Mindig lehet életmódot váltani – így vágj bele, ha most határoztad el magad!

2020. november 03.
Életmódot váltani, és változtatni hirtelen minden területen igen nehéz. Lépésenként azonban sokat tehetünk a magunk és a környezetünk egészségéért! Ha mindenhol a haladó zöld tippek zúdulnak rád, és már nem tudsz eligazodni közöttük, akkor ez a te cikked!

Vásároljunk szezonális alapanyagokat hazai termelőktől!

A legegyszerűbb módja a zöldítésnek táplálkozásunk területén, ha magunk szerezzük be ételeink alapanyagait, lehetőleg termelői forrásból, piacról. Nem szükséges sűrűn mennünk, elég két-három hetente egy jól átgondolt bevásárlás az eltarthatóbb zöldségekből, gyümölcsökből, magvakból, termelői készítményekből, amelyeket megfelelő tárolással, hűtéssel, fagyasztással sokáig tartósíthatunk. A bevásárláshoz mindig vigyünk saját táskát és vászonzacskókat!

Főzzünk magunknak!

Sokan a főzést egy időigényes műveletnek gondolják. Persze nagyobb odafigyelést igényel, mint a házhoz rendelt étel vagy egy mélyhűtött készétel, de ha jó fogást választunk, akkor nem feltétlenül sok idő. Ha hetente rászánunk néhány percet, hogy átgondjuk a napi étkezéseinket, beszerezzük a hozzávalókat, akkor napi szinten akár negyed óra alatt megfőzhető egytálételeket is összedobhatunk, amelyek frissek, és támogatják az egészségünket. Egy főzéssel másnapra is készíthetünk ebédet, uzsonnát, amihez újrahasznosítható szalvétákat, dobozokat használhatunk. A környezetért is sokat teszünk azáltal, hogy a csomagolási hulladékokat minimálisra csökkentettük, illetve a házhozszállítás környezeti terheléseit is minimalizáljuk.

oko-eletmodvaltas

Vigyük magunkkal a vizet

Nem lehet elégszer mondani, hogy mindig legyen ivóvíz nálunk – saját kulacsban. Így biztosítjuk a napi folyadékbevitelt, és nem vásárolunk feleslegesen műanyag palackos vizet, főleg nem cukrozott üdítőitalt. Ha szeretjük az ízes italokat, tegyünk citromot vagy reszelt gyömbért a kulacsba.

Plusz szabadban töltött idő

Gyalogoljunk minél többet, lépcsőzzünk lift helyett, közlekedjünk kerékpárral, ha megtehetjük. A napi mozgással töltött időt megnövelhetjük így, és nem lesz plusz energiafelhasználás sem a sajátunkon kívül. És persze törekedjünk a rendszeres testmozgásra! Gondoljuk át, melyik az a napszak, amelyiknél a legjobban esik a testedzés, és be is illeszthető a napi rutinba. Találjunk valódi motivációt! Segítő ötlet, ha kikészítjük előre az edzőruhát – ne gondolkozzunk sokat, mielőtt felvesszük, és az akkor már félsiker! Ha már elindultunk, büszkék leszünk magunkra, és élvezni is fogjuk. Ha igazi rutinná válik a mozgás, akkor már várni fogjuk a napi aktivitást!

Lassulás

És végül: adjunk időt mindennap magunknak egy kis lassulásra! Ez lehet a tömegközlekedési eszközön az ablakon kibámulás, egy padon felhőnézés vagy egy kis bogár megfigyelése is. Ami éppen adódik egy kis gondolatterelésre!

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!