Életmódváltásban vagy? Ezeken tudsz még javítani a hosszú távú változás érdekében!

2021. március 24.
A nyári időszak előtt talán a szokásosnál is többen szeretnének életmódot váltani – és megtartani hosszútávon a kialakított szokásokat. A következő tippek betartásával elindulhatunk az egészségesebb, de fenntartható életmód felé!

Legjobb barátod: a tervezés

Az első és legfontosabb lépés, hogy átgondoljuk, pontosan mit is szeretnénk elérni. A céljaink eléréséhez pedig reális dátumokat, időintervallumokat tűzzünk ki! Tudatosítsuk magunkban, hogy célunkhoz milyen lépéseket kell megtennünk, min kell változtatnunk, a biztosabb eredmény érdekében akár listát is készíthetünk magunknak. Gondoljuk át, hogy a vágyott alak eléréséhez ténylegesen mit tudunk tenni, mennyi időt tudunk mozgásra szánni, mennyi energiát fordítanánk főzésre, egészséges fogásaink elkészítésére, mely mozgásformák szimpatikusak, hol szeretnénk mozogni, stb.

Felejtsd el a sanyargatást!

Ahhoz, hogy a motivációnk kitartson és sikerüljön elérni a célunkat, talán a legfontosabb tipp, hogy sokszor együnk keveset. Legyen meg a napi öt étkezés, soha ne éhezzünk! A testünk sanyargatása, a nem megfelelő mennyiségű táplálék semmiképp sem fog eredményt hozni, sőt, az egészségünk rovására is mehet. Próbáljuk úgy beosztani az öt étkezésünket, hogy az esti utolsó és a reggeli első étkezés között minimum tizenkét óra teljen el! Nagyon fontos, hogy próbáljunk meg vegyes, kiegyensúlyozott étrendet kialakítani. Reggelire mit szólnátok például egy sült fokhagymás brokkolikrémes szendvicshez, ebédre egy gyors, halas csicseriborsó spagettihez, estére pedig egy melengető, de nem túl kalóriadús kakukkfüves zöldborsó krémleveshez?

bonduelle-egeszsegrovat-otthoni-mozgas-iv

Ne engedj a minimum 7 óra alvásból!

Sokszor elfelejtjük, hogy testünk egészségéhez, regenerálódásához a kellő mennyiségű alvás is elengedhetetlen. Egy felnőtt szervezetnek optimálisan 7-8 óra alvásra van szüksége. Ez esetben is érdemes betartani az arany középutat, mert a túl kevés és a túl sok alvás is káros hatással lehet az egészségünkre.

Igyál húszkilónként egy liter tiszta vizet!

Az egyik legfontosabb lépés a megfelelő vízfogyasztás: húsz testsúlykilónként egy liter víz javasolt naponta. A legjobb a tiszta víz fogyasztása, cél a cukros és édesítőszeres folyadékok elhagyása. Ha eleinte nehezebben megy az ízesítő nélküli folyadékbevitel, akkor citrommal, mentával, esetleg fahéjjal ízesíthetjük az italunkat. Itt is fontos a fokozatosság elve, ha az ajánlott mennyiségnél valaki jóval kevesebbet fogyasztott, akkor elég, ha hetente 3 deciliterrel emeli az adagját, míg eléri a kívánt mennyiséget.

Nézz a csirke-rizs kombón túlra is!

Fő a változatosság, ha unjuk a mozgásformát, amit választottunk, kedvetlenül állunk neki az edzéseknek, mozgásnak, nem szabad feladni. Egyszerűen legyünk nyitottak, mérjük fel a lehetőségeinket és próbáljunk ki egy új mozgásformát! Mindent a saját igényeink és jó közérzetünk érdekében teszünk, nem kell, hogy a fittebb test elérése szenvedéssel járjon! Ugyanez a tanács igaz az étkezésre is. Sokan azt hiszik, hogy a diétás étrend fehérjében gazdag natúr csirkemellből és rizsből áll. Dehogy! Legyünk kreatívak a konyhában is, számos fehérjében, rostban gazdag zöldséget, hüvelyest építhetünk az étrendünkbe. A mai világban már igencsak megkönnyítik az életünket az olyan újítások, mint például a Légumio tészta formájú zöldségei; használjuk őket bátran!

bonduelle-egeszsegrovat-otthoni-mozgas-v

Figyelj a rostokra!

Rendkívül fontos a megfelelő mennyiségű zöldség fogyasztása, amely természetesen nem egyenlő néhány szelet paprikával vagy paradicsommal. Próbáljunk meg változatosan, színesen étkezni még a téli időszakban is! A friss zöldségek helyett nyugodtan használhatunk fagyasztott vagy konzerv zöldségeket. Legyünk kreatívabbak, ha egy zöldséget nem szeretünk párolva, akkor kóstoljuk meg krémleves vagy zöldségkrém formájában! Egészen váratlan fogásokban is elrejthetjük a kevésbé kedvelt zöldséget, például egy isteni céklás-csokis sütemény formájában is elfogyaszthatjuk ezt a szuper egészséges gumót.

Promóció

Ezt a receptet próbáltad már?