Nyár végi utazás? Irány Eger!

2021. augusztus 02.
Iskolás kirándulásaink egyikén nagy valószínűséggel jártunk már Egerben. Emlékszünk a Dobó István térre, a várra és dereng még valami irodalmi olvasmányaink alapján is. Mégis miért érdemes újra felfedezni ezt a csodás várost?

Magyar városokat bejárni, felülírni a gyerekkori emlékeinket újakkal, talán a legizgalmasabb zárása lehet a nyárnak. Akár hosszabb városnézős, vagy csak egy wellneshétvégét tervezünk, Egerben minden a rendelkezésünkre áll: a történelmi látnivalók, a kulturális programok, az isteni borok és a hangulatos pincék között választani sem fogunk tudni.

Eger városa…

A városban gyakorlatilag rövid sétával hamar elérhető minden. A Dobó István tér, amely néhány éve megújult, valóban a város szíve – programok szempontjából is. Sétánk során nem hagyhatjuk ki az Érseki Palota Látogatóközpontot, a Bazilikát, és persze fel kell mennünk az egri várba is. Nemcsak nappal tárul a szemünk elé a csodálatos panoráma, az erődítmény legmagasabb pontját a Kálvária dombot naplemente idején is érdemes felkeresni – lélegzetelállító látványban lesz részünk a távolban a Bükk csúcsaival.

A városban sétálva lépten-nyomon újabb és újabb török emlékre bukkanhatunk: elég, ha csak a Minaretre, a város alatt megbúvó pincerendszerre vagy a török fürdőre gondolunk. Utóbbit érdemes esetleg ki is próbálni, nemcsak kívülről megcsodálni. De itt nyílt meg a világ negyedik Beatles múzeuma is, és a Spekula Csillagvizsgáló is izgalmas programokat ígér.

Irány a Szépasszony-völgy!

Kétség nem fér hozzá, hogy aki Egerben jár, nem hagyhatja ki, hogy ellátogasson a várostól alig fél kilométerre található Szépasszony-völgybe. Lassan már egy emberöltő óta Eger legismertebb része. Borospincéi az utóbbi néhány évtizedben már országos hírnévre tettek szert, vagyis a pincenéző túrát vétek lenne kihagyni. A völgyben, amelyet egészen a 19. századig Koháry-völgynek neveztek, található egri hegyek puha vulkáni eredetű riolittufa kőzete igen alkalmas arra, hogy pincét vágjanak bele.

A Szépasszony-völgy területén nemhogy a török hódoltság előtt, de 1774 előtt sem voltak pincék. 1774-től kezdődően kezdték a völgy később híressé vált Öregsora borospincék készítését. A püspök földesúr pincevágásra szolgáló telekjuttatásai révén rohamosan megszaporodtak a pincék, úgy, hogy néhány év után 1781-ben már 32 borospincét mutattak ki egy összeírásban. A városnak és környékének több ezer pincéje között sok volna érdemes arra, hogy külön is említést tegyünk róla: a legtöbb pincének izgalmas, saját története van, van olyan, amelyben kút van, sőt olyan is akad, amelyen kispatak folyik keresztül.

Az egri borkultúra

Nem árulunk el nagy titkot, hogy a Szépasszony-völgy hordói őrzik a világhírű Egri Bikavért, mint páratlan kincset, amely a 18. században vált híressé. Alapanyagát lúdtalpú fekete szőlő, a török góhér, fekete frankos és a gordoványos adta. A gondosan összeállított Egri bikavér kiemelkedő minőségű, remek bor, amely élve a házasítás végtelen lehetőségével, ezerarcú, mégis jellegzetesen egri. Az egri fehér- és rozéborok a vörösökhöz hasonlóan, lendületes savakkal és gyümölcsös zamatokkal adják vissza a borvidéken honos fajták és a termőhely harmóniáját.



Programajánló - Egri Bikavér Ünnep
Augusztus 26. és 28. között rendezik meg Egerben, az Érsekkertben a jellegzetes bor ünnepét. Az Egri Bikavér Ünnep egy életérzés, amelyet csak a helyszínen lehet átélni és megtapasztalni. Összegyűlhetünk, jó zene mellett egy kiváló környezetben kóstolhatunk remek borokat, és egyszerűen csak jól érezhetjük magunkat. Régi és közkedvelt hagyománya az Egri Bikavér Ünnepnek, hogy a borokhoz Eger és a környék legjobb konyhái készítik az egyedi alkalomra komponált ételeket. Egy bikavér, egy egri étel – igazi borgasztronómiai gála. Mellette pedig két színpadon négy napig sokszínű zenei kínálat között válogathatunk. A fiatalabbakra gondolva pedig a Zenepavilonnál található Egri Csillag Színpadon egri dj-k, vendégeik és különböző formációk játszanak a bikavéres, csillagos nyári estéken. Bővebb infó ITT!

Ha Eger és a bor, nem mehetünk el anélkül, hogy ne tennénk említést az Egri csillagról. Ezt a még kiskorúnak számító borfajtát 2010-ben álmodták meg az egri borászok, hogy ezentúl már ne csak a vörösbort, azon az Egri bikavért társítsuk az egri borvidékhez és méltó párja legyen a Bikavérnek.

Az Egri csillag egy fiatalos, könnyed száraz fehér bor, színe a zöldes fehér színárnyalattól a zöldessárga, sárga színárnyalatig változhat, a készítéséhez felhasznált fajták függvényében. Íze friss és üde, intenzíven gyümölcsös, pont ahogy szeretjük. Illatában a gyümölcsök mellett a virágos jegyek is megjelennek. A borfajta legalább négy, az egri borvidéken termelt bor házasításából készül. A felhasznált borfajták legalább fele magyar fajta kell legyen, azaz olaszrizling, hárslevelű, leányka, királyleányka, zengő vagy zenit. Az illatos fajták, mint pl. a cserszegi fűszeres, zefír, irsai olivér, tramini, ottonel muskotály aránya nem érheti el a 30%-ot. Mivel minden borász Egri csillag bora más és más, érdemes a Bikavér mellett egy csillagkóstoló túrát is belekalkulálnunk az időnkbe, ha Egerben járunk.

Fotó: Busák Attila, Getty Images

Promóció

Olvass tovább!