Nem egészséges, ha minden nap futunk

2020. november 29.
A mindennapos testmozgás nagyon fontos, ám egy friss tanulmány szerint a mindennapos futásnak komoly kockázatai lehetnek. Mit javasolnak a szakemberek, mennyit fussunk egy héten, hogy egészségesek maradjunk?

Afelől senkinek sincs kétsége, hogy az egyik legköltséghatékonyabb és legjobb sport a futás, hiszen az egész testet megmozgatja, javít a kedélyállapoton és az állóképességet is fejleszti. Ám ha minden nap felhúzzuk a futócipőt, annak lehetnek kockázatai.

futas-minden-nap-egeszseg-serules

Nő az esély a sérülésre

Függetlenül attól, hogy kezdők vagyunk vagy már tapasztalt futók, ugyanazokat az izmokat és kötőszöveteket dolgoztatjuk és veszélyeztetjük, ha túleddzük a testünket. „A futás fantasztikus, ám nagyon fontos, hogy a kötőszövetek ne merüljenek ki, és ne mindig ugyanaz a terhelés érje őket” – figyelmeztetett dr. Edward Laskowski, a Mayo Klinika sportorvosa és rehabilitációs szakembere. 

Ha minden nap futunk, azt kockáztatjuk, hogy ismétlődő traumát okozunk ugyanannak az izomcsoportnak, ami nehezen gyógyuló sérülésekhez vezethet a szakember szerint. Ez fájdalommal, gyulladással járhat, és hosszú időre a szögre akaszthatjuk a futócipőnket. 

A sportorvos szerint két fő kockázati tényezője van a futás esetében: a túlhasználás és a stresszsérülés. „Minél többet futunk egy héten, minél nagyobb a megtett kilométerek száma, annál nagyobb az esélyünk egy ilyen problémára” – figyelmeztetett dr. Laskowski. 

Olvastad már?

Milyen gyakran fussunk?

A szakember szerint az optimális mennyiség a hobbifutók számára a heti három-öt alkalom. Ha jól végezzük, ennyi pont elég ahhoz, hogy a futás jótékony hatásait érezzük, ám megelőzzük a sérüléseket. „A futás javítja az alvás minőségét, csökkenti a stresszt és serkenti a szellemi képességeket” – sorolta Slater Nelson gyógytornász, személyi edző. Emellett, mint minden kardiomozgás, a futás csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát és bizonyos ráktípusok kialakulásának esélyét. 

A személyi edző azt javasolja, hogy egy-egy alkalom 30-45 perc legyen bemelegítéssel és levezetéssel együtt, ha kezdők vagyunk. Ne fussunk teljes erőből már a legelején, fokozatosan érjük el a maximumot, majd ugyanilyen fokozatosan fejezzük be a futást

Ha szeretnénk elkerülni a sérüléseket, a megtett távolságot se növeljük ugrásszerűen: hetente 10 százalékkal hosszabb edzés pont elegendő ahhoz, hogy biztonságos maradjon a futás.

Olvass tovább!

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash