A görcsök mellett sok nőnek a pénzszűke is nehezíti a havibajt (x)

2022. november 08.
Ha a menstruációval kapcsolatos problémákra gondolunk, először jó eséllyel a cikluszavarok és a menstruációs fájdalmak jutnak eszünkbe. Ezek valóban sok nőnek jelentenek súlyos terhet, de bőven vannak olyanok is, akiknek a menstruációhoz szükséges alapvető higiéniás termékek biztosítása is nehézségeket okoz.

A menstruáció a női létezés természetes velejárója, ezzel együtt mégis rengeteg nőnek okoz akár rendkívül súlyos nehézségeket hónapról hónapra. A fájdalmas menstruáció (dysmenorrhea) például a termékeny korú nők 50-90 százalékát érinti, ami borzasztóan nagy arány. Amíg bizonyos mértékű fájdalom és görcs normálisnak számít, a súlyos, az életminőségünket rontó és rendes életvitelünket is akadályozó fájdalom mögött már olyan okok húzódhatnak, mint a napjainkban egyre több figyelmet kapó endometriózis, esetleg egy vagy több mióma jelenléte, de petefészekciszta, méhen belüli vagy hasüregi összenövések, esetleg kismedencei gyulladás is okozhatja a kellemetlen tüneteket. Sok nő életét a menstruációt megelőző időszak nehezíti meg – ilyenkor jelentkezhet az úgynevezett premenstruációs szindróma, vagyis PMS, ami általában levertséggel, mellérzékenységgel, szorongással és ingerlékenységgel jár együtt. Bár pontos okait nem ismerjük, a nők gyakran beszámolnak róla, és az is elég beszédes, hogy a tünetegyüttesben ma már több mint 150 féle panaszt tartanak nyilván. Ezek a változó intenzitású, rendszeresen jelentkező tünetek gyakran meggátolják, vagy legalábbis nagyon megnehezítik, hogy egy nő képes legyen ellátni a feladatait, vagy akár sportolhasson, élvezhesse az életét. A görcsöktől összegörnyedve, a hasunkra szorított forró vizes palackkal töltött vérzéses napok vagy az azt megelőző falási rohamok, esetleg az őrült hangulatingadozások az évek során szép lassan összeadódnak, így a menopauzáig hosszú, értékes időt vehetnek el a nők életéből.

noi-egeszseg-menstruacios-szegenyseg-pms-gorcs

Vannak azonban olyanok is, akiknek nem (csak) a fájdalmas görcsök vagy a kellemetlen pszichés tünetek okoznak nehézségeket hónapról hónapra. Sok nő számára a menstruációhoz elengedhetetlen alapvető higiéniás termékek – elsősorban betétek és tamponok – megvásárlása is súlyos terhet jelent. Ezeknek a nőknek ráadásul nemcsak a praktikus gondokkal, de a menstruációs szegénységhez kapcsolódó stigmával is meg kell küzdeniük..

Menstruálni nem luxus

Bár nehéz pontos adatokat gyűjteni (részben épp a stigma miatt), a Magyar Vöröskereszt 4335 diák bevonásával készült felmérésében a válaszadók 10 százaléka ismeri a menstruációs szegénység problémáját, de más kutatások szerint a magyar nők akár 30 százaléka érintett lehet. Ez összecseng a globális adatokkal: egyes felmérések rámutattak, hogy a nők 5-30 százalékának okoz gondot az alapvető női higiéniás termékek megvásárlása. A szegényebbek közül sokan gombóccá gyűrt zoknikkal vagy WC-papírból készült göngyölegekkel próbálják átvészelni a havivérzést, ami nemritkán egészségi problémákat, például fertőzést okoz – ha a nem megfelelő tampon- és betéthelyettesítők után a hüvelyben marad valami, akár meddővé is válhatnak a nők. A félmegoldások ráadásul a meglévő tüneteket is erősítik, emellett gyakrabban fordul elő kellemetlen szag vagy átázás ilyen esetekben – ez megint csak szégyenérzetet okoz. Ez a kamaszlányoknál olyan súlyos lehet, hogy a mentális egészségüket is megviselheti: szorongásos tüneteket válthat ki, és akadályozhatja a társas kapcsolódásokban való részvételüket.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat összesítése szerint egy nő élete során nagyjából félmillió forintot költ el a legalapvetőbb menstruációs termékekre – mondanunk sem kell, hogy ez rengeteg pénz. Amikor egy nőnek havi 40-60 000 forintból kellene kigazdálkodnia a havonta 2-3000 forintba kerülő betéteket és tamponokat, akkor a női higiéniás termékekre jó eséllyel már nem marad keret. Ebből is jól látható, hogy kifejezetten drága termékekről van szó: megdöbbentő hallani, hogy ezeket a cikkeket Magyarországon és számos más országban is a luxustermékekre megállapított, legmagasabb adókulccsal terhelik. Miközben jól tudjuk, hogy a menstruáció nem luxus, legalábbis nem szabadna annak lennie.

Ugyanígy inkább a szegényebb, az információtól elzártabb rétegeket érintheti a menstruációs ciklusukkal kapcsolatos tudatosság hiánya, és ők is szenvednek ennek negatív következményeitől. A menstruációval, illetve a ciklussal kapcsolatos ismeretek segítenek megfontolt döntést hozni a családtervezésről, és hozzájárulnak, hogy magabiztosabbnak érezzük magunkat a testünkben. A női szexualitásra és a női ciklusra még mindig rengeteg szégyen tapad. A fiatal lányok nem szívesen kérdeznek, a szülők nem szívesen beszélnek erről, így sokakat meglepetésként és sokként ér az első menstruáció. Ha a nők nincsenek tisztában a ciklusuk működésével, a normális és a kóros menstruáció kritériumaival, az komolyan ronthatja az életminőségüket, és meggátolhatja őket abban, hogy jól érezzék magukat a bőrükben.

Ingyentampon és edukáció

Éppen ezért ma már számos országban támogatják vagy kifejezetten ingyenesen adják a női higiéniás termékeket. „Ezek nem luxuscikkek” – indokolta a döntést Monica Lennon, a skót parlament képviselője, miután bejelentették, hogy a világon először ingyenessé teszik a női higiéniás termékeket Skóciában. A tamponokat és egészségügyi betéteket közösségi központokban, ifjúsági klubokban és a gyógyszertárakban lehet beszerezni – ingyenesen. De nemrégiben Srí Lankán is elrendelték, hogy helyi gyártású, ingyenes betéteket adjanak mintegy 800 ezer iskolás lánynak. Az UNICEF 2015-ös felmérése szerint a helyi lányok több mint felét nem engedik iskolába a menstruációjuk alatt – a fájdalom mellett a foltoktól és a kényelmetlenségtől való félelem okán is, hiszen az országban élő körülbelül 4,2 millió termékeny korú nő és lány közül csupán 30 százalék engedheti meg magának a tampon vagy betét rendszeres vásárlását.

Magyarországon a Food Not Bombs Budapest szervezet indított kampányt a menstruációs szegénység visszaszorításának érdekében, kifejezetten a hajléktalan és a mélyszegénységben élő nőkre fókuszálva. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat által támogatott #nemluxustáska adománygyűjtő mozgalomban női higiéniás termékekből álló csomagokat juttattak a rászoruló nőknek, a szélesebb társadalom figyelmét is a problémára irányítva.

Ugyanilyen fontos lenne az edukáció, és az, hogy már az iskolákban is beszéljünk a menstruációs szegénység problémájáról. Új-Zélandon például szükség esetén az iskolák biztosítanak betéteket a diáklányok számára, ami nemcsak praktikus segítség, de az intézmények felelősségét is jól mutatja. Ideje lenne elfelejteni, hogy a menstruáció mocskos, gusztustalan vagy éppen ciki, és elfogadni, hogy a női létezés természetes része. Ám azt is észben kell tartanunk, hogy nagyon nem mindegy, hogyan élik meg ezt a nők: mennyi fájdalmat vagy kellemetlenséget kell megélniük miatta hónapról hónapra.

Viszlát cikluszavar és PMS! Helló Premens!

Vény nélkül kapható, barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer

A cikluszavar rendezésében és a menstruáció előtti kellemetlen panaszok enyhítésében is segít a hormonmentes, koncentrált barátcserje-kivonatot tartalmazó Premens tabletta, melynek gyógynövény összetevői pozitívan hatnak a női hormonális szabályozórendszer működésére. Hatását és biztonságosságát több vizsgálat is alátámasztja. Jelenleg az egyetlen recept nélkül kapható barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer, melyet a kívánt hatás érdekében ajánlott legalább 3 hónapon át, a menstruáció alatt is szedni. A kezelés szükség esetén tovább folytatható, vagy kiújuláskor újrakezdhető. 3 havi terápiára elegendő kiszerelés is kapható.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Fotó: Getty Images

Promóció