Édes ricottás kukoricakenyér

2021. február 04.
Ma egy olyan olaszos ihletésű házi édességet hoztunk, ami tényleg baromi gyorsan elkészül, és különböző öntetekkel, toppingokkal szuperül variálható!

A kevert tésztákat többnyire még a kezdő háziasszonyok sem tudják elrontani, de az egyszerűségük még nem jelenti azt, hogy ne lehetne belőlük igazán jó ízű, házias süteményt készíteni. Az alábbi recept is borzasztóan egyszerű, de itt klasszikus piskóta helyett egy ricottás (vagyis túrós) és kukoricakásás tésztát készítünk, ami elképesztően szaftos, sűrű, mégsem túl nehéz. Mivel alapvetően eléggé semleges ízű süteményről van szó, tálalhatjuk különböző lekvárokkal vagy sodókkal, házi tejszínhabbal, esetleg friss gyümölcsökkel, de akár testesebb szószokkal, például karamellel is. A gyerekek és a felnőttek is garantáltan imádni fogják!

sutemeny-recept-kukoricakasa-ricotta

Hozzávalók:

  • 125 gramm finomliszt
  • 160 gramm kásának való (finomra őrölt) kukoricadara
  • 2 tk. sütőpor
  • 10 ek. sózatlan vaj szobahőmérsékleten
  • 200 gramm kristálycukor
  • 1 nagyobb tojás
  • 1 tojássárgája
  • 1/4 csésze tejföl
  • 1 csésze zsíros ricotta

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 160 fokra. Egy közepes tepsit vajazzunk ki, és béleljük ki sütőpapírral.
  2. A lisztet, a kukoricadarát és a sütőport szitáljuk egy tálba. Adjunk hozzá egy csipet sót.
  3. Elektromos habverővel verjük habosra a vajat és a cukrot egy másik tálban (körülbelül 5 perc alatt), majd egyenként adjuk hozzá a tojásokat és a plusz tojássárgáját. Keverjük a nedves hozzávalókhoz a száraz alapanyagok felét, alaposan keverjük el, majd adjuk hozzá a maradék száraz hozzávalókat és a tejfölt is. Elektromos habverővel dolgozzuk össze a keveréket. Végül adjuk hozzá a ricottát is, keverjük el, míg homogén masszát kapunk.
  4. A süteményt süssük körülbelül 40 percig, majd forgassuk meg a tepsit, hogy a sütink egyenletesen aranybarna legyen. Süssük további 20-30 percig. Direkt süssük lassan, alacsony fokozaton, így nem fog kiszáradni. Hagyjuk legalább egy órát hűlni és összeállni.
  5. Az oldalaknál megsegítve a tepsi faláról való leválást, óvatosan emeljük ki a süteményt. Kínáljuk lekvárral, sodóval, friss gyümölccsel vagy tejszínhabbal ízlés szerint!

Forrás: BonAppetit Fotó: Getty Images

Olvass tovább!