Zenével enyhíthetőek a menopauza tünetei

2022. március 21.
Ha a zene megnyugtathat egy őrjöngő vadállatot, vajon egy folyton zsörtölődő, klimaxszal küzdő nővel is csodát tehet? Egy friss kutatás szerint igen.

A rossz alvástól a sajgó ízületekig számtalan kellemetlenséget tapasztalnak a nők, melyek mind a változókorral függnek össze. Határozottan rányomhatják a bélyegüket az életminőségre. Egy török tanulmány szerint azonban a zene segíthet. A Menopause című orvosi szaklapban megjelent eredményekkel a Mayo Klinika és az Észak-Amerikai Menopauza Társaság igazgatója, dr. Stephanie Faubion is egyetért.

zene-menopauza

A vizsgálatba 40–65 év közötti, menopauzán már átesett nőket vontak be. Ez azt jelenti, hogy csak olyanok vehettek részt benne, akiknek már legalább 12 hónapja nem volt havi vérzése. Első körben mindenkitől azt kérték, hogy osztályozza a menopauzával összefüggő panaszait a hőhullámoktól az ingerlékenységig. Emellett a depresszióval kapcsolatos panaszaikat is értékelték: milyen gyakran sírtak például, mennyire érezték kudarcnak az életüket? A nők nagyjából felétől azt kérték, hallgasson zenét rendszeresen hat héten át – legalább 18 alkalommal minimum 15 percen át – csendes környezetben. A résztvevők másik csoportjától nem kértek ilyet. Hat hét után megismételték a kérdőívet.

Azok a nők, akik zenét hallgattak, kimutathatóan jobban érezték magukat, mint azok, akik nem. Különösen a zenehallgatással töltött idő után érezték úgy, hogy csökkentek a menopauzával összefüggő tüneteik, a depressziószerű panaszaik pedig minimálisra csökkentek a tanulmány ideje alatt. A kontrollcsoportban nem tapasztaltak ilyen javulást.

Miért lehet hatásos a zene?

„Valószínűleg megnyugtató. Segít, hogy az agyban olyan kémiai anyagok termelődjenek, melyek ellazítanak és boldoggá tesznek – magyarázta a szakember. – Dopamin, szerotonin, endorfin és oxitocin termelése indulhat be a zene hatására, miközben a kortizol, a stresszhormon szintje csökken. Ez hatással van a vérnyomásra, a szív és a légzőrendszer működésére is” – tette hozzá Faubion. 

A kutatók kiemelték, hogy különösen a büzürk, a török népzene egy bizonyos formája volt megnyugtató hatással a hallgatóira.

Zene mint terápia

A hatások alapvetően nem lepték meg a szakembereket. „A zeneterápiát már régóta használják a hangulati zavarokban a kedélyállapot javítására” – mutatott rá Faubion. Egy korábbi kutatásban például azt figyelték meg, hogy a zene hatására az izmok ellazulnak, így az emberek jobban alszanak és képesek jobban irányítani a hangulati kilengéseiket. A zenehallgatás jótékony hatását már várandós nőknél is kimutatták, illetve munkahelyeken a dolgozók hangulatára és produktivitására. 

Faubion azt is kiemelte, hogy nem csak azoknál a nőknél lehet hatásos, akik már átestek a menopauzán. „Akkor is jótékony hatású lehet, ha a változókor épp csak elkezdődött valakinél – mondta. – Érdemes figyelembe venni az ilyen egyszerű és könnyen elérhető dolgokat, meglepően hatékonyak lehetnek.”

Nem mindenható

Arra azért a kutatók is felhívták a figyelmet hogy egy-két alkalom nem valószínű, hogy hosszú távú eredményre vezet a menopauzával összefüggő panaszok enyhítésében. Ugyanakkor a rendszeres zenehallgatás biztosan jó hatással lesz ránk, ám önmagában nem elég ahhoz, hogy a tüneteket teljes mértékben kordában tartsa.

„Szükség lehet más biztonságos és hatékony stratégiák alkalmazására is. A hipnózis és kognitív viselkedésterápia már bizonyítottan hatásosan csökkenti a szorongást és a menopauza kellemetlen tüneteit – mutatott rá a szakember. – De a jóga, meditáció is remek kiegészítő kezelés lehet, ugyanakkor a tudományos adatok még ezekkel kapcsolatban sem egyértelműek, viszont ártani biztosan egyik sem árt.”

Forrás: Time Fotó: Unsplash

Olvass tovább!