Fáj a fejed menstruáció előtt? Ez segíthet!

2022. szeptember 20.
Nem muszáj, hogy természetesnek vegyük és elviseljük még a fejfájást is a menstruáció előtt és alatt. Megmutatjuk, hogyan előzheted meg vagy enyhítheted a menstruáció alatti fejfájást.
  • A hormonális eredetű fejfájás nem csak azokat érinti, akik a migrénre hajlamosak a menstruáció idején.
  • Nem kell beletörődnünk abba, hogy a menstruáció idején fáj a fejünk.
  • Az endokrinológus javasolja például a magnéziumban gazdag ételek – leveles zöldek, olajos magvak vagy éppen avokádó – fogyasztását a fejfájás megelőzésére.

Nem kell ahhoz migrénesnek lennünk, hogy időnként megfájduljon a fejünk. A nőknél ez sokkal gyakoribb például a hónapnak abban az időszakában, amikor várhatóan megjön a menstruációjuk. Ha nem lenne elég a görcsölés, az édesség utáni sóvárgás és a rossz közérzet, a migrén is gyakrabban jelentkezik a hónapnak ebben az időszakában, de egy friss kutatás eredményei szerint a fejfájás kialakulásának esélye 71 százalékkal nagyobb azoknál is a menstruáció előtti két napban, mint máskor. 

fejfajas-menstruacio-magnezium

Hormonok és fejfájás a menstruáció előtt

„A hormonális eredetű fejfájás nem csak azokat érinti, akik hajlamosak a migrénre a menstruáció idején” – mutatott rá Jolene Brighten természetgyógyász. Természetes jelenség tehát, ami szorosan kapcsolódik a havi ciklushoz. De muszáj elfogadnunk, hogy ennek mindig így kell lennie? A szakember szerint egyáltalán nem!

Ha megértjük, miért történik meg valami gyakran, az már az első lépés a megoldáshoz Ellen Vora pszichiáter, női egészség szakértő szerint. „Nem feltétlenül ennyire egyszerű a magyarázat a menstruáció körüli fejfájásra, ám a leginkább a hormonok tehetők felelőssé” – tette hozzá Vora. 

A hormonális változások mindenre kihatnak a szervezetünkben, beleértve az erek összehúzódását és elernyedését, ami kiválthatja a fejfájást.

A természetgyógyász még azt is hozzátette, hogy az ösztrogén különösen nagy szerepet játszik a menstruációval összefüggő fejfájás kialakulásában. „A fejfájást kiválthatja a tüszőérés körüli megemelkedett ösztrogénszint, vagy annak zuhanása közvetlenül a vérzés előtt.”

Hogyan előzhetjük meg vagy kezelhetjük a menstruációs fejfájást?

Rossz hír, hogy garantáltan elkerülni nem tudjuk a vérzés környékén kialakuló kínzó fejfájást, ám tehetünk megelőző lépéseket a hónap folyamán, ezek azért segíthetnek és enyhíthetik is a panaszokat.

A természetgyógyász javasolja például a magnéziumban gazdag ételek – leveles zöldek, olajos magvak vagy éppen avokádó – fogyasztását. „Ezek csökkenthetik a fejfájás gyakoriságát és súlyosságát – mondta Brighten, amivel Vora is egyetértett. – Ha a nőknél magnéziumhiány áll fenn a menstruáció környékén, az súlyosbíthatja a menstruációval járó panaszokat. A női testnek megnő a magnéziumszükséglete ilyenkor, ez a menstruáció alatti méhösszehúzódásokkal áll összefüggésben. Ha nincs elég magnézium a szervezetben, izomgörcsök léphetnek fel, ami jelentkezik a nyak és a homlok körüli kis izmokban történik, kiválthatja a fejfájást.”

A másik hasznos dolog a fejfájás ellen a sport. Válasszuk ki, mi az, amit szívesen mozgunk. Mivel a fejfájás eredete gyakran valamilyen izomgörcs, az olyan mozgásformák különösen jók, melyek ellazítanak és nyújtanak. 

Nem szabad elfeledkezni a megfelelő stresszkezelésről sem. Ebben is meg kell találnunk azt, ami nekünk legjobban beválik. Akupunktúra, olvasás, séta, beszélgetés a barátokkal – bármi lehet, csak működjön. 

Mi történik, ha mégis megfájdul a fejünk?

Sajnos még a legalaposabban kivitelezett megelőző lépésekkel is kialakulhat a fejfájás, amikor elindul a menstruáció. Nyugodtan vegyünk be fájdalomcsillapító gyógyszert, de vannak olyan természetes módszerek is, melyek segíthetnek. 

„Nyilvánvaló és gyakran ismételt mantra: megfelelő hidratálás. A fejfájást gyakran az súlyosbítja, hogy nem fogyasztunk elég folyadékot – mutatott rá a szakember. – A gyömbér is természetes fájdalomcsillapító, és a meleg vagy hideg vizes ruha is enyhítheti a panaszokat.”

Édesszájúaknak jó hír, hogy az étcsokoládé remek magnéziumforrás, így ha úgy érezzük, szükségünk van rá, együnk némi fekete csokit – legalább 75 százalékos kakaótartalmút –, kuckózzunk be, és hagyjuk pihenni a testünket.

Forrás: Huffington Post Fotó: Unsplash

Olvass tovább!