Modern idők, új kihívások – a menopauzában is (x)

2021. július 01.
Az élet 50 felett sem áll meg, sőt, sok nő számára akkor kezdődik el csak igazán. Miután kirepültek a gyerekek, ismét eljön az idő, hogy önmagukra és saját kiteljesedésükre koncentrálhassanak - akár a munkában, akár a magánéletben, párkapcsolatban. Ám ahhoz, hogy a mindennapokat a változókor után is zökkenőmentesen, probléma nélkül tudják megélni, szükség lehet egy kis segítségre.

A változókor, vagy más néven menopauza nem valamiféle betegség, amiből meg kellene gyógyulni. Ez teljesen természetes, korral járó állapot, ami 45 éves kor után minden egyes nő életébe bármikor beköszönthet. Ám hiába természetes, a változókor a mai napig tabutémának számít: sokszor még az érintettek sem mernek beszélni a menopauza okozta változásokról, és a tabusítás miatt gyakran segítséget sem mernek kérni.

Pedig ahhoz, hogy nőként a menopauza ideje alatt is ki tudjunk teljesedni, hogy bátran szembe merjünk nézni a ránk váró új kihívásokkal, fontos, hogy testileg és lelkileg is kiegyensúlyozottak legyünk.

menopauza

A test és a lélek is változik

Óhatatlan, hogy a menopauza során testi és lelki változások is végbemenjenek – mindennek pedig a női szervezetben lezajló hormonális változás az oka. Amikor csökkeni kezd a két legfontosabb női hormon, az ösztrogén és a progeszteron termelődése, előbb csak ki-kimaradozik, majd idővel végérvényesen megszűnik a menstruációnk. Ezzel párhuzamosan a bőrünk is egyre inkább veszít a rugalmasságából, korábbi bársonyosságából, miközben azt is észrevesszük, hogy az alakunk sem feltétlenül hasonlít már a homokórához. Ezeket a változásokat lelki megpróbáltatások is kísérhetik: mind gyakrabban érezhetjük úgy, mintha váratlan érzelmi hullámvasút ragadna bennünket magával.

Amiről nem merünk beszélni

Ha pedig mindez nem lenne elég, a jól ismert változókori panaszok mellett előbb-utóbb szinte minden nő megtapasztalja a hüvelyszárazság kellemetlenségeit is. Bár a hüvelyszárazság nem kizárólag a menopauza során jelentkező probléma, mégiscsak a nők közel felét érinti ebben az életkorban. A hüvelyszárazság oka, hogy a változókorban a nők szervezetében lecsökken az ösztrogénszint, aminek következményeként a hüvelyhám fokozatosan elvékonyodik és a vérellátottsága is csökken. A hámszövet veszít rugalmasságából, és izgalmi állapotban sem éri el a megfelelő nedvességet. Az együttlétek ilyenkor fájdalommal és akár apróbb sérülésekkel is járhatnak.

A változókorban sem kell lemondani a szexről

Jó hír, hogy ezzel a kellemetlenséggel egyáltalán nem kell együtt élni, és nem kell hagyni, hogy a változókori hüvelyszárazság tönkretegye a párkapcsolatunkat. Létezik hormonmentes segítség, amely nemcsak a hüvelyszárazság kellemetlen tüneteit enyhíti, hanem a kiszáradt hüvelyhám regenerációját és a hüvely nedvességtartalmának helyreállítását is segíti. A Cikatridina hüvelykúp fő összetevője a hialuronsav, amely támogatja a hámképződést, hidratálja a hüvelyt és segít megőrizni annak rugalmasságát. További összetevői, a gyulladáscsökkentő, hámosító hatásukról ismert gyógynövények kivonatai pedig hozzájárulnak a sérült szövetek gyorsabb regenerálódásához. Kúraszerű használattal, szükség esetén hosszantartó alkalmazással a Cikatridina tartósan segít helyreállítani a hüvelyhámot.

cikatridina_termekkep

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Fotó: Getty Images

Promóció