Ezeket edd, hogy túléld a PMS-t! (x)

2022. március 01.
Adatok szerint a PMS, azaz a premenstruális szindróma a fogamzóképes korú nők 75 százalékát érintheti időről-időre, 20-40 százalékuknál pedig havi rendszerességgel jelentkeznek a kellemetlen tünetek. Bizonyos ételek fogyasztásával vagy éppen kizárásával azonban akár enyhíthetjük is a PMS kínzó tüneteit.

A PMS tünetei a menstruáció előtt 7-10 nappal jelentkeznek, majd a menzesz első napjaiban megszűnnek. A panaszok szerteágazóak, a szakemberek ma már több mint 150-féle PMS-tünetet tartanak nyilván. Ilyen például az emlőérzékenység, a hányinger, az ingerlékenység vagy a szorongás, és ami ezeken kívül szintén gyakran fordul elő:

  • puffadás;
  • fáradtság, kimerültség;
  • fejfájás;
  • szorulás, hasmenés;
  • sóvárgás egyes ételek után (legfőképp az édességek után);
  • depresszió vagy lehangoltság;
  • koncentrációs nehézségek;
  • stresszkezelési nehézségek;
  • pattanások jelentkezése.

A tudomány mai állása szerint a probléma hátterében a menstruációs ciklust vezérlő hormonok egyensúlyának felborulása áll.

Mit ne egyél PMS alatt?

A táplálkozással enyhíthetsz, de ronthatsz is a PMS során jelentkező panaszokon. Az alábbi élelmiszereket például mindenképpen érdemes tiltólistára tenned:

  • magas sótartalmú ételek,
  • koffein,
  • alkohol,
  • feldolgozott ételek,
  • csokoládé
  • penészes sajtok
  • vörös bor.

Míg a magas sótartalmú ételek kizárásával elkerülheted a vizesedést és a mellfeszülést, addig a vörösbor, a penészes sajtok, vagy éppen a csokoládé mellőzésével a migrénes fejfájás kialakulása ellen tehetsz.

Mi mindent egyél PMS idején?

Ebben az időszakban különösen fontos, hogy odafigyelj a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozásra, tehát még véletlenül se a PMS idején kezdj el diétázni, netán fogyókúrázni. Ezen kívül mind lelkileg, mind testileg sokat segíthet, ha a rendszeres testmozgásra is időt szakítasz.

De lássuk, mik azok az ételek, amiket ilyenkor bátran fogyaszthatsz!

zodsegek

Kalciumban és D-vitaminban gazdag ételek: a kalcium- és D-vitamin-bevitel kifejezetten jótékony hatással van a ciklusra, mert segít egyensúlyban tartani a női hormonok szintjét. Próbálj meg minél több kalciumot és D-vitamint tartalmazó élelmiszert beépíteni az étrendedbe, például olajos magvakat, brokkolit, káposztát.

B6-vitamin a nyomott hangulat ellen: a B6-vitamin jó hatással van az idegrendszerre és segíthet a nyomott hangulat leküzdésében – ami a PMS időszakában különösen hasznos lehet. B6-vitaminban gazdag például a csicseriborsó, a sárgarépa, a banán vagy az avokádó.

E-vitamin a menstruációs fájdalmak és az emocionális tünetek ellen: egy klinikai tanulmány eredményei szerint a 400 NE dózisban alkalmazott E-vitamin jó hatással van a PMS-sel járó emocionális tünetekre, valamint csökkenti a menstruációs fájdalmat. A búzacsíra, az olívaolaj, és az olyan csonthéjasok, mint a diófélék vagy az avokádó rengeteg E-vitamint tartalmaznak.

A magnézium megvéd a görcsöktől: a magnézium oldja az ideges feszültséget és lazítja az izmokat, ezért jó hatással van a PMS és a menstruáció egyes kellemetlen tüneteire is. Egyél tehát minél több olajos magot, hüvelyeseket és teljes kiőrlésű gabonaféléket.

Figyelj a rostbevitelre: legyen a tányérodon rostban gazdag étel minden étkezésnél.  Kerüld viszont a magas keményítőtartalmú élelmiszereket, mint amilyen a krumpli vagy a borsó.

Premens – a hormonmentes segítség

Vény nélkül kapható, barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer

A PMS tüneteinek enyhítésére a természet patikájában is találhatsz hatásos segítséget: a koncentrált barátcserje-kivonatot tartalmazó Premens tabletta a PMS számos kínzó tünetét csökkentheti. A barátcserje olyan gyógynövény, amelynek termését már az ókorban és a középkorban is használták női bajokra. Hasznos növényi komponensei nemcsak a premenstruációs szindróma tüneteit képesek enyhíteni, hanem a menstruációs cikluszavar kezelésében is hasznosak lehetnek. 

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Fotó: Getty Images