A megfelelő bőrszépítő rutin a változókor minden fázisához

2022. november 08.
A menopauza témakörével egyre gyakrabban találkozhatunk a szépségiparban is, mindez pedig nem véletlen. A változókori hormonális egyensúlyhiány láthatóan nagy hatással van a bőrre is, ugyanakkor a legújabb innovációs áttöréseknek hála olyan hathatós termékekkel, sőt komplett termékcsaládokkal kezelhetjük a bőröregedés jeleit az arcunkon, amelyekkel korrigálhatjuk az öregségi foltokat is, és ismét ragyogóvá varázsolhatjuk az arcbőrünket.

A változókor és a nők ezen életszakaszának kihívásairól egészen az utóbbi évtizedekig nem is “illett” beszélni. A 21. évszázadra azonban a fokozott életmódbeli tudatosság, az életkori nehézségeiket egyre nyíltabban és őszintébben felvállaló nők, köztük számos híresség (többek közt Angelina Jolie, Michelle Obama vagy Salma Hayek) sokat segített azon, hogy ezzel a témakörrel is a fontosságának valóban megfelelő mértékben foglalkozzunk.

vichy-neovadiol-menopauza

Mára már a menopauza nem csupán kikerült a tabutémák közül, de egyfajta tudatosság, edukációs folyamat is elindult ennek kapcsán. Ahogyan a társadalom változik, a gondolkodásmódunk és az életmódunk is átalakul. Ideje, hogy a változókort se dramatizáljuk túl! – ezt az elvet hirdeti a Vichy is, azt vallva, hogy a pubertáshoz hasonlóan a menopauza is a hormonális változások időszaka, vagyis egy szakaszt jelent a nők életében, amikor a testüknek és a nőiességüknek új megítélése kezdődik. Annál is fontosabb új irány ez, mivel a menopauza a nők életének 1/3-át teszi ki, és minden évben 25 millió nő lép a változókorba. Mindez azt jelenti, hogy 2025-re már 1,2 milliárdra lesz tehető a változókor után álló nők száma világszerte. Mindez természetesen egy természetes folyamat, ahogyan maga a menopauza is, amely átlagosan 51 éves kor körül következik be.

Fontos tisztában lennünk azzal, hogy ez az átalakulás fokozatosan, két fázisban következik be. A peri-menopauza idején jelentkeznek az első hormonális változások. Ezt az időszakot rendellenes menstruációs ciklus jellemzi és lehetnek mind fizikai tüneteink – például hőhullámok, öregedő bőr, a hajnövekedés változása, súlygyarapodás-, mind pedig pszichológiai hatásokat is észlelhetünk magunkon, így hangulatingadozás, álmatlanságot. A következő fázis a poszt-menopauza a változókor utáni időszak. Ez akkor köszönt be, amikor a menstruációs ciklusunk több mint egy teljes éve megszűnt, egyes tünetei pedig csökkennek vagy fokozatosan eltűnnek (hőhullámok, hangulatingadozások
…), míg mások felerősödnek (a bőr öregedésének jelei, csontritkulás …).

Úttörő a hormonális tudományban

Míg a hírességek ma már interjúkban mesélnek a menopauza alatti testi, lelki kihívásokról, addig a márkák, egyre célirányosabban fejlesztik ki a kifejezetten az erre a korosztályra, és a menopauzával járó bőrproblémákra szóló termékeiket. A Vichy már 1931 óta élen jár a bőr tudományos kutatásának területén, az expozóm tudományok úttörőjeként pedig folyamatosan tanulmányozza a bőr életszakaszonként változó igényeit. Az elmúlt 20 évben a Vichy még tovább lépett a hormonális tényezők bőrre gyakorolt hatásának tanulmányozásában, hogy még célzottabb és hatékonyabb dermokozmetikai megoldásokat dolgozzon ki.

A hormonok döntő szerepet játszanak a bőr egyensúlyában és egészségben az életünk során. A változókort a női nemi hormon – az ösztrogén – csökkenése határozza meg, méghozzá nagyon… A változókor első szakaszában kezd el csökkenni a szintje, a menopauza után pedig igen alacsony szintre áll be. Mindennek a hatását pedig a bőr minden rétegében érezhetjük: a faggyútermelés redukálódik, szárazabb lesz a bőr, az epidermisz elvékonyodik, ez pedig megváltoztatja a védőfunkció minőségét. Csökken a természetes antioxidáns védelem, ahogyan a kollagén, az elasztin és a hialuronsav szintézise is lelassul.


A változókor utáni hormonális változások hatása a bőrre

A női ösztrogén hormon alacsony szintet érhet el, míg a kortizol nevű stresszhormon termelésének gyakorisága növekedhet. Ezen változások kombinációja 5 szinten hathat a bőrre:

  • A kollagénszint csökkenhet. A ráncok mélyebbé válhatnak.
  • A hialuronsav-termelés csökkenhet. A bőr veszíthet tömörségéből és rugalmasságából.
  • Az antioxidáns védelem szintje is változhat, megjelenhetnek a pigmentfoltok.
  • A sejtmegújulás lassulhat. A bőr veszíthet ragyogásából.
  • A lipidvesztés növekedése bőrszárazságot okozhat.

vichy-neovadiol-menopauza
5 bőrmechanizmust támogató bi-szérum

A bőrgyógyászokkal és nőgyógyászokkal együttműködésben, a változókor területén szerzett szakértelmének köszönhetően a Vichy teljes dermokozmetikai programokat dolgozott ki. Ezek a termékek válaszolnak a bőr hormonális változásai miatt megváltozó igényeire, a változókor minden szakaszában. ANEOVADIOL MENO 5 BI- szérum a proxylane és a cassia kivonat öregedésgátló hatóanyagok erejével a ráncok, a megereszkedés, az öregségi foltok, a ragyogás fokozása és a bőrszárazság kezelése terén alkot nagyot mindezt mennyei illatú, kétfázisú (vízes és olajos) textúrával. A változókor első szakaszától a változókor utánig megfelelő szérumot ráadásul nem csak az arc, hanem a nyakbőr szépítésében is bevethetjük, a klinikailag bizonyított eredmények pedig már 1 hónap után láthatóak.

vichy-neovadiol-menopauza
Megfelelő protokoll a változókor minden fázisához

A tökéletes, a korunkra és a hormonális változásainkra szabott szépségrutin ma már egészen könnyen összeállítható, a Vichy Laboratórium ugyanis éppen erre a célra fejlesztette ki a Neovadiol termékcsaládot. A kifejezetten az idősödő bőr igényeit megcélzó termékvonal (a menopauza előtt, alatt és után) arcszérumot, nappali és éjszakai krémeket sorakoztat fel, amelyből könnyedén összeállíthatjuk a nekünk megfelelő protokollt. A változókor első szakaszában a bi-szérum felvitele után a tömörséget adó és revitalizáló NEOVADIOL PERI-MENOPAUSE nappali arckrém lesz a rutinunk második lépése, míg a változókor után a szépségprogramban a szérumot a nedvességgel feltöltő és megereszkedés elleni NEOVADIOL POST-MENOPAUSE nappali arckrém alkalmazása követi.

Ismerjük meg a változókor témakörét

Ha szeretnénk a témában még tovább elmélyedni, érdemes ellátogatnunk a Vichy weboldalára, ahol a témához kapcsolódó cikkekből és a márka podcastjéből sok fontos információt megtudhatunk a változókorról.

Promóció

Olvass tovább!