Egészséges ételek, amiket betegen jobb elkerülni

2020. február 06.
Mikor tüsszögünk és fáj a torkunk, lázunk van, és jártányi erőnk sincs, tudjuk a teendőnket: igyunk sok folyadékot, vigyünk be annyi tápanyagot és vitamint a szervezetünkbe, amennyit csak bírunk. Egyszerű, nem? Valójában nem. Vannak olyan - egyébként roppant egészséges - ételek, melyeket betegség esetén jobb messziről elkerülni, mivel elnyújthatják a tüneteket és nehezíthetik a gyógyulást.

A vitaminok és ásványi anyagok minél nagyobb mennyiségű fogyasztása az első számú szabály, ha betegek vagyunk. Ám vannak olyan egészséges ételek, melyek helyett jobb, ha mást választunk. Muszáj viszont tisztában lenni azzal is, hogy mindenkinek máshogy reagál a szervezete a különböző táplálékokra, így bár vegyük figyelembe az alábbi listát, ám hallgassunk a testünkre és ne vonjuk meg magunktól, ami jólesik.


Mit kerüljünk influenzával és lázzal?

Spenót és citrusfélék A hisztamin egy olyan kémiai anyag, mely allergiás tüneteket vált ki. Bár a testünk is termeli ezt a vegyületet, megtalálható bizonyos ételekben is, illetve bizonyos alapanyagok felszabadítják a szervezetünkben lévő hisztamint. “Ezzel gyulladásos folyamatokat indítanak be a testünkben, melyek ronthatják az alapbetegségünk tüneteit, ráadásul az influenzás és lázas betegségek alatt könnyebben kifejtik hisztaminfelszabadító hatásukat” – magyarázta Dr. Renee Wellenstein belgyógyász. Emiatt célszerű kerülni a spenótot, az epret, paradicsomot és a citrusféléket.

Olajos magvak Az olajos magvak olyan fontos tápanyagokat tartalmaznak, melyek segítenek a fertőzések elleni harcban, ilyenek például a cink és az E-vitamin. Ám mivel magas a zsírtartalmuk, így nehezebb megemészteni a magvakat, ezért ha a fertőzés kezdetén rossz a gyomrunk, tovább terheljük a betegség ellen küzdő szervezetünket.

Brokkoli Bár rengeteg olyan vitamint és ásványi anyagot tartalmaz a brokkoli, melyek erősítik az immunrendszert, a magas rosttartalma miatt roppant nehéz megemészteni. “Hogy elkerüljük a bélrendszer további irritálását, válasszunk rostban kevésbé gazdag ételeket influenza idején” – javasolta a belgyógyász.

Mit együnk influenzásan?

Paprika A kvercetin nevű növényi hatóanyag remek gyulladáscsökkentő és vírusölő hatású, a pirospaprika pedig bőven tartalmaz belőle. “A kvercetin segít megakadályozni a kórokozók osztódását, helyreállítja a sejtek sérülését, így csökkenti a gyulladást a szervezetben” – mondta Dr. Wellenstein.

Gomba A citokinek olyan kisméretű fehérjék, melyek hadrendbe állítják az immunrendszert. Mikor küzdeni kell egy kórokozó ellen, életre kelnek, mikor egészséges a szervezet, ismét alvó állapotba kerülnek. A tudósok szerint az olyan gombafajták mint a shiitake, a reishi és a tömlősgombák nemzetségébe tartozó cordycep fajok magas citokintartalmuk miatt erősen javallottak influenzás betegség idején.

Húsleves Tudományos kutatások bizonyították, hogy a csirkehúsból készült leves olyan gyulladáscsökkentő hatóanyagokat tartalmaz, melyek felveszik a harcot az influenza tüneteivel, ráadásul segít az elektrolit- és folyadékpótlásban is.


Mit kerüljünk fejfájással?

Érlelt sajtok Minél hosszabb ideig érlelnek egy sajtot, annál magasabb lesz a hisztamintartalma. Így a gouda, a parmezán és a legtöbb svájci sajtféle elöl jár ebben. Az ezekben a sajtokban található hisztamin kitágíthatja az ereket, ezzel kiválthatja vagy súlyosbíthatja a fejfájást.

Fermentált ételek A savanyú káposzta vagy a hagyományos koreai kimchi szintén kiválthat fejfájást, mivel olyan aminosavat tartalmaznak, mely a hisztaminhoz hasonlóan kitágítja az ereket.

Mit együnk, ha fáj a fejünk?

Sovány húsok A csirke- vagy sovány marhahúsban található riboflavin és Q10 koenzim két olyan fontos ásványi anyag, melyek elengedhetetlenek a test energiaháztartásának működéséhez. “A pontos mechanizmus nem ismert, ám a kutatások szerint a migrént kiválthatja az agy energiaháztartás problémája. Emiatt lehetnek hasznosak ezek az ételek a fejfájás enyhítésében” – magyarázta a szakember.

Uborka Mikor betegek vagyunk, gyakran előfordul, hogy nem fogyasztunk elég folyadékot, így a dehidratáltság is kiválthat fejfájást. A vízben gazdag ételek – például uborka, görögdinnye – fogyasztása segíthet helyreállítani az egyensúlyt, így csökkentve a fejfájás tüneteit.

Mit kerüljünk torokfájással?

Nyers zöldségek Rengeteg okból fájhat a torkunk, ám minden esetben igaz, hogy a nyers zöldségek kemény textúrája ronthat a helyzeten. A sárgarépa rágcsálását jobb akkora hagyni, mikor egészséges a torkunk.

Citrusfélék A citrusfélékkel kapcsolatban nehéz dűlőre jutni betegség esetén. Egyrészt a magas C-vitamin és káliumtartalmuk miatt fontosak lehetnek a felépülésben, másrészt a savtartalmuk irritálhatja a fájó torkot. Amikor a legerősebb a torokfájás, jobb tehát más forrásból hozzájutni a szükséges C-vitamin adaghoz.

Mi tesz jót a fájó toroknak?

Tojás Nemcsak könnyű megemészteni a tojást, de rengeteg D-vitamint és cinket is tartalmaz, így nagy lendületet adhat a vírusok és baktériumok ellen harcoló immunrendszernek. Ráadásul a fehérjetartalma miatt segít az aminosavak helyreállításában is, így tovább javítva az immunrendszer működésének hatékonyságát.

Méz Nemcsak enyhíti a fájó torok felszínét, a méz természetes köhögéscsillapító is. Ráadásul a kutatások szerint olyan antibakteriális tulajdonságai vannak, melyek segítenek a szervezetünknek legyőzni a kórokozókat.

Forrás: The Huffington Post
Fotó: Unsplash