A zöld tér közelsége csökkentheti a PMS-es panaszokat

2021. december 07.
Számos, a testi-lelki egészségünkre gyakorolt jótékony hatását felfedezték már a természetnek és a zöldterületeknek. A legfrissebb kutatások most arra világítottak rá, hogy a menstruáció előtti panaszokat is enyhítheti a természetes környezet.

Ha olyan helyen élünk, ahol található zöldterület a közelben, az csökkentheti a premenstruációs szindróma (PMS) testi és lelki hatásait, ahogy arra rámutattak egy nemrégiben készült tanulmány szerzői. Több mint ezer, Norvégiában és Svédországban élő, 18 és 49 év közötti nőt vontak be a vizsgálatba. A kutatók azt figyelték meg, hogy akik olyan helyen éltek, ahol több volt a zöldterület a szomszédságukban, enyhébb tüneteket észleltek a menstruációjukat megelőző napokban, mint azok, akik urbánusabb környezetben éltek, kevesebb zölddel.

A barcelonai egészségkutató intézet és a Bergeni Egyetem tudósainak közös vizsgálata szerint a természetközeli lakóhellyel rendelkező nők enyhébben tapasztaltak szorongást, depressziót, alvásproblémákat, mellérzékenységet és haspuffadást, melyek gyakori panaszok a PMS-től szenvedőknél. A premenstruációs szindróma a nők 20 százalékánál okoz klinikailag érzékelhető panaszokat, mégsem vizsgálták korábban, vajon a lakóhelynek és a természet közelségének van-e, és ha igen, mekkora szerepe a tünetekre. A tanulmányt az Environment International című szaklapban publikálták, és jól illeszkedik azon tanulmányok sorába, melyek a természet közelségének egészségünkre gyakorolt jótékony hatásait bizonyították már korábban is.

termeszet-PMS

A kutatásban résztvevők egy kérdőívet töltöttek ki, melyben részletesen le kellett írniuk korábbi PMS-re jellemző panaszaikat is: ingerlékenység, szorongás, gyakori sírás és fokozott érzékenység, alvási problémák, depresszió, érzékeny mellek, puffadás és fejfájás is szerepelt a listájukon. 

A tudósok összevetették a tüneteket, melyekről a vizsgálatba bevont nők beszámoltak a lakóhelyükkel, mennyi zöldterület található a közelükben, a testtömegindexükkel, a légszennyezés mértékével lakóhelyükön és fizikai aktivitásukkal is.”Négyből három tünet, mely javult a zöldterület közelségével, pszichológiai panasz volt, ami egybecseng azzal, amit már korábban is tudtunk: a természettel való kapcsolat csökkenti a stresszt és javítja a mentális egészséget” – mondta Kai Tiebner, a Bergeni Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője. “A zöld környezet csökkenti a szervezet kortizolszintjét. A stressz rontja a PMS-sel járó panaszokat és növeli a stresszhormon, a kortizol szintjét, ami összefüggésben lehet a progeszteron fokozottabb felszabadulásával. Ez pedig a premenstruációs szindróma kialakulásához vezethet.” A kutatás egy újabb elem annak megértéséhez, milyen az ember számára egészséges lakókörnyezet.

A kutatás arra is rámutatott, hogy ahhoz, hogy éreztesse hatását, huzamosabb ideig zöld környezetben kell élnünk. “Ha csak az adott pillanatban, rövidebb időszakban tartózkodott valaki a természetben, nem mutatkozott különösebb eltérés az elemzésünk szerint” – mondta Payam Dadvand, a barcelonai egészségkutató intézet munkatársa, a tanulmány koordinátora. “Ahhoz, hogy a PMS panaszai enyhüljenek, tulajdonképpen a zöld környezetben kell élnie valakinek.”

Korábbi kutatások bebizonyították már, hogy a természet közelsége összefügg az aktívabb életmóddal és a lakóhely alacsonyabb légszennyezettségével is. Ám a mostani kutatás nem talált rá bizonyítékot, hogy ezek a premenstruációs szindrómában szerepet játszanának.

Forrás: The Guardian Fotó: Unsplash

Olvass tovább!