés nyomás alatt

A magas nyomás alatt történő főzés jelentősen csökkenti az időt, ráadásul a textúrán is javít. A sós-szódabikarbónás áztatás kombinálható a kuktafőzéssel is, de ebben az esetben érdemes visszavenni az áztatási időből vagy csökkenteni a és szódabikarbóna mennyiségét – különben könnyen túl puhára, szinte pépesre fő a bab (bár lehet, hogy pont ezt szeretnénk).

Recept a tökéletes, krémes babhoz

  • 3 evőkanál (kb. 36 g) só
  • 1¾ teáskanál (10 g) szódabikarbóna
  • 8½ csésze (2 liter) víz
  • 455 g száraz bab, átválogatva, megmosva

Elkészítés

Áztassuk be a babot ebbe a keverékbe egy éjszakára, majd öntsük le róla a vizet, és főzzük meg, ahogy szeretnénk – garantáltan nem lesz panasz sem a textúrára, sem az ízre.

Még több konyhai trükk:

Forrás: Serius eats Fotó: Getty Images


Gasztró