Intuitív étkezés: filozófia, nem diéta

2019. március 25.
Új trend van kibonatkozóban táplálkozásfronton. A szakértők diéta helyett az intuitív étkezést javasolják: ne a kalóriákat számolgassuk, hallgassunk inkább a testünkre.

Az intuitív étkezés filozófiája elutasítja a hagyományos diétákat és azt javasolja, inkább figyeljük a szervezetünk jelzéseit, ezek alapján döntsük el mit eszünk, mikor és mennyit. Ezt a holisztikus megközelítést nem is igazán a fogyásra, inkább a testi-lelki egészség, harmónia megteremtésére és megőrzésére találták ki. Különösen azok számára lehet jó iránymutatás, akik belefáradtak a jojó-effektusba vagy étkezési zavarokkal küzdöttek.

Tiszteljük a testet
Az első lépés nagyon egyszerű. Ne gondoljunk többé úgy az ételekre, hogy jók vagy rosszak. Ehelyett együnk 3-4 óránként olyan ételeket és rágcsálnivalókat, melyek jó minőségű fehérjét, rostot és zsírt tartalmaznak. Az intuitív étkezés filozófiájának megalkotói, Dr. Evelyn Tribole és Dr. Elyse Resch dietetikusok, elutasítják a hagyományos fogyókúrás szemléletet. Ehelyett olyan alapelveket és célokat fektettek le, melyek az általános jól-létre koncentrálnak. Ezek között pedig nem szerepel a súlyvesztés. Ott van viszont a testmozgás, melynek célja az öröm kell, hogy legyen. Ahelyett tehát, hogy a minél több elégetett kalória reményében izzadnánk a spinningórán, amit alapvetően utálunk, olyan sportot javasolnak, amit azért csinálunk, mert szeretünk.


Mégis segít a fogyásban
Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy az intuitív étkezés célja egyáltalán nem a fogyás, ugyanakkor mintegy mellékes bónuszként az általános jó közérzet mellett valószínűleg súlyvesztést is tapasztalunk, ha úgy döntünk, megreformáljuk étkezési és sportolási szemléletünket. De a fókusznak a testünk elfogadásán és az önértékelés növelésén kell maradnia, nem szabad, hogy a motiváció hangsúlya a súlyvesztésre kerüljön.

Az első lépések
Ha valaki küzd azzal, hogy egészséges étkezési szokásokat alakítson ki és tartson be, az intuitív étkezés elvei pozitív változásokat eredményeznek életmódján.

Ne ítélkezzünk az ételek felett.
Nincs jó vagy rossz étel, nincsenek csalós napok. Ételek vannak, melyekre vagy szüksége van a szervezetnek, vagy sem.

Fő a rendszeresség.
3-4 óránként együnk olyan tápanyagokban gazdag ételeket, melyek feltöltenek energiával és a megemésztésük nem terheli meg a szervezetet.

A vízivás is fontos.
Hajlamosak vagyunk elfeledkezni a megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztásáról munka és rohanás közben. Vigyünk magunkkal kulacsot, hogy út közben vagy az íróasztal mellett is eszünkbe jusson a vízivás.

Elegendő pihenés.
A szervezetnek szüksége van a napi 7-8 óra alvásra ahhoz, hogy hatékonyak és energikusak legyünk. Igyekezzünk úgy időzíteni a lefekvés idejét, hogy még éjfél előttre jusson egy-két óra alvás.

Tilos a tiltás.
Az intuitív étkezés egyik fő szabálya, hogy kössünk békét az étellel. Néha tudatosan szeretnénk elkerülni bizonyos ételeket, például hullámvasutazás előtt nem eszünk meg egy hatalmas sajtburgert, érthető okokból, de az étkezéseinket ne a kalóriák miatti korlátozások irányítsák, hanem a testünk jelzései. Ha tésztára vágyunk, együnk egy pestós spagettit, ha édességre éhezünk, a fagyiról sem kell lemondani. A lényeg a rendszeresség és a testünk tisztelete.

Fotó: Unsplash