Ezért van rossz hatással a stressz a menzeszre (x)

2022. november 08.
A menstruáció előtt jelentkező PMS-tünetek a szorongással teli időszakokban a szokásosnál intenzívebbek lehetnek. A stressz ugyanis negatív hatással van a női hormonháztartás működésére.

Mit lehet tudni a PMS-ről?

PMS-nek, azaz premenstruális szindrómának nevezik azokat a tüneteket, amelyek a menstruációt megelőző 7-10 napban jelentkeznek, majd a vérzés kezdete után 1-2 napon belül maguktól megszűnnek. A menzeszt megelőző időszakot sokan nehezen éljük meg, hiszen a PMS rendkívül változatos testi és lelki tünetei negatívan befolyásolják az életminőséget, és rányomhatják a bélyeget a mindennapi tevékenységeinkre.

Nem csak női hiszti!

Bár még mindig sokan azt gondolják, hogy a menstruáció előtti állapot csupán női hiszti, szerencsére egyre köztudottabb, hogy a premenstruális szindróma valódi probléma. A PMS-nek több mint 150 féle tünete van. A panaszok jellege és erőssége az életkor előrehaladtával változhat, a terhességet, szülést követően újra jelentkezhet, akár erősebbé is válhat.

Mi okozhatja a PMS-t?

A női ciklust két hormon, a tüszőhormon és a sárgatesthormon vezérli. A petefészkekben való termelődésüket az agyunk szabályozza, ám ha az egyensúlyuk megbomlik, és túlsúlyba kerül a tüszőhormon, akkor jelentkeznek a PMS tünetei. A hormonális egyensúlyra – számos egyéb tényező mellett – a stressz is hatással lehet.

Ilyen hatással lehet a stressz a PMS-re

Megfigyelhető, hogy egy-egy hosszabb ideig tartó, szorongással teli időszakban a PMS-tünetek fokozottabban jelentkeznek. A szorongás és a stressz ugyanis a hormonháztartás működését is befolyásolhatja. A PMS-panaszokat erősítheti minden olyan személyes probléma vagy társadalmi, környezeti változás, amely szorongással tölt el bennünket. Akár egy vizsgaidőszak, egy közeli hozzátartozó, családtag súlyos betegsége, munkahelyi problémák vagy párkapcsolati konfliktusok, de a tágabb környezetünkben zajló negatív történések következményeitől való félelmeink is hatással lehetnek a PMS-tünetek intenzitására.

Ezek lehetnek a PMS tünetei

A menstruáció előtti napokban a lelki tünetek, mint például az ingerlékenység, a hangulati labilitás és a sírósság mellett testiek is megjelennek. Fájdalmassá válhatnak és feszülhetnek a mellek, tapasztalhatunk fej- és hátfájást, étvágyfokozódást, amelyhez falási rohamok is társulhatnak, de előfordulhat emésztési zavar, puffadás, testsúlynövekedés és libidócsökkenés is.

Hormonmentes segítség

Vény nélkül kapható, barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer

A PMS számos kellemetlen testi és lelki tünetét enyhíteni tudja a hormonmentes, recept nélkül kapható, barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer, a Premens tabletta. A gyógynövény összetevői igazoltan pozitívan hatnak a női hormonális szabályozórendszer működésére. Szedését a ciklus bármelyik napján el lehet kezdeni, és a kívánt hatás elérése érdekében a terápiát ajánlott legalább 3 hónapig, a menstruáció alatt is folytatni. Ha szükséges, a terápia tovább meghosszabbítható vagy újrakezdhető. A Premens már 3 havi terápiához szükséges kiszerelésben is kapható a gyógyszertárban.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Fotó: Shutterstock