- A csirkemellet sokan unalmasnak tartják, megfelelően fűszerezve és elkészítve azonban gazdag ízű és szaftos fogás készülhet belőle.
- Az alábbi receptben a csirke ázsiai ihletésű, mézes-fokhagymás ízvilágot kap, amitől egyszerre lesz sós, édes és kicsit pikáns.
- Ha egyszerű, gyors, mégis különleges receptet keresed, ezt a mézes-fokhagymás csirkét mindenképpen ki kell próbálnod!
A csirkemellről sokan úgy tartják, hogy unalmas húsféle, ami ráadásul könnyen ki is szárad. De könnyen kihozhatjuk belőle a legjobbat, ha az ázsiai konyha ízeivel és módszereivel közelítünk felé.
Az alábbi receptben a csirke egy isteni, mézes-fokhagymás mázat kap, amitől nemcsak szaftosabb, de sokkal gazdagabb ízű is lesz. A méz édeskéssé teszi a húst, a gyömbér pedig izgalmas pikáns ízt kölcsönöz neki. Az elkészítési módot is érdemes ellesni: először fűszeres lisztbe forgatva elősütjük a húst, majd a mázzal pirítjuk még egy keveset.
Így garantáltan nem sül túl a szárad ki a csirkemell, ráadásul nem is kell sokat bajlódnunk vele: alig fél óra alatt elkészülhet a mennyei mézes-fokhagymás csirke.
Köretként adhatunk hozzá főtt rizst, vagy készíthetünk párolt vagy sült zöldségeket is mellé – a brokkoli vagy (a közelgő szezonra való tekintettel) a zöld spárga is szuperül passzol ehhez az ételhez.
Mézes-fokhagymás csirke
Hozzávalók:
- 1 kg csirkemell
- 1 ek. fokhagymapor
- frissen őrölt bors
- egy csipet chilipehely
- 30 gramm finomliszt
- 2 ek. olívaolaj
- egy kevés szezámmag a tálaláshoz
A mézes-fokhagymás szószhoz:
- 80 ml szójaszósz
- 2 ek. citromlé
- 3 ek. méz
- 6 gerezd fokhagyma reszelve
- 3 ek. gochujang chilipaszta (vagy más chilipaszta)
- 2 ek. újhagyma apróra vágva (csak a zöld része)
- 1 ek. pirított szezámolaj
Elkészítés:
1. A sütőt melegítsük elő 220 fokra! Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral!
2. A felkockázott csirkemellet dobjuk az előkészített tepsibe, szórjuk meg fokhagymaporral, ízesítsük, sóval, borssal és chilivel! Adjuk hozzá a lisztet és alaposan forgassuk össze! Majd locsoljuk meg 2 ek. olívaolajjal és újra forgassuk meg! Rendezzük el úgy a tepsiben, hogy egyenletesen eloszlassuk a falatokat. Süssük 10-15 percig!
3. Miközben sül a csirke, keverjük ki a szószt: ehhez elég egyszerűen összekeverni az összetevőket.
4. Vegyük ki a csirkét a sütőből, és még a tepsiben öntsük nyakon a mézes-fokhagymás szósszal, majd alaposan forgassuk össze! Süssük további 5 percig!
5. Az elkészült mézes-fokhagymás csirkét tálaljuk főtt rizzsel, friss újhagymával és pirított szezámmaggal, vagy kedvenc párolt vagy sült zöldségeinkkel!
Forrás: HalfBakedHarvesrt Fotó: Getty Images