A legfinomabb egészséges fogások modern felfogásban

2020. június 08. |

Ma már az egészséges életmódnak megfelelő sok száz fogásban gondolkozhatunk, ha nemcsak tudatosan, de változatosan is szeretnénk étkezni. A modern kor adta lehetőségek között izgalmasabbnál izgalmasabb, és finomabbnál finomabb fogások csábítanak, messze túlszárnyalva a zöldségek világát, vagy akár az unalomig bevetett csirke-rizs kettősét.


Az egészségtudatos étkezésnek rengetegféle oka lehet: a tudatosság, az egészségügyi állapotunk, szimplán a jobb közérzet, a sportolói háttér, de különböző ételallergiák is ösztönözhetnek arra, hogy odafigyeljünk arra, mit is viszünk be a szervezetünkbe.

Az egészséges táplálkozás gyermekkorban éppúgy fontos, mint a későbbi éveinkben, és ha állandó életmódként tekintünk az egészséges finomságok étrendünkbe való beiktatására, akkor olyan esetleges betegségek kockázatát is csökkenthetjük, mint a különböző szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a rák vagy akár a stroke. Sokaknál kiemelkedő tényező az egészségi állapot szinten tartása mellett az elhízás megelőzése is. Egy biztos, azoknál, akik a felsorolt indokok bármelyike miatt is nagy figyelmet fordítanak a táplálkozás minőségére, szép fokozatosan háttérbe szorulnak a telített zsírokat, transzzsírokat, cukrokat tartalmazó ételek, helyet adva az egészséges alternatíváknak, azaz a gyümölcsöknek, zöldségeknek és az egyéb, élelmi rostban gazdag fogásoknak.

2020 a modern és egészséges ételek éve

Az idei gasztronómiai trendek igen színesek, sokrétűek és ígéretesek. Szakértők szerint az idei évre már az is jól látszik, hogy a növényi alapú étkezés nem csupán egy múló hóbort, hiszen olyan tendenciát mutat a népszerűségének terjedése, amely arra utal, hogy mostanában egészen biztosan nem cseng le… A csökkentett mértékű húsevés népszerűségét pedig az egyre fokozódó tudatos magatartás mellett többek közt olyan, néha sorsfordító dokumentumfilmek is megalapozzák, mint a Netflix kínálatában található The Game Changers.


Ami pedig a konkrét ételeket illeti, nagy kedvencnek számítanak idén a kombucha, a kefir és hasonló bélbarát, erjesztett választások is az étrendben, nem véletlenül. A bél egészsége, a prebiotikumok és probiotikumok fontossága ma már nem csakhogy nem ismeretlenek, de kifejezetten fontosak is azoknak, akik tudatosan, emellett változatosan is étkeznének.

Sokoldalú sztárok – zöldségek tésztaformában tálalva

Főételek terén az egyik legüdítőbb újdonság azoknak, akik fehérjében gazdag, gluténmentes rostforrásból készült ételekre vágynak, a tésztahelyettesítők kategóriájában induló zöldségek és hüvelyesek. Az egyszerű és finom módszer ereje abban rejlik, hogy gazdagítja a néha sablonosnak érzett „egészséges étrendet”, köszönhetően a sokféle tésztaformában kínált alapnak. Mindehhez a főzés után még kreatívabb formában adhatjuk hozzá a további feltéteket, igénytől és az életmódunktól függően – kedvenc szószunkkal, vagy éppen rizstejszínes pikáns hússal kiegészítve.

A modern étkezés egyik legfinomabb újdonsága ezen a téren a Bonduelle Légumio zöldségtészta triója, amely 100%-ban hüvelyesből és zöldségből készül. A három féle ízben (vöröslencse&répa, borsó&cukkini, csicseriborsó&kukorica) kínált finomságok nagy előnye, hogy gyorsan elkészíthető fehérje- és rostforrást biztosítanak a sűrű hétköznapokon is azoknak, akik egyszerre szeretnének változatosan és egészséges enni. Ráadásul igen sokrétű: nemcsak gluténmentes, hanem laktózmentes, vegán. Emellett bármilyen diétába beilleszthető, tápláló, fehérjetartalma miatt pedig edzés utánra is kiváló fogás.


A zab is nagyot szól idén, és nem csak azért, mert egyes kávézókban már alap a zabtej használata. A zabtej persze szuper alternatíva azok számára, akik nem tudnak vagy nem akarnak sima tejet, netán szójatejet inni. A fehérjetartalma körülbelül a fele a szója- vagy tehéntejének, miközben kalciummal dúsított, és a feldolgozási módjának köszönhetően még egy kis rost is található benne. A zab a tejtől függetlenül is népszerű választás, zabjoghurt, dobozos zabtejes-kávé (például a 100 százalék Arabicából készült dobozos, amerikai La Colombe Oatmilk Draft Latte), a zabkenyér és még hosszan sorolhatnánk hányféle formában kerülhet az asztalunkra.

A keto-, a paleo- és az alacsony-FODMAP (az emésztést könnyítő diéta neve egy rövidítés, jelentése: Fermentábilis Oligoszacharidok, Diszacharidok, Monoszacharidok és Poliszacharidok) barát ételek is egyre inkább feljövőben vannak. Egyre többen tudatában vannak ételérzékenységüknek, és eszerint nyúlnak a boltok polcain lévő ételek, alapanyagok felé. A kalóriaszámlálás világától eltávolodva itt az egészség jegyében olyan speciális termékek jelennek meg, mint a FODMAP-barát laktózmentes görögjoghurt, ketobarát tojásfehérje chips vagy gabonamentes paleopuffancsok, utat nyitva az alternatív, egészségesebb gasztronómiai megoldások előtt.

Promóció

Szólj hozzá te is!

Még több Kirakat

Te mire vagy képes két perc alatt? ageLOC Boost™

Te mire vagy képes két perc alatt?

Az unikornisgyártó – interjú Sohajda Júliával interjú

Az unikornisgyártó – interjú Sohajda Júliával

Vigyázz, kész, teszt: csökkentjük a hajhullást hajápolás

Vigyázz, kész, teszt: csökkentjük a hajhullást

A fenntarthatóság és a szépség csomagolás

A fenntarthatóság és a szépség