Minőségi énidő egy csésze kávé mellé

2020. október 05.
A minőségi énidő és egy jó csésze kávé képe szinte teljesen összefonódott a 21. század túlpörgetett élettempójában élő, lazításra és egy csepp kényeztetésre vágyó emberek fejében. Megnéztük, hogy miért is olyan fontos és egyben harmonikus a kettő kapcsolata, illetve, hogy milyen egyéb kikapcsolódási lehetőséggel fokozhatjuk a hatásukat.

Az énidő fontossága jelentősen felértékelődött az utóbbi évtizedekben. A modern városi életvitel, a digitalizáció olyan gyors fokozatra kapcsolta az emberi életet és a mindennapokat, hogy a lelki békét, a pihenést, a feltöltődést már szinte külön projektként kell kezelni, és beiktatni valahogy a túlzsúfolt napi létbe.

Az énidő szerencsére ma már messze nem számít úri huncutságnak, nemzetközi kutatások sokasága igazolja, mennyire nagy szükségünk is van a lassításra, az önmagunkkal töltött „minőségi” időre. Ezek a békés, a világ zaját kizáró pillanatok ugyanis csodákra képesek. Bizonyítottan csökkentik a stresszt, felfrissítenek és ellazítanak, így mindenképp érdemes beiktatnunk akár 5 percben is a rohanó mindennapokban. Különösen hangsúlyos figyelmeztető jel arra, hogy itt az idő kicsit repülő üzemmódba tenni a telefonunkat, és magunkra zárni az ajtót, amikor már úgy érezzük, hogy a sok, minket érő külső ingertől elveszítettük a kapcsolatot önmagunkkal. Az extrém tempóban ugyanis az agyunknak nincs lehetősége „rebootolni” magát, megtisztulni és töltekezni.

Ma már szerencsére egészen általános nézet, hogy a nap fénypontja sokszor a kedvenc kávénk elfogyasztása – lehetőleg a saját társaságunkban. Úgy tűnik, mi, emberek lassan felismertük, hogy hol vannak a határaink, és hogy nem lehet mindig csak elvenni, és sokat várni a testünktől, lelkünktől. A „metime” jegyében posztolt kávés fotó nem véletlenül az egyik legnépszerűbb témakör a közösségi médiában is, ahol felhasználók sokasága jegyzi „a nap nagy pillanataként” a relaxációra a kávéja társaságában fordított időt.


Az énidő és a kávé ereje

De lássuk, melyiknek milyen előnyeit ismerjük. Maga az énidő már röpke néhány perc után is csupa pozitív hozadékkal bír: csökkenti a stresszt, ellazít, felpezsdíti az agyat, javítja a koncentrációt, a közérzetet, segíti az önismeretet, az elmélyülést, valamint a munka és a magánélet közti egyensúlyt. A kedvenc kávénk kortyolása közben pedig legalább ennyi előnynek örülhetünk. A stresszcsökkentésben szintén bajnok, javítja szervezetünk anyagcseréjét, de a kedvenc módunkon elkészítve a közérzetünkre is látványos hatással van. Fontos szempont az is, hogy a koffein mellett antioxidánsokat ugyancsak tartalmaz, amely számos betegség kockázatát csökkentheti.

Következzen most 4 olyan énidős tevékenység, amelyek segítségével könnyedén lazíthatunk, és újra kapcsolódhatunk önmagunkhoz.

Olvasás

A minőségi énidő típusai között kiemelt szerepe van az olvasásnak, és természetesen nem a metrón lopva olvasott féloldalakra gondolunk. Az olvasás sok ember számára menekvés az ingerekkel túlterhelt hétköznapokból, legyen szó hétvégi, esti vagy éppen egy szabad órába becsempészett napközbeni lazításról.
Érdemes tudatosan kötetet választanunk, mégpedig olyan írótól, és olyan témában, amelyre az adott pillanatban a lelkünknek valóban szüksége van. Remek módszer a kikapcsolásra, a szorongás enyhítésére, amelynek köszönhetően pillanatok alatt akár évszázadokat vagy kontinenseket ugorhatunk át.

Bónusz tipp: a tökéletes élmény érdekében mindenképp kényelmes, puha otthoni ruhában és komfortos pozícióban olvassunk, amihez, ha igazán kényeztetni akarjuk magunkat, kísérőként egy finom csésze kávét és a kedvenc aromaterápiás illóolajunkat is bekészíthetjük.

Meditációs applikációk

A meditáció előnyeiről könyvek és felmérések sokasága született az utóbbi években és évtizedekben. Tudományos kutatások igazolták, hogy a meditáció segítségével csökkenthetjük a stresszt, a szorongást, javulhat a mentális egészségünk, tudatosabbak lehetünk, javulhat a fókuszunk, a memóriánk, az alvásunk minősége, de egyúttal kedvesebbek és türelmesebbek is leszünk általa. Ha nehezen boldogulunk a meditációkkal, ma már speciális applikációk százai kínálják vezetett hang- és videós anyagaikat, de természetesen vannak kizárólag meditációs zenét, vagy a természet hangjait prezentáló verziók is.

Irány a szabadba!

A minőségi énidőből ez a verzió egy kifejezetten egészséges választás. Nem csupán a lelkünket ápoljuk vele, és lazítunk, hanem a testünket is munkára fogjuk. Felmérések szerint egy kiadós túrázás után boldogabbak leszünk, visszatalálunk önmagunkhoz, kitisztulnak a gondolataink, de ez a fajta mozgás segíti az alvást és a memóriát is serkenti. Javítja a közérzetet, csökkenti a stresszt, depressziót, a szívbetegség kockázatát, a magas vérnyomást, a magas koleszterinszintet, és a csodálatos kilátásnak és a természet közelségének hála még holisztikus többlettel is bírhat.

A szépség és a lélek szolgálatában

Sokan nem is gondolnák, de a szépségrutin, vagyis egy jó arcmaszk, vagy akár az önbizalmunkat erősítő, ápoló BB krém is bír hozzáadott értékkel mentális egészség téren. Amikor a bőrünkkel vagy a testünkkel törődünk, lényegében magunkkal, vagyis a lelkünkkel is törődünk. A szépségrutin egyfajta stabilitást hoz az életünkbe, lelki többletet is adva. Azzal, hogy arra fókuszálunk, hogy valami kellemeset tegyünk magunkért, lényegében a napi szorongásspirált is megállítjuk. A napi szintű „önkényeztetés” az agyunkra ugyancsak pozitív, serkentő hatással van, különösen egy kellemes arcmasszázs, vagy selymes érzetű szérum felvétele esetén.

Fotó: Unsplash

Olvass tovább!