Aggódnunk kellene, ha a tamponunk titán-dioxidot tartalmaz?

2022. október 11.
A titán-dioxid kérdése már korábban is jelen volt a médiában, de ezúttal nem a Skittles kapcsán került elő újból. Kiderült, hogy egyes tamponok is tartalmazzák, néhányan pedig a TikTokon arról számolnak be, hogy állítólag különféle egészségügyi problémákhoz vezethet, mint például erős vérzés és ciszták kialakulása, míg mások azt mondják, nincs miért aggódni.

Egy amerikai portál, a Popsugar orvosokat keresett fel azért, hogy kiderüljön az igazság a titán-dioxid jelenlétéről a tamponokban.

A titán-dioxid egy íztelen, fehér, porállagú anyag, amelynek eredeti célja a színes pigmentáció, különböző ételeket szoktak vele vizuálisan kívánatosabbá tenni. Ezért is használják gyakran a szivárványszínű cukorkák esetében, mint a Skittles, de különféle kozmetikumokban, festékekben, naptejekben és fogkrémekben is megtalálható az anyag.

Természetes, de egészséges is?

Jen Gunter szülészeti és fájdalomgyógyászati orvos úgy fogalmazott, „attól, hogy a titán-dioxid egy természetes anyag, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy egészséges is”. Emellett több kutatás eltérő eredményeket mutatott ki abban, hogy az anyag biztonságos vagy sem; egyes vizsgálatok alapján akár rákkeltő hatású is lehet. Végérvényesen a tamponok biztonságosnak lettek minősítve, azonban a gyártóknak nem kötelező feltüntetni a termék összetevőit. Így elég nehéz kideríteni, hogy valójában az általunk használt termékek tartalmazzák-e az anyagot, hacsak a gyártó a weboldalán vagy a csomagoláson magától fel nem tünteti. Például a Tampax Pearl és az Always használja az anyagot, hogy a madzag fehérebbnek tűnjön.

tampon-veszelyes

Dr. Gunter végül azt a megállapítást tette, hogy nincs kézzelfogható bizonyíték arra, hogy a madzagokban található titán-dioxid valóban káros lenne az egészségre. Bár a hüvely nyálkahártyája sokféle anyagot képes felszívni, a titán-dioxid ilyen módon nem tud felszívódni a tamponmadzagon keresztül, így valójában nem kerül a testbe.

Miért legyen fehér?

A tudományos magyarázatot háttérbe szorítva felmerül azonban a kérdés: miért kell egyáltalán a tampon cérnájának fehérebbnek látszania? A menstruáció és a vaginák extrémen „tisztán” történő ábrázolásának megszállottsága remek példája a nők egészségével kapcsolatos szexista megközelítésnek. A tamponok egészségügyi, nem pedig luxuscikkek, ezért nem a kinézetükre, sokkal inkább a biztonságos összetevőkre kellene koncentrálni.

Forrás: Popsugar Szerző: Kelemen Alíz

Ezt már olvastad?