Így rakja rendbe a nyers sárgarépa a hormonjaidat

2022. szeptember 29.
A nyers vegán étrend nem a legérdekesebb, még csak nem is a legegészségesebb, ugyanakkor vannak olyan zöldségek, például a sárgarépa, ami nyersen fogyasztva kifejezetten egészséges, különösen a hormonháztartásunk szempontjából.

Elsőre nem hangzik túl csábítónak és vágyaink netovábbjának a nyers sárgarépa-saláta, mégis hatalmas rajongótábora van. A TikTokon például 8,1 millióan látták azokat a videókat, melyek a répás salátákról készültek. Ha nem hiszünk a statisztikáknak, higgyünk a táplálkozási szakembereknek. 

A sárgarépa ugyanis tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, remek C-vitamin-, vas- és B6-vitamin-forrás. „Másik nagy előnye még, hogy segít megőrizni a hormonháztartásunk egyensúlyát” – mutatott rá Paige Nicole hormonspecialista, aki maga is rendszeresen fogyasztja a nyers sárgarépa-salátát, nemcsak a rosttartalma miatt, hanem azért is, mert az ösztrogén hormon kilengéseit képes egyensúlyba hozni a menstruációs ciklus során.

nyers-repa-hormonhaztartas

A sárgarépában található rost megköti a felesleges ösztrogént, javítja a széklet rendszerességét, így megakadályozza, hogy az ösztrogén felszívódjon a szervezetünkben

TikTok-oldalán azt is megmutatta a hormonspecialista, hogyan készíti a nyers répasalátát. „Amikor a menstruációhoz egyre közelebb érünk a ciklusunkban, egyre nagyobb hullámzások lehetnek az ösztrogén- és progeszteronszintben – magyarázta Paige Nicole. – Nem sokkal a vérzés előtt próbálok minél gyakrabban nyers sárgarépát enni, főleg akkor, amikor az ösztrogén dominál a szervezetemben a peteérés idején.” 

Ösztrogén és sárgarépa

A hormonspecialista azt is elmondta, hogy azért fontos az ösztrogénszint kiegyensúlyozása a szervezetben, különösen a ciklusnak ezen szakaszában, mert ez segíthet a premenstruációs szindrómával összefüggő tünetek, a puffadás, a fáradtság és a görcsök enyhítésében. 

@_paige.nicole_

my friends have been waiting for this one 🥕 Raw Carrot Salad for delicious hormone balancing! #rawcarrotsalad #hormonebalance #holistichormone #hormonalhealth #cyclesyncing #cooksoftiktok #homechef

♬ original sound – paige – balance & hormones

A nyers sárgarépa-salátához Paige Nicole egy jó marék megpucolt, lereszelt sárgarépát kever össze olívaolajjal, almaecettel és ízlés szerint sóval, borssal. Persze nem kell magában ennünk, ha szeretnénk, nyugodtan adhatunk hozzá más zöldségeket vagy akár salátát is, és köretként, szendvicsben is fogyasztható. 

Miért lehet hatásos a nyers sárgarépa?

Natasha Evans dietetikus, termékenységspecialista elmondta: „ A nyers sárgarépa-saláta trendje egy amerikai biológustól, dr. Ray Peattől indult. Ő figyelte meg azt, hogy a nyers sárgarépa segített az ösztrogéntúltengés miatt kialakuló migrén esetén. Ezután kezdte kutatni a nyers sárgarépa hatását a bélflórára, méregtelenítésre és a hormonháztartásra.”

A kérdés az: miért működik? „A sárgarépában található rost megköti a felesleges ösztrogént, javítja a széklet rendszerességét, így megakadályozza, hogy az ösztrogén felszívódjon a szervezetünkben” – mondta a dietetikus, hozzátéve, hogy sokan azt gondolják, csak a májunk méregtelenít a szervezetünkben, pedig más szervek – a bőr, tüdő, vesék, nyirokrendszer és a bélrendszer – is részt vesznek a folyamatban. 

„A bélrendszerünk egyik fontos feladata, hogy megszabadítsa a testünket a fel nem használt anyagoktól, hormonoktól, emésztőenzimektől, epétől, baktériumoktól és emésztetlen ételtől. Ha nem rendszeres a bélmozgásunk, az ösztrogén túl sokáig marad a vastagbélben, ahol több szívódik fel belőle, mint amennyire szüksége van a testünknek – folytatta a szakember. –Emiatt ösztrogéndominancia alakulhat ki a szervezetünkben, ami gyulladások kialakulásához, PMS-hez, terméketlenséghez, férfiaknál merevedési zavarokhoz, sőt pajzsmirigy-alulműködéshez és mellrákhoz vezethet.”

Forrás: Women’s Health Fotó: Getty Images

Olvass tovább!