Nincs kedved mozogni? Ennyiszer hagyhatod ki az edzést büntetlenül!

2021. április 19.
Tudományosan meghatározták, hány alkalommal hagyhatjuk ki a rendszeres testmozgást anélkül, hogy a motivációnk bánná, és jó eséllyel többé az edzőterem felé sem néznénk.

Aki egyszer rákap a rendszeres testmozgás ízére, és megtalálja a neki való mozgásformát, nagy valószínűséggel alig várja, hogy elérkezzen a napnak az a része, amikor felhúzhatja a futócipőt vagy a matracára pattanhat. Ám még a legelhivatottabb, leglelkesebb emberekkel is előfordul, hogy két, legfeljebb három napig hanyagolják a mozgást. Ez nem tűnik számottevőnek, ám a kutatók szerint egy bizonyos idő és alkalom után a motiváció odalesz, ha nem vigyázunk. 

edzes-kihagyas-motivacio

Amikor kihagyunk egy edzést, valószínűleg tele vagyunk kifogásokkal. Túl fáradt, túl elfoglalt, túl éhes voltam. „Fontos felismernünk, mikor teljesen jogosak ezek a kifogások – mondta Eric Rakofsky személyi edző. – Az idő az, amiből mindannyiunknak kevés van. Nagyon könnyű kihagyni a napi tréninget kétszer is egymás után, vagy éppen háromszor, mielőtt rajta kapnánk magunkat egyáltalán” – tette hozzá az edző.

Kettő a bűvös szám

Rakofsky arra figyelmeztetett, hogy kettőnél többször viszont ne hagyjuk ki a testmozgást, ha nem akarjuk elveszíteni a motivációnkat. Ha csupán egy húszperces átmozgatásra van időnk, akkor végezzük azt. „A testünk folyamatosan éget kalóriát, a testmozgás csupán ezt serkenti még jobban. Még annak is nagyon könnyű kihagyni egy-két alkalmat, aki egyébként tökéletesen és lelkiismeretesen betartja az edzéstervét. Ám az egy alkalomból nagyon gyorsan lehet, kettő, majd három, és azon kaphatjuk magunkat, hogy csak kergetjük a céljainkat” – figyelmeztetett a személyi edző. 

Olvastad már?

Hogyan maradjunk lendületben?

Az edzés és annak nem kihagyása tipikusan az az eset, amit könnyebb mondani, mint csinálni. A jó hír, hogy még akkor is rengeteg dolgot tehetünk, hogy megmaradjon az edzésmotivációnk, ha olyan sűrű a napirendünk, hogy úgy tűnik, képtelenség még a sportnak is helyet szorítani. 

„Amikor olyan napunk van, hogy tényleg lehetetlen időt találnunk a mozgásra, tudatosan helyezzük előtérbe az egészségesebb életmódbeli szokásokat, és legyünk biztosak abban, hogy az edzésen kívül minden mást viszont helyesen csinálunk – javasolta Rakofsky. – Például használjuk a lépcsőt lift helyett, kerüljük a cukor fogyasztását. Az ilyen apró dolgokkal elősegítjük a pozitív attitűdöt akkor is, ha nem mozgunk aznap. Emellett fontos, hogy legyünk engedékenyek magunkkal, és ne bíráljuk magunkat azért, mert egyszer kimaradt a futás. Ha figyelünk az egészséges életmódra, nem érezzük úgy a nap végén, hogy nem tettünk semmit magunkért.”

Amikor legközelebb lehetőségünk van rá, folytassuk az edzésünket, együnk egészségesen, és töltsünk annyi időt a szeretteinkkel, amennyit csak lehet. „Mindent kipipálni szinte lehetetlen az ember tennivalóinak végtelen listáján, teljes munkaidős állás mellett. A tiszta szándék és a cél a fontos – jelentette ki a személyi edző. – Ha úgy érezzük, hogy mindent megtettünk, az megvéd a kudarctól. Ha azt tartjuk szem előtt, hogy a célunkért nem csak egyetlen módon dolgozhatunk, akkor is úgy érezhetjük, hogy sokat tettünk, ha éppen az edzés ezúttal kimaradt.”

Forrás: Well+Good Fotó: Unsplash

Olvass tovább!