Tippek, hogy egész nap energikus legyen a gyereked!

2019. november 14.
A megfelelő minőségű és mennyiségű reggeli hozzájárul az optimális tápanyag-ellátottsághoz, a helyes táplálkozási ritmus kialakításához, továbbá előnyösen befolyásolja a gyerekek iskolai teljesítményét.

Turcsák Katalin dietetikus szerint a gyermekek egészséges fejlődéséhez, vitalitásához, illetve jó teljesítőképességéhez létfontosságú az elegendő mennyiségű energia biztosítása, amely a napi étkezésekkel valósítható meg. A fejlődésben lévő szervezetnek rendkívül fontos, hogy milyen összetételű és mennyiségű tápanyaghoz jut. Naponta három főétkezés (reggeli, ebéd, vacsora) és két köztes étkezés (tízórai, uzsonna) javasolt.

Az egészséges táplálkozás mellett most más is motiválhat egy igazán klassz uzsonna elkészítésében: ha a megfelelő paraméterekkel posztolsz képet az Instagramra november közepéig, akkor a karácsonyfa alá egy álomkonyha is kerülhet. A nap első étkezése a reggeli, amelyet hazánkban a 7-14 éves gyerekek kb. 30%-a kihagy, és éhgyomorral indul az iskolába – emelte ki a SPAR dietetikusa. Leggyakrabban éhség-, illetve időhiányra hivatkozva nem reggeliznek, ami a táplálkozási szokások megváltoztatásával könnyen korrigálható. Mivel a reggeli étkezés teszi ki a napi energiabevitel 20-25%-át, így aki nem reggelizik, az energiadeficittel kezdi a napot, fáradtabb és ingerlékenyebb lehet. Számos vizsgálat igazolta, hogy a rendszeresen reggelizők körében kisebb eséllyel alakul ki elhízás, és jobbak a kognitív mutatóik (pl. tanulás, figyelem, koncentráció). Egy egészséges reggeli tartalmazzon – teljes kiőrlésű – gabonákat, tejterméket és zöldséget vagy gyümölcsöt. Emellett pedig ne feledkezzünk meg a folyadékbevitelről sem. További tippeket találhattok az Uzsonnaprogram weboldalán. A szakértő szerint a legjobb, ha együtt reggelizünk a gyerekekkel, így a helyes példamutatás mellett, saját energiaraktárainkat is feltöltjük.

A verseny részleteiért és játékszabályzatért kattints!

Promóció