Miért ne fussunk sneakerben, és miért ne hordjuk hétköznap futócipőt?

2021. november 17.
A tökéletes sportcipő kiválasztását ne bízzuk a véletlenre, egy rosszul megválasztott lábbeli ugyanis nemcsak az edzést teheti tönkre, de az egészségünket is.

A sportcipőkínálat hatalmas, vásárláskor pedig különösen fontos, hogy kikérjük egy hozzáértő szakember tanácsát, az ugyanis nem véletlen, hogy speciális kialakítású sportcipőket viselnek például a súlyemelők, a kosarasok és a futók.

ECCO sneaker

Míg egy laikus egy gondosan megtervezett sportcipőnél maximum azt tudja megállapítani, hogy az adott lábbeli mutatós és kényelmes, fontos szem előtt tartani, hogy egy sportcipő minden egyes részletét úgy találták ki, hogy az megfeleljen az adott sportág támasztotta kihívásoknak, illetve javítsa az edzési teljesítményt. Egyáltalán nem mindegy hát, hogy sneakerben kezdünk el futni, vagy futócipőben gyalogolni.

ECCO sneaker

A gyalogláshoz tervezett cipőket – különösen sarokrésznél – például sokkal jobban kipárnázzák, a talp ugyanis hosszabb ideig van a talajon, az olyan mozgást ír le, mint a hintaszék. A testsúly minden lépésnél előbb a sarokra nehezedik, végiggurul a talpon és a lábujjaknál ér véget. Ilyenkor se a térd, se a boka nem kap akkora terhelést, mint például futáskor. Ezt a mozgást támogatják meg a könnyű, vékony talpú, a bokát tartó gyaloglócipők, amik speciális kialakításuk révén segítenek elkerülni a fájdalmat, a sérülést és a gyulladásokat. Természetesen gyaloglócipő és gyaloglócipő között is vannak különbségek, nem mindegy ugyanis, hogy az ember milyen terepen gyalogol, milyen hosszú távokat tesz meg, illetve milyen stílusban gyalogol.

ECCO sneaker

Ugyanez igaz a futócipőre is, egy rosszul megválasztott lábbeli ugyanis nemcsak a lábfejben, de az izületekben és a gerincben is súlyos károkat okozhat. Futócipő vásárlás előtt fontos tisztázni, hogy milyen terepen futunk majd (betonon, aszfalton, terepen vagy rekortán burkolaton), milyen távokat abszolválunk, de az sem mellékes, hogy milyen a lábfejünk anatómiája. Aki például aszfalton fut, fontos, hogy olyan cipőt válasszon, ami könnyű, puha és megfelelően párnázott ahhoz, hogy a becsapódást tompítsa. Aki terepen szeret futni, fontos, hogy terepfutó cipőt használjon, aminek talpkialakítása ellensúlyozza a csúszást, és a bokát is stabilizálja. Ha ez nem volna elég, a megfelelő futócipőnél számít az esetleges bokasüllyedés, a lúdtalp, a lábfej szélessége és a testsúly is.

ECCO sneaker

Látogass el az ECCO webshopjába, hogy megtaláld az igazit!

Fotó: ECCO Forrás: Womenshealthmag

Promóció

Olvasd el ezt is!