Pontosan kiszámították, mennyivel élünk tovább egészséges életmóddal

2020. január 19.
Számos tanulmány születik, melyek eredményei arra emlékeztetnek minket, hogy bármennyire is nehéz, azért jó, ha kitartunk az egészséges életmód mellett, hiszen így tovább élhetünk. Azt is kiszámolták, pontosan mennyivel hosszabbítja meg az életet.

A helyes étkezés, rendszeres testmozgás, a dohányzás és az alkoholfogyasztás kerülése, az egészséges testsúlyra törekvés, vagyis az egészséges életmód segít, hogy tovább éljünk. Egy 2018-ban készült tanulmány, melyet a Harvard Egyetem nemzetközi kutatócsoportja végzett, arra a következtetésre jutott, hogy öt egészséges szokás a nők életkilátásait 14 évvel, míg a férfiakét 12 évvel növeli meg.


A kutatók azt akarták kideríteni, hány olyan évet ad az egészséges életmód az életkilátásokhoz, melyet krónikus betegségektől (szív- és érrendszeri problémák, kettes típusú diabétesz, rák) mentesen tölthetnek az emberek. Többet, mint gondolnánk – derült ki a BMJ orvosi szaklapban publikált tanulmányból. Az eredmények szerint a nők ötven éves kor felett körülbelül tíz évvel, a férfiak nyolc évvel tolhatják ki életkilátásaikat azokhoz képest, akik nem illesztik be ezeket a szokásokat életmódjukba.

Mik az egészséges életmód legfontosabb területei?

  • növényi alapanyagokban gazdag, zsírban szegény étrend
  • hetente többször közepes erősségű testmozgás
  • az egészséges testsúly megtartása
  • nemdohányzó életmód
  • nőknél maximum napi egy, férfiaknál két egység alkohol fogyasztása

“Fontos, hogy a betegségektől mentes életkilátásokat vizsgáljuk, mivel ennek fontos hatásai vannak az életminőségre és az egészségügyi költségek csökkentésére” – mondta Dr. Frank Hu, a kutatás vezetője. “Nem az a jó, ha az életkorunkat akarjuk minél jobban kitolni. Az egészségben töltött évek nyújtása az, ami igazán fontos. Ám a kettő végülis kéz a kézben jár. Az egészséges életmóddal és a krónikus betegségek nélküli élettel nagy valószínűséggel magasabb életkort érünk majd meg” – tette hozzá a kutatás vezetője.

Évtizedek betegségmentesen
Több mint 111 ezer 30 és 75 év közötti nő és férfi egészségügyi adatait nézték át az 1980 és 1986 közötti időszakból. A kutatók kétévente megnézték, hogy alakul a résztvevők életmódja, milyen szokásaik vannak és milyen az egészségi állapotuk. A 2014-ig tartó követés lezárulta után elemezték az összegyűjtött adatokat, megvizsgálták, milyen összefüggés van az életmód és a krónikus betegségek megjelenése között.

Azok a nők, akik négy-öt egészséges szokást tartottak a kutatók listájából, átlagosan 34 évvel többet tölthettek krónikus betegségektől mentesen, mint azok, akik húszas éveiben nem tartották be az egészséges életmód alapelveit. A férfiaknál az egészséges életmód 31 egészséges évet adott az életükhöz.

A kevés is számít
A kutatásvezető kiemelte, hogy az öt faktor közül egyik sem emelkedett ki a többi közül, mindegyik ugyanolyan fontosnak bizonyult a hosszú és egészséges élethez. Az is kiderült a kutatásból, hogy a különböző tényezők hatása összeadódik: minél többet vezetünk be az életmódunkba, annál jobban érvényesülnek a hatásai. “Már egyetlen egészséges szokás bevezetése is számít. Nem kell úgy éreznünk, hogy hiábavaló, ha csak egy-két életmódtényezőt tudunk egyszerre bevezetni az életünkbe” – hívta fel rá a figyelmet a kutatás vezetője.
Ráadásul mivel a kutatás összes résztvevője harminc feletti volt, a tanulmány arra is rámutat, hogy sosem késő változtatni. Persze minél korábban vezetjük be az egészséges szokásokat az életünkbe, annál jobb, ám még a későbbi éveinkben is rengeteget profitálhatunk a jótékony hatásokból.

Forrás: Time
Fotó: Unsplash