Tavaszi kenyérsaláta spárgával – laktató és egészséges

2025. május 02.
A panzanella egy klasszikus olasz saláta, ami szikkadt kenyérből készül. Ehhez most a tavasz jegyében spárga és egy csomó leveles zöld is kerül, így igazi vitaminbomba ez a recept!
Készítsd el ezt a mennyei tavaszi spárgás kenyérsalátát!
  • A panzanella olyan saláta, amibe kenyér is kerül, és általában maradékmentőként szokták bevetni.
  • Ebbe a tavaszi kenyérsalátába a szezon sztárzöldségének, a spárgának jut a főszerep.
  • A rengeteg ropogós zöld finomságtól igazi vitaminbomba lesz ez a recept, a kenyér pedig segít, hogy laktató is legyen.

A panzanella, vagyis kenyérsaláta egy szuper maradékmentő étel egyenesen Olaszországból! Fontos, hogy jó minőségű, kovászos kenyérből készüljön, ami ideálisan már nem annyira friss, hanem pár napos, vagyis kicsit szikkadtabb, szárazabb már.

A kenyérsalátában az a legjobb, hogy a száraz kenyér szuperül átveszi a saláta ízeit, ráadásul izgalmas textúrát is ad az ételnek – sőt, laktatóbbá is teszi! A szezonalitás jegyében ebbe a tavaszi panzanellába friss zöld spárga, zöldborsó és egy adag gomba is kerül, emellett sok-sok leveles zöld, hogy tényleg igazi vitaminbomba legyen!

Tavaszi kenyérsaláta spárgával

Hozzávalók:

A salátához:

  • 1 ek. olívaolaj
  • 500 gramm erdei gomba
  • 1 csokor zöld spárga (a fás rész levágva, 3-4 cm-es darabokra szelve)
  • 1 és 1/3 csésze zöldborsó
  • 1 csokor újhagyma felaprítva
  • 1 csésze salátamix (rukkola, bébispenót, madársaláta stb.)
  • fél kg szárazabb kovászos kenyér felkockázva vagy falatnyi darabokra tépkedve

A dresszinghez:

  • 1/4 csésze rizsecet
  • 1 ek. mustár
  • 1/3 csésze olívaolaj
  • 3 ek. friss, apróra vágott menta
  • só és bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. A tavaszi kenyérsalátához először egy közepes serpenyőben hevítsünk olívaolajat és dobjuk rá a felvágott gombákat! Pirítsuk 4-5 percig, majd hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni őket!
  2. Közben egy közepes lábosban forraljunk vizet! Dobjuk bele a spárgát és főzzük puhára, kb. 3-4 perc alatt! Dobjuk hozzá a borsót is további 2 percre, majd az egészet szűrjük le és tegyük félre!
  3. Egy nagyobb salátástálban keverjük össze a kihűlt gombát, a spárgát és a borsót, majd adjuk hozzá a zöldeket és a felaprított újhagymát! Végül dobáljuk bele a kenyérdarabkákat is!
  4. A dresszinghez egy kis tálkában kézi habverő segítségével keverjük össze a rizsecetet és a mustárt! Fokozatosan adagoljuk hozzá az olívaolajat, míg egynemű öntetet kapunk! Ezek után adjuk hozzá az apróra vágott mentát, ízesítsük sóval és borssal!
  5. Forgassuk össze a salátát a dresszinggel, azonnal tálaljuk!

Forrás: PureWow Fotó: Getty Images