Korán jön? Késik? Kimarad? Lehet, hogy a stressz az oka!

2021. március 01.
Évek óta menetrendszerűen 28 naponként jött meg a menzeszed, aztán hirtelen valami megváltozott? Egyszer késik, máskor túl korán jön, és te csak kapkodod a fejed, mert nem érted, mi okozhatja a zűrzavart? Első hallásra furcsának hangozhat, de a rendszertelen menstruáció akár a mostani járvány miatti túlzott stresszelés következménye is lehet! Nyugi, a következőkben mindent elmagyarázunk, és segítünk megoldást is találni a problémára!

Kezdjük is a legelején! Azzal biztosan te is tisztában vagy, hogy bár a női ciklus hivatalosan 28 napig tart, néhány napos eltérés még egyáltalán nem jelent problémát. Teljesen rendben van tehát, ha a menstruációd 21, vagy éppen 35 naponként jön meg, ami fontos, hogy rendszeres és nagyjából pontos legyen. Probléma akkor van, ha a menstruációd teljesen kiszámíthatatlanná válik, például, ha egyszer késik, máskor korábban jön meg, vagy akár ha teljesen ki is marad.

menstruacio-ciklus

De itt azt is meg kell jegyezni, hogy a rendszertelen ciklus sok nő életében valójában csak a jéghegy csúcsa. Nagyon gyakran fordul elő ugyanis, hogy a kiszámíthatatlan menzesz mellett a menstruációt megelőző PMS (premenstruációs szindróma) tünetei is jócskán felerősödnek.

A PMS tünetei nagyon sokszínűek lehetnek. A leggyakrabban ingerlékenységre, cukoréhségre, alvászavarokra, levertségre, puffadásra, alhasi görcsökre, mellfeszülésre és pattanásos bőrre panaszkodnak a nők a havi vérzés jelentkezése előtti napokban, de fejfájás, fokozott verejtékezés, hasmenés, hányinger és hányás is előfordulhat.

Mi boríthatja fel a női ciklust?

A női hormonális egyensúly rendkívül érzékeny a különféle környezeti hatásokra és nagyon könnyen kibillenhet a tökéletes egyensúlyából. Megzavarhatja a ciklusodat például a túlzásba vitt sport, vagy az extrém diéta. Mindkét esetben előfordulhat, hogy a szervezeted olyan nagy megerőltetésnek van kitéve, hogy hatására a menstruációd akár hosszabb időre is kimarad. De ugyanígy az elhízásnak is lehetnek negatív következményei, ilyenkor a szervezetben a megnövekedett ösztrogénszint okoz túl hosszú vagy rendszertelen vérzést.

Fontos tudnod, hogy akár szervi elváltozás is állhat a cikluszavar mögött. Egy mióma, petefészekciszta vagy méhpolip is okozhat rendszertelen vérzést, ha tehát hosszabb távon is fennáll a probléma, érdemes kivizsgáltatni magad, hogy ki lehessen zárni ezeket a lehetőségeket.

Amikor a stressz a ludas

De a cikluszavart sok esetben a megváltozott életkörülmények, valamely nagyobb érzelmi megrázkódtatás, vagy éppen a folyamatos stressz is okozhat. Talán furcsán hangzik, de a rendszertelen menstruáció akár a mostani járvány következménye is lehet! Az elmúlt egy évben a pandémia mindannyiunk hétköznapjait megváltoztatta, kiszámíthatatlanabbá és bizonytalanabbá vált a jövőnk, ezekre a változásokra pedig teljesen normális, ha a szervezeted stresszel, szorongással reagál. A stresszről tudvalevő, hogy bizony számos módon befolyásolja az egészségi állapotot. A hosszú időn keresztül fennálló stressz károsíthatja a szívet és az érrendszert, az emésztőrendszert, az immunrendszert – és többek között hat az agyalapi mirigy működésére is. Az agyalapi mirigy felelős a menstruációs ciklust irányító hormonok, köztük a prolaktin termeléséért, aminek mennyisége a tartós stressz hatására könnyen megemelkedhet. A túl magas prolaktinszint sajnos nem marad következmények nélkül: felboríthatja a menstruációs ciklust, megakadályozhatja a teherbeesést, és még a libidót is csökkentheti.

Tedd rendbe a ciklusodat hormonmentesen!

A rakoncátlankodó ciklus megzabolázására ma már létezik hormonmentes segítség. A Premens tabletta recept nélkül kapható a patikában: fő összetevője a barátcserje termése, amelynek kivonatát koncentráltan tartalmazza. A barátcserje olyan gyógynövény, amit már az ókorban is előszeretettel használtak nőgyógyászati panaszokra, a cikluszavarra és PMS-re gyakorolt jótékony hatását pedig ma már klinikai vizsgálatok is igazolják. A Premens tabletta tehát hasznos segítséget nyújthat a ciklusod hormonmentes rendezéséhez, de türelmesnek kell lenned, és érdemes legalább három hónapon át szedned, mert pozitív hatását hosszú távon fejti ki.

Fotó: Getty Images

Promóció

Vény nélkül kapható, barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!


Kapcsolódó