- A panzanella olyan saláta, amibe kenyér is kerül, és általában maradékmentőként szokták bevetni.
- Ebbe a tavaszi kenyérsalátába a szezon sztárzöldségének, a spárgának jut a főszerep.
- A rengeteg ropogós zöld finomságtól igazi vitaminbomba lesz ez a recept, a kenyér pedig segít, hogy laktató is legyen.
A panzanella, vagyis kenyérsaláta egy szuper maradékmentő étel egyenesen Olaszországból! Fontos, hogy jó minőségű, kovászos kenyérből készüljön, ami ideálisan már nem annyira friss, hanem pár napos, vagyis kicsit szikkadtabb, szárazabb már.
A kenyérsalátában az a legjobb, hogy a száraz kenyér szuperül átveszi a saláta ízeit, ráadásul izgalmas textúrát is ad az ételnek – sőt, laktatóbbá is teszi! A szezonalitás jegyében ebbe a tavaszi panzanellába friss zöld spárga, zöldborsó és egy adag gomba is kerül, emellett sok-sok leveles zöld, hogy tényleg igazi vitaminbomba legyen!
Tavaszi kenyérsaláta spárgával
Hozzávalók:
A salátához:
- 1 ek. olívaolaj
- 500 gramm erdei gomba
- 1 csokor zöld spárga (a fás rész levágva, 3-4 cm-es darabokra szelve)
- 1 és 1/3 csésze zöldborsó
- 1 csokor újhagyma felaprítva
- 1 csésze salátamix (rukkola, bébispenót, madársaláta stb.)
- fél kg szárazabb kovászos kenyér felkockázva vagy falatnyi darabokra tépkedve
A dresszinghez:
- 1/4 csésze rizsecet
- 1 ek. mustár
- 1/3 csésze olívaolaj
- 3 ek. friss, apróra vágott menta
- só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
- A tavaszi kenyérsalátához először egy közepes serpenyőben hevítsünk olívaolajat és dobjuk rá a felvágott gombákat! Pirítsuk 4-5 percig, majd hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni őket!
- Közben egy közepes lábosban forraljunk vizet! Dobjuk bele a spárgát és főzzük puhára, kb. 3-4 perc alatt! Dobjuk hozzá a borsót is további 2 percre, majd az egészet szűrjük le és tegyük félre!
- Egy nagyobb salátástálban keverjük össze a kihűlt gombát, a spárgát és a borsót, majd adjuk hozzá a zöldeket és a felaprított újhagymát! Végül dobáljuk bele a kenyérdarabkákat is!
- A dresszinghez egy kis tálkában kézi habverő segítségével keverjük össze a rizsecetet és a mustárt! Fokozatosan adagoljuk hozzá az olívaolajat, míg egynemű öntetet kapunk! Ezek után adjuk hozzá az apróra vágott mentát, ízesítsük sóval és borssal!
- Forgassuk össze a salátát a dresszinggel, azonnal tálaljuk!
Forrás: PureWow Fotó: Getty Images