Mi az a szabad vérzés, és miért (lehet) jó nekünk?

2020. november 24.
A free bleeding nem más, mint a minden segédeszköz nélküli menstruálás. Vannak, akik a tamponok, betétek, menstruációs kelyhek és bugyik korában azért választják ezt a módszert, hogy demonstráljanak, másoknak azonban nincs meg a választási lehetőségük.

Végigvérezni a maratont

Kiran Gandhi neve összefügg a free bleeding mozgalommal: ő volt az a maratonfutó, aki nem szeretett volna azon aggódni a futása közben, hogy átázik-e a futónadrágja, ezért úgy döntött, hogy minden nélkül, szabadon futja végig a távot. Azóta azonban a free bleeding nemcsak a menstruáció kényelmetlenségének szimbolikus megjelenítésének mozgalma, hanem annál sokkal több is.

Miért választja ezt valaki?

Egyrészről kiállás a menstruációs szegénység, és azon „freebleedingelő” lányok, nők mellett, akiknek ez nem egy opció a sok közül, mert nincs meg az anyagi lehetőségük menstrációs termékeket vásárolni. A free bleeding felhívja a figyelmet a menstruációs adó jelenségére is, azaz a túlárazott menstruációs termékekre, amelyek kizárólag privilegizált rétegek számára elérhetőek.

Másrészről pedig a menstruációs vér tabusítása elleni kiállás is. Még a tévés reklámokban is kék folyadékkal jelzik a menstruációs vért, így nem csoda, hogy a nők egyik legnagyobb félelme az átázáshoz és az ehhez kapcsolódó megszégyenítéshez köthető. A free bleeding az ehhez tapadó kollektív női szorongást is oldani tudja.

Harmadrészt viszont lehetőség arra, hogy megismerjük a saját testünket – igen, a vérünkkel együtt. Lehetőséget ad arra, hogy kapcsolatot alakítsunk ki a menstruációs vérünkkel: hiszen a menstruációs vér képet ad a női egészségünkről, jelentése van a színének, mennyiségének és az állagának is, amit betétbe vagy tamponba menstruálva nem feltétlenül tudunk megfigyelni.

Végül negyedrészt demonstráció a menstruációs termékek környezeti hatása ellen is. A menstruációs termékek nagyon nagy százaléka nem lebomló, idővel csupán mikroműanyagokra bomló műanyag, és mivel a világ majdnem fele havonta egyszer menstruál, globális szinten hatalmas műanyag szemétmennyiségről van szó. A free bleeding egyik formája a menstruációs fehérneműbe való menstruálás, amely környezettudatos alternatívája lehet a menstruációs kellékeknek.

Az egyetlen negatívum

Persze a negatív oldala is megvan a free bleedingnek. Ha valaki hosszú távon választja a menstruáció szabad megélését, akkor számolnia kell azzal, hogy a nem kifejezetten menstruációhoz kifejlesztett ruhaanyag nagyon hamar átázik, és nyomot hagyhat az ülőfelületeken. Sok free bleedinget választó nő ezért csak akkor nem használ segédeszközt, ha otthon, biztonságos körülmények között tudja gyakorolni a szabad vérzést. Otthon székre, ágyra terített törölközővel biztosítják be magukat. Vannak olyanok is, akik csak a gyenge napokon választják a szabad vérzést, amikor már csak a bugyin hagy nyomot a vér, és nem kell a foltokkal törődniük.

Fotó: Unsplash

Olvass tovább!