Villámgyors mézes-fokhagymás csirke: muszáj kipróbálnod

2025. április 12.
Ez a mézes-fokhagymás csirkemell alig fél óra alatt elkészül, és elképesztően szaftos! Ha izgalmas, de egyszerű receptet keresel, ne keress tovább.
Mézes-fokhagymás csirke receptje
  • A csirkemellet sokan unalmasnak tartják, megfelelően fűszerezve és elkészítve azonban gazdag ízű és szaftos fogás készülhet belőle.
  • Az alábbi receptben a csirke ázsiai ihletésű, mézes-fokhagymás ízvilágot kap, amitől egyszerre lesz sós, édes és kicsit pikáns.
  • Ha egyszerű, gyors, mégis különleges receptet keresed, ezt a mézes-fokhagymás csirkét mindenképpen ki kell próbálnod!

A csirkemellről sokan úgy tartják, hogy unalmas húsféle, ami ráadásul könnyen ki is szárad. De könnyen kihozhatjuk belőle a legjobbat, ha az ázsiai konyha ízeivel és módszereivel közelítünk felé.

Az alábbi receptben a csirke egy isteni, mézes-fokhagymás mázat kap, amitől nemcsak szaftosabb, de sokkal gazdagabb ízű is lesz. A méz édeskéssé teszi a húst, a gyömbér pedig izgalmas pikáns ízt kölcsönöz neki. Az elkészítési módot is érdemes ellesni: először fűszeres lisztbe forgatva elősütjük a húst, majd a mázzal pirítjuk még egy keveset.

Így garantáltan nem sül túl a szárad ki a csirkemell, ráadásul nem is kell sokat bajlódnunk vele: alig fél óra alatt elkészülhet a mennyei mézes-fokhagymás csirke.

Köretként adhatunk hozzá főtt rizst, vagy készíthetünk párolt vagy sült zöldségeket is mellé – a brokkoli vagy (a közelgő szezonra való tekintettel) a zöld spárga is szuperül passzol ehhez az ételhez.

Mézes-fokhagymás csirke

Hozzávalók:

  • 1 kg csirkemell
  • 1 ek. fokhagymapor
  • frissen őrölt bors
  • egy csipet chilipehely
  • 30 gramm finomliszt
  • 2 ek. olívaolaj
  • egy kevés szezámmag a tálaláshoz

A mézes-fokhagymás szószhoz:

  • 80 ml szójaszósz
  • 2 ek. citromlé
  • 3 ek. méz
  • 6 gerezd fokhagyma reszelve
  • 3 ek. gochujang chilipaszta (vagy más chilipaszta)
  • 2 ek. újhagyma apróra vágva (csak a zöld része)
  • 1 ek. pirított szezámolaj

Elkészítés:

1. A sütőt melegítsük elő 220 fokra! Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral!

2. A felkockázott csirkemellet dobjuk az előkészített tepsibe, szórjuk meg fokhagymaporral, ízesítsük, sóval, borssal és chilivel! Adjuk hozzá a lisztet és alaposan forgassuk össze! Majd locsoljuk meg 2 ek. olívaolajjal és újra forgassuk meg! Rendezzük el úgy a tepsiben, hogy egyenletesen eloszlassuk a falatokat. Süssük 10-15 percig!

3. Miközben sül a csirke, keverjük ki a szószt: ehhez elég egyszerűen összekeverni az összetevőket. 

4. Vegyük ki a csirkét a sütőből, és még a tepsiben öntsük nyakon a mézes-fokhagymás szósszal, majd alaposan forgassuk össze! Süssük további 5 percig!

5. Az elkészült mézes-fokhagymás csirkét tálaljuk főtt rizzsel, friss újhagymával és pirított szezámmaggal, vagy kedvenc párolt vagy sült zöldségeinkkel!

Forrás: HalfBakedHarvesrt Fotó: Getty Images


Gasztró