Ezt a 2 testrészt gyakran kihagyjuk a mell önvizsgálatánál

2022. október 13.
Nagyon fontos, hogy ne csak a mellünket, hanem a hónaljunkat is ellenőrizzük minden hónapban, mivel itt is megmutatkozhatnak a mellrák első jelei.
  • A mellrák-specialista arra figyelmeztetett, hogy két olyan testrész is van, amit ellenőriznünk kell a havi önvizsgálatnál a mellen kívül, mégis sokan elmulasztják.
  • A mellbimbót és a hónaljat is meg kell vizsgálni, nem találunk-e olyan csomókat, amik korábban nem voltak ott.
  • Azért is fontos a mell rendszeres önvizsgálata, mert így tudjuk, milyen normális esetben a mellünk, és hamarabb észrevesszük, ha valami megváltozik.

Sokan kihagyják, amikor a rendszeres havi önvizsgálatot végzik a mellükön, hogy áttapintsák a mellbimbójukat és a hónaljukat is. „A mellrák korai tünetei nemcsak a mellben, hanem a mellbimbón és a hónaljon is megjelenhetnek” – figyelmeztetett dr. Marleen Meyers mellspecialista onkológus. 

mell-onvizsgalat-mellrak

Célszerű tükör előtt végezni a mell önvizsgálatát

A mellrák az egyik leggyakoribb rosszindulatú rákos megbetegedés a nők körében. Nyolcból egy nőnél kifejlődik élete során valamikor az Amerikai Rák Szövetség statisztikái szerint. A szakemberek azt javasolják, hogy minden hónapban, a menstruáció után egy héttel vizsgálják át a mellüket a nők. Így ismerik, milyen a mellük normális esetben, és hamarabb felfigyelnek, ha valami megváltozik. 

Váladékozás a mellbimbónál mellrákot jelezhet

A mellbimbónál nem a csomókra kell figyelnünk. Óvatos nyomással kell megvizsgálnunk, nincs-e valamilyen váladékozás a bimbónál, ez ugyanis a mellrák jele lehet. „Nem szükségszerűen jelent mellrákot, ha valami szivárog a mellbimbóból. Azoknál a nőknél, akik már szültek és szoptattak, laktáció is lehet a váladék – mondta az onkológus. – A menopauza után azonban a mellbimbó váladékozása egyértelműen ok arra, hogy orvoshoz forduljunk.”

A mell a hónaljnál is tart

Az onkológus arra is felhívta  figyelmet, hogy a mell nem ér véget a hónaljnál, a csúcsa egészen belülre érhet. „Persze a mellszövet főként a mellkason található, ám a csúcsa a hónaljban ér véget” – magyarázta dr. Meyers. 

A hónalji nyirokcsomók több okból is megduzzadhatnak, fertőzés vagy védőoltás is kiválthatja ezt. Ha ez kizárható, és a kulcscsont alatti régiónál találunk csomót, ott fennáll a mellrák lehetősége is, így mindenképp célszerű orvoshoz fordulni.

Forrás: Insider Fotó: Getty Images

Olvass tovább!