A menstruációs vér 6 árnyalata – Mit jelentenek a különböző színek?

2022. augusztus 01.
Furának találjuk a menstruációnk alatt a vérzés színét? Nem ilyen szokott lenni? Még akkor sem kell aggódnunk, ha ez így van. Sőt, a menstruáció napjain sem egyforma végig a vér árnyalata. A szakember elárulta, mit jelent a vér különböző színe, és mire utalhat az egészségünkkel kapcsolatban.

Amikor a menstruációnk a legerősebb – jellemzően az első néhány napban -, a vér színe általában élénk piros. De az árnyalat egészen a rózsaszíntől a barnáig, sőt, feketéig változhat Dr. Alex Eskander szülész-nőgyógyász szakorvos szerint. A vérzés színe és állaga számos tényezőtől függ: milyen hosszú idő alatt távozik a szervezetünkből a vér, mennyire erős a vérzés, milyen hormonális változások zajlanak a testünkben és van-e valamilyen betegségünk. Amire oda kell figyelnünk: változik-e a szín és az állag a korábbi menstruációkhoz képest. Ez a szokásos vérzéshez képest tapasztalt változás az, ami valamilyen egészségügyi problémára utalhat és célszerű nőgyógyászhoz fordulnunk

A normális menstruációs vér színe változik a ciklus alatt. Eleinte és a végén enyhébb a vérzés, így több időbe telhet, mire távozik a testünkből, így a vérnek több ideje van, hogy oxidálódjon, emiatt a színe sötétebb lesz. Az állaga ebben a szakaszban kissé zselészerű lehet, de ez egyénenként változó. 

menstruacio-ver-szin

Mit jelent, ha fekete a menstruációs vér?

Bár rémisztőnek tűnhet, a fekete szín csupán annyit jelent, hogy hosszabb idő alatt távozott a méhből a vér, emiatt az oxidáció erősebb volt. Ez azoknál a nőknél gyakoribb, akiknek rendszertelen a vérzése. 

Mit jelent, ha élénk piros vagy sötét a vérzése?

Az élénk vagy sötét piros vérzés az egészséges menstruáció jele. Amikor a vér piros, frissebb. Ez általában az erősebb vérzéssel járó napokon vagy a menstruáció elején gyakori. A sötétvörös vérzésnél már lassabban távozott a vér a szervezetből, így erősebben oxidálódott. 

Mit jelent a rózsaszínes vér?

Ha haloványabb, rózsaszínesebb a vér, ez azt jelenti, hogy a vér keveredik a méhnyak nyákjával, de utalhat az alacsony ösztroginszintre is, ha nem tapasztaltunk korábban ilyen színű vérzést. ha erős vérzés esetén rózsaszínes a vér, az a vetélés jele lehet. 

Mit jelent a narancsszínű vérzés?

Az élénk narancsszínű vérzés általában hüvelyi fertőzésre utal, de szexuális úton terjedő betegség vagy bakteriális fertőzés jele is lehet. Ha fura szag vagy a vérzés állagának megváltozása kíséri, mindenképp forduljunk nőgyógyászhoz, aki előírja a megfelelő kezelést a problémánkra. 

Mit jelent a szürke színű vérzés?

A szürke mensturáció vagy folyás azt jelezheti, hogy összeszedtünk valamilyen nőgyógyászati fertőzést. A bakteriális hüvelygyulaldás az egyik leggyakoribb nőket érintő probléma, ám ha a szürke folyás állaga is megváltozik, felmerül a vetélés lehetősége is. Ha ilyet tapasztalunk, mindenképp forduljunk orvoshoz.

Mit jelent, ha híg a menstruációs vérzés?

Vannak nők, akiknek eleve hígabb a menstruációja, bár a vizes folyás a vérzés mellett tápanyaghiány vagy petefészek-rák jele is lehet, különösen ha a ciklus közben jelentkezik a klimax alatt vagy a menopauza után.

Mit jelentenek a vérrögök a menstruációban?

A kisebb méretű vérrögök teljesen természetesen a menstruáció alatt, különösen az első néhány napban, amikor erősebb a vérzés. Ez akkor alakul ki, ha a vérzés erős, és elkezdődik a véralvadás. Ha a vérrögök másfél centiméteresnél nagyobbak vagy nagyon sok vérrög távozik, célszerű orvoshoz fordulnunk, mert ez a méhpolip, mióma vagy endometriózis jele lehet.

Mit jelent a hártyaszerű képlet a vérben?

Ha hártya- vagy kötőszövetszerű darabkákat látunk a vérben, nagy valószínűséggel valami nincs rendben: a leggyakoribb oka az ilyen jellegű vérzésnek a hormonzavar, méhen kívüli terhesség vagy a vetélés. Bármelyikről is legyen szó, az orvosi ellátás elengedhetetlen.

Forrás: Women’s Health Fotó: Getty Images

Olvass tovább!