A drasztikus fogyókúra hátülütői

2019. május 06.
A strandszezon közeledtével mindenki szeretne a legjobb formájába lendülni és ledobni a télen felszaladt kilókat. Ha időben elkezdjük, akkor egészséges táplálkozással és rendszeres mozgással a bikiniszezon kezdetére elérhetjük a kívánt alakot. Ám sokan nyárig halogatják, hogy változtassanak, a rövid idő miatt pedig drasztikus módszereket is bevetnek a cél eléréséhez - ez pedig különösen ártalmas lehet.

Ha egész évben odafigyelünk a változatos, kiegyensúlyozott, vitamindús táplálkozásra, rendszeresen mozgunk és megfelelő mennyiségű vizet iszunk, elkerülhetjük a plusz kilókat. Persze sokan nehezen vesszük rá magunkat a testmozgásra télen, és a hidegben jólesik egy kis kényeztető, energiadús nasi is. Azonban, ha úgy érezzük, magunkhoz képest elszaladt velünk a ló, akkor még időben térjünk vissza a helyes útra, életmódot váltani ugyanis bármikor lehet.

Az eredményt azonban ne várjuk egyik napról a másikra, ez hosszú, kitartó munkát igényel. Jobb esetben életmódot váltunk, és nem csupán időszakos bikiniformát húzunk magunkra. A rendszeres sport és a helyes, egyénre szabott táplálkozás együtt egészséges és tartós módszer a kívánatos testalkat eléréséhez. „Akik azonban drasztikus diétáktól, hashajtó szerektől, különböző fogyasztó szerektől várják a hatást, azok nemcsak, hogy visszahízhatják a leadott kilókat, de akár súlyosan is károsíthatják a szervezetüket” – mondta Wolher Veronika, a Budai Egészségközpont dietetikusa.

Miért károsak a drasztikus fogyókúrás módszerek?

  • Vannak néhány hetes kúrák, melyek elhagyása után visszatérünk a régi megszokott életvitelhez, így a leadott kilók is visszavándorolnak. A hirtelen testsúlyváltozások bizony a bőrünkön is nyomot hagynak.
  • A víz- és hashajtó szerek hatására a szervezet folyadékot veszít, ez pedig könnyedtségérzetet, vagy akár látványos változást is eredményezhet. Ám mindeközben teljesen felborul a szervezet egyensúlya, súlyos vízhiány, székrekedés, hasi fájdalom, dekoncentráltság, fejfájás, vérnyomásproblémák és sok egyéb tünet jelentkezhet. Ráadásul a látvány eléréséhez, sőt a székletürítéshez is egyre több gyógyszerre lesz szükség, melyektől egy idő után csak orvosi segítséggel szabadulhatunk.
  • A fogyasztószerek nagy csáberővel bírnak, hiszen mindenhol ezek gyors hatásáról lehet hallani. Ám azt nem tudjuk, hogy például extrém módon megterhelhetik a szervezetet, felpörgetik az anyagcserét, szapora szívverést, magas lázat okozhatnak, sőt a pajzsmirigy működését is befolyásolhatják. Biztosan megéri?
  • Az egysíkú diéták vitaminhiányhoz, emésztési zavarokhoz vezethetnek, a minimálisra csökkentett kalóriabevitel pedig lassítja az anyagcserét. Tehát épp fordított hatást érünk el velük, mint amilyet szeretnénk.

Mi ajánlott helyettük?

  • Dietetikussal egyeztetett, egyénre szabott étrend, amely tartalmazza a szervezet számára szükséges energiát, vitaminokat és tápanyagokat.
  • Hetente többször, legalább egy óra mozgás. A csoportos órák jó hangulatú kikapcsolódást jelenthetnek, a személyi edző pedig a cél eléréséhez szükséges gyakorlatok összeállításával, sőt akár táplálkozási tanácsokkal is tud segíteni. Ha jó az idő, irány a friss levegő!
  • Zöldégekben, gyümölcsökben, halakban és rostokban gazdag rendszeres táplálkozás, egészséges konyhatechnológiával ötvözve, és minimum 2 liternyi víz fogyasztása naponta.
  • A kívül-belül egészséges test csak megfelelő életmóddal érhető el, tartható fenn. Ha megtaláljuk a számunkra ideális, egyénre szabott étkezést, mozgást, akkor nem kell azon aggódnunk, hogy sok kiló felszalad majd. A súlyunkat könnyedén formában tarhatjuk egész éven át.

„A legszebb test az egészséges test. Nem számít, ha természetünknél fogva kicsit súlyosabbak, vagy karcsúbbak vagyunk. A lényeg, hogy jól érezzük magunkat abban a testben, amelyért a legtöbbet azzal tehetünk, ha vigyázunk rá. A boldogságunk és kiegyensúlyozottságunk sokkal több elégedett pillantást eredményez majd” – tette hozzá a dietetikus.

Fotók: Getty Images