A legfinomabb egészséges fogások modern felfogásban

2020. június 08.
Ma már az egészséges életmódnak megfelelő sok száz fogásban gondolkozhatunk, ha nemcsak tudatosan, de változatosan is szeretnénk étkezni. A modern kor adta lehetőségek között izgalmasabbnál izgalmasabb, és finomabbnál finomabb fogások csábítanak, messze túlszárnyalva a zöldségek világát, vagy akár az unalomig bevetett csirke-rizs kettősét.


Az egészségtudatos étkezésnek rengetegféle oka lehet: a tudatosság, az egészségügyi állapotunk, szimplán a jobb közérzet, a sportolói háttér, de különböző ételallergiák is ösztönözhetnek arra, hogy odafigyeljünk arra, mit is viszünk be a szervezetünkbe.

Az egészséges táplálkozás gyermekkorban éppúgy fontos, mint a későbbi éveinkben, és ha állandó életmódként tekintünk az egészséges finomságok étrendünkbe való beiktatására, akkor olyan esetleges betegségek kockázatát is csökkenthetjük, mint a különböző szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a rák vagy akár a stroke. Sokaknál kiemelkedő tényező az egészségi állapot szinten tartása mellett az elhízás megelőzése is. Egy biztos, azoknál, akik a felsorolt indokok bármelyike miatt is nagy figyelmet fordítanak a táplálkozás minőségére, szép fokozatosan háttérbe szorulnak a telített zsírokat, transzzsírokat, cukrokat tartalmazó ételek, helyet adva az egészséges alternatíváknak, azaz a gyümölcsöknek, zöldségeknek és az egyéb, élelmi rostban gazdag fogásoknak.

2020 a modern és egészséges ételek éve

Az idei gasztronómiai trendek igen színesek, sokrétűek és ígéretesek. Szakértők szerint az idei évre már az is jól látszik, hogy a növényi alapú étkezés nem csupán egy múló hóbort, hiszen olyan tendenciát mutat a népszerűségének terjedése, amely arra utal, hogy mostanában egészen biztosan nem cseng le… A csökkentett mértékű húsevés népszerűségét pedig az egyre fokozódó tudatos magatartás mellett többek közt olyan, néha sorsfordító dokumentumfilmek is megalapozzák, mint a Netflix kínálatában található The Game Changers.


Ami pedig a konkrét ételeket illeti, nagy kedvencnek számítanak idén a kombucha, a kefir és hasonló bélbarát, erjesztett választások is az étrendben, nem véletlenül. A bél egészsége, a prebiotikumok és probiotikumok fontossága ma már nem csakhogy nem ismeretlenek, de kifejezetten fontosak is azoknak, akik tudatosan, emellett változatosan is étkeznének.

Sokoldalú sztárok – zöldségek tésztaformában tálalva

Főételek terén az egyik legüdítőbb újdonság azoknak, akik fehérjében gazdag, gluténmentes rostforrásból készült ételekre vágynak, a tésztahelyettesítők kategóriájában induló zöldségek és hüvelyesek. Az egyszerű és finom módszer ereje abban rejlik, hogy gazdagítja a néha sablonosnak érzett „egészséges étrendet”, köszönhetően a sokféle tésztaformában kínált alapnak. Mindehhez a főzés után még kreatívabb formában adhatjuk hozzá a további feltéteket, igénytől és az életmódunktól függően – kedvenc szószunkkal, vagy éppen rizstejszínes pikáns hússal kiegészítve.

A modern étkezés egyik legfinomabb újdonsága ezen a téren a Bonduelle Légumio zöldségtészta triója, amely 100%-ban hüvelyesből és zöldségből készül. A három féle ízben (vöröslencse&répa, borsó&cukkini, csicseriborsó&kukorica) kínált finomságok nagy előnye, hogy gyorsan elkészíthető fehérje- és rostforrást biztosítanak a sűrű hétköznapokon is azoknak, akik egyszerre szeretnének változatosan és egészséges enni. Ráadásul igen sokrétű: nemcsak gluténmentes, hanem laktózmentes, vegán. Emellett bármilyen diétába beilleszthető, tápláló, fehérjetartalma miatt pedig edzés utánra is kiváló fogás.


A zab is nagyot szól idén, és nem csak azért, mert egyes kávézókban már alap a zabtej használata. A zabtej persze szuper alternatíva azok számára, akik nem tudnak vagy nem akarnak sima tejet, netán szójatejet inni. A fehérjetartalma körülbelül a fele a szója- vagy tehéntejének, miközben kalciummal dúsított, és a feldolgozási módjának köszönhetően még egy kis rost is található benne. A zab a tejtől függetlenül is népszerű választás, zabjoghurt, dobozos zabtejes-kávé (például a 100 százalék Arabicából készült dobozos, amerikai La Colombe Oatmilk Draft Latte), a zabkenyér és még hosszan sorolhatnánk hányféle formában kerülhet az asztalunkra.

A keto-, a paleo- és az alacsony-FODMAP (az emésztést könnyítő diéta neve egy rövidítés, jelentése: Fermentábilis Oligoszacharidok, Diszacharidok, Monoszacharidok és Poliszacharidok) barát ételek is egyre inkább feljövőben vannak. Egyre többen tudatában vannak ételérzékenységüknek, és eszerint nyúlnak a boltok polcain lévő ételek, alapanyagok felé. A kalóriaszámlálás világától eltávolodva itt az egészség jegyében olyan speciális termékek jelennek meg, mint a FODMAP-barát laktózmentes görögjoghurt, ketobarát tojásfehérje chips vagy gabonamentes paleopuffancsok, utat nyitva az alternatív, egészségesebb gasztronómiai megoldások előtt.

Promóció