Melyik szénhidrát segít a diétában?

2019. november 03.
A teljes szénhidrátmegvonás nem kifizetődő az egészségünk miatt. Sokkal éhesebbek és fáradékonyabbak leszünk nélküle. Ha fogyni szeretnénk, ezeket a szénhidrátokat válasszuk inkább.

Nem árt azonban tudni, hogy a gyümölcsök, zöldségek és tejtermékek is szénhidrátforrások, de sokkal inkább a “jók” közé tartoznak. A “rossz” szénhidrátok – mint a fehér kenyér, a cukros sütemények – ugyanis növelik a különböző betegségek kockázatát, mint például a cukorbetegség, vagy a szívproblémák. A “jó” szénhidrátok viszont azon túl, hogy a fogyást is megkönnyítik, a betegségek kialakulásának esélyeit is csökkentik. Melyek ezek?

1. TÉSZTA TELJES KIŐRLÉSŰ LISZTBŐL

A teljes kiőrlésű lisztből készült termékek kétszer-háromszor több rostot tartalmaznak, mint fehér lisztből készült társaik, és legalább annyira finomak is. Ráadásul a rosttartalmuknak köszönhetően nem is tudunk olyan sokat megenni belőlük egyszerre, mert gyorsabban telítődik a gyomrunk.

2. QUINOA

A finoman ízesített teljes értékű gabona sok rostot tartalmaz (fél csészényi 2g-t) és fehérjetartalma is magas (4g). Kutatók szerint a fehérje segít, hogy tovább jóllakottnak érezd magad, vagyis később ülsz majd le újra enni. Ha megmosod főzés előtt, a saponin tartalma is eltűnik, mely egyébként a héjában található és keserű ízt ad neki.

3. ÁRPA

Akár granulált, akár előfőzött állapotban megtalálható a boltok polcain. Mindkettő tartalmaz oldódó rostokat, mely segít a vér koleszterinszintjét egészséges tartományban tartani, de a granulátumban kisebb mennyiségben.

4. BULGUR

bulgur durvára őrölt gabona, amelyet a rizshez hasonlóan kell elkészíteni. Nagyon gazdag rosttartalma miatt kitűnő választás, gyorsan telít és nagyon egészséges is.

5. BÚZAMAG

A búza teljes, feldolgozatlan magja tele van B-vitaminnal, vassal, magnéziummal és cinkkel. Persze, rostban is gazdag.

6. PATTOGATOTT KUKORICA

Nem az agyonsózott változata, de a zsírszegény pattogatott kukorica gyorsítja az anyagcserét. Mértékkel fogyassz azért ebből a finomságból! Már három csészényi pattogatott kukorica – amely egy púpozott evőkanálnyi magból készül – teljes értékű gabonában felér napi három étkezéssel, és 3 grammnyi rostot tartalmaz.

Még több cikket találsz táplálkozás témában a Well&Fit oldalán!