A menstruációs ciklus összehangolódása csak mítosz

2020. október 27.
Ha valaha éltünk együtt több nővel, valószínűleg találkoztunk a mensturációs ciklus összehangolódásának jelenségével. Eszerint ha több nő él egymás közelében, a havi ciklusuk összehangolódik, és egy időben érkezik a menstruációjuk minden hónapban. Ám annak ellenére, hogy ez egy széles körben elterjedt nézet, tudományos bizonyítékot a mai napig nem találtak rá.

Egy 1971-es kutatás lehet az alapja annak a mára szinte mindenki által evidenciaként elfogadott nézetnek, hogy ha több nő él együtt, egymás közelében, a menstruációjuk összehangolódik. A Harvard Egyetem kutatója, Martha McClintock 17 és 22 év közötti egyetemista nőket vizsgált, akik közeli barátok, szobatársak voltak. Kontrollcsoportként pedig olyan nőket vont be, akik nem voltak egymással kapcsolatban. A tanulmány eredményei szerint hat hónap után az egymás közelében élő nők menstruációja legfeljebb 3-7 nap csúszással érkezett minden hónapban, míg a kontrollcsoportnál 5-15 nap eltéréssel.

menstruacio-ciklus-osszehangolodas

A tudomány nem talált bizonyítékot

Az 1990-es években több kutatás is próbált utánajárni a menstruációs ciklus összehangolódásának. 1993-ban 29 azonos nemű pár menstruációs ciklusát vizsgálták, ám nem találtak nyomokat arra, hogy szinkronba kerültek volna az együtt élő nők. 1995-ben közeli barátokat vizsgáltak, akik nem éltek együtt, és náluk sem tapasztalták azt, hogy a menstruációjuk összehangolódott.

Olvastad már?

2017-ben az Oxford Egyetem egy olyan applikációval fogott össze, amelyben a menstruációs naptárukat vezethetik a nők, hogy jobban megértsék a ciklus összehangolódásának jelenségét. 360 olyan női pár ciklusát elemezték, akik jól ismerik egymást és használják az applikációt. Három menstruációs ciklus múlva 273 pár ciklusában még nagyobb lett a különbség, mint volt a kezdődátumot illetően, ami kézzel fogható bizonyíték arra, hogy valójában nem létezik a menstruációs ciklus összehangolódása, bár azt a kutatás vezetői hozzátették, hogy vizsgálatukban orvosi szakértő nem vett részt, így további vizsgálatok szükségesek a pontosabb eredményekért.

De miért jöhet meg egyszerre mégis?

Eredetileg azt feltételezték, hogy a feromonok játszhatnak szerepet abban, hogy összehangolódik a nők menstruációs ciklusa. Ám nem a női, hanem a férfi feromonok. Eszerint a férfi feromon váltja ki a nők ovulációját, így az egymás közelében élő nők hasonló időközökben találkoznak a férfi illatanyagokkal. Ám tudományos bizonyítékot erre sosem sikerült találni.

Ha mégis azt tapasztaljuk, hogy hasonló időpontokban jön meg a menstruációnk, mint egy barátunké vagy családtagunké, a kutatók szerint – bármilyen lehangolóan hangzik is – ennek hátterében egyszerű matematika, valószínűségszámítás áll. A női ciklus 21-35 nap között alakul, ám személyenként változó, ahogy az is, milyen hosszan tart. Ráadásul van, akinek szabályos, van akinek szabálytalan a ciklusa. Így egy hónap nagyjából 15-30 százalékát teszi ki a menstruáció. Ezt figyelembe véve elég nagyok az esélyek arra, hogy a barátainknak is pont akkor legyen menstruációja, mint nekünk.

Olvass tovább!

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash