„Olyan, mint egy hullámvasút” – így befolyásolja a női ciklust az életkor (x)

2022. november 08.
Tizenévesen még teljesen normális, ha a menstruációnk rendszertelenül, egyszer túl hamar, máskor túl későn jön meg. Annak viszont már akár komoly oka is lehet, ha a ciklusunk huszonéves korunk után kezd kiszámíthatatlanná válni.

Bár a nagykönyv szerint a női ciklus 28 napos, teljesen normális, ha ettől egyénenként néhány nappal eltér. A szakértők szerint cikluszavarról akkor beszélhetünk, ha a menzesz túlságosan korán, 21 napnál hamarabb, vagy túlságosan későn, 35 nap után jön meg.

A női ciklust számos külső és belső tényező befolyásolhatja – a többi között az életkor, hormonális problémák, fizikai vagy lelki változások, környezeti hatások, esetleg betegségek –, és könnyen kizökkentheti a ritmusából. A női ciklus tehát egy rendkívül érzékeny gépezet, jól bizonyítja ezt a Kovács család nőtagjainak története is.

harom-generacio-no

A  kép illusztráció

„Olyan, mint egy hullámvasút”

A 16 éves Lilinek 13 éves korában jött meg először a menstruációja, és ahogy ő fogalmaz, azóta kész hullámvasút az élete. A menzesze még mindig kiszámíthatatlan, hol gyakrabban, hol ritkábban jelentkezik, sőt, van, hogy ki-kimaradozik. Ha pedig ez nem lenne elég, a vérzése hossza is gyakran változik: néha 3-4 napos, máskor 7 napig is elhúzódik. Lili kezdetben nem értette ezt az összevisszaságot, félt, hogy a rendszertelen ciklusa valamilyen bajra utal. Hogy megnyugtassa lányát, az édesanyja, Kriszti elment vele nőgyógyászhoz. A szakember végül sikeresen eloszlatta Lili aggályait, és elmondta neki, hogy a rendszertelen ciklus tinédzserkorban egy teljesen természetes jelenség, hiszen ilyenkor még fejlődik a szervezet, a hormonrendszer érik, alakul.

„Több mint egy év kimaradt”

Kriszti számára sem ismeretlen a rendszertelen menstruáció problémája. A 38 éves édesanya ciklusa négy évvel ezelőtt, Lili kisöccsének születése után állt a feje tetejére. Mivel Lilit annak idején nem sikerült szoptatnia, most kifejezetten készült rá, hogy a kisfiát anyatejjel táplálja, ha lehet, minél tovább. Azzal azonban eleinte nem volt tisztában, hogy a szoptatás bizony a ciklusára is hatással lesz. Hiába várta, a második szülése után csak nem akart újraindulni a havivérzése, és amikor már hónapok teltek el menstruáció nélkül, felhívta az orvosát, hogy elpanaszolja a problémáját. Az édesanya ekkor tudta meg, hogy a szülés utáni cikluszavar ugyancsak egy teljesen természetes jelenség. A terhességgel és szüléssel együtt járó hormonális változások miatt teljesen eltérő, hogy a szülést követően kinél mikor indul újra a havivérzés, és azonnal beáll-e a ciklus, vagy eleinte rendszertelen marad. Van, aki a tisztuló vérzést követő hónapban már menstruál is, másoknál csak hónapokkal vagy akár egy-két évvel a szülés után indul újra a ciklus. Ha pedig ez nem lenne elég, az orvosa azt is elmondta, hogy a ciklus újraindulását a szoptatás is befolyásolni tudja. Azok szervezetében, akik folyamatosan anyatejjel táplálják csecsemőjüket, a szülést követően is magas marad a tejelválasztás beindításáért, fenntartásáért felelős hormon, a prolaktin szintje. Ha pedig a normálisnál magasabb a prolaktinszint, akkor a peteérés és a menstruáció elmarad, vagy ha mégis jelentkezik, rendszertelen lehet. A prolaktinszint akkor kezd csak el csökkenni, miután a kismama kevesebbet szoptat, és így idővel a havivérzés is vissza tud térni. Kriszti egyéves koráig rendszeresen szoptatta a kisfiát, és csak utána kezdte egyre ritkítani az anyatejes táplálást. A vérzése végül másfél évvel a szülés után szerencsésen visszatért, és be is állt a jól ismert ritmusba.

„Egy új kezdet”

Ahogy Lili nagymamája, Magdolna fogalmaz, a cikluszavar számára egy új kezdet előfutára volt. 50 éves korában lett figyelmes arra, hogy a menstruációja egyre rendszertelenebbé kezdett válni. Rövidebb ideig tartott, mint korábban, ki-kimaradt, de volt, hogy tartósan nem jelentkezett. Magdolna ekkor már sejtette, hogy a menstruációs zavarok az ő korában egy fontos változást jeleznek: lassan a végéhez ér élete termékeny szakasza, és belép a változókorba. Nem tagadja, legbelül félt a rá váró változásoktól, de tudta jól, hogy a családja támogatására mindig számíthat, és bízott benne, hogy közös erővel sikerül majd áthidalni a nehézségeket.

Amikor a cikluszavar nem az életkorunkkal függ össze

Amennyiben arra leszünk figyelmesek, hogy a ciklusunk kiszámíthatatlanná válik, mindenféleképpen érdemes felkeresni a nőgyógyászunkat, hogy ki lehessen zárni az esetleges egészségi problémákat. Fontos tudni, hogy a cikluszavar hátterében különféle betegségek is állhatnak, okozhatja például egy mióma, polip vagy egy addig fel nem fedezett policisztás ovárium szindróma.

De a nem megfelelő, egyoldalú táplálkozás, a testet sanyargató, túlzásba vitt diéta vagy az erőteljes fizikai megterhelés, például az intenzív sporttevékenység is felboríthatja a hormonháztartásunkat, és negatívan hathat az ösztrogéntermelődésre. Nagyon gyakori például, hogy a túlzásba vitt sport vagy diéta hatására az érintettnél ki-kimaradozik a menstruáció.

Bizonyos gyógyszerek szedése is okozhat cikluszavarokat, sőt a lelki megterheléssel, stresszel járó élethelyzetek – mint egy vizsgaidőszak vagy esküvő – vagy akár egy hosszú utazás is befolyásolhatja a menstruációs ciklus alakulását.

Viszlát cikluszavar és PMS! Helló Premens!

Vény nélkül kapható, barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer

A cikluszavar rendezésében és a menstruáció előtti kellemetlen panaszok enyhítésében is segít a hormonmentes, koncentrált barátcserje-kivonatot tartalmazó Premens tabletta, melynek gyógynövény összetevői pozitívan hatnak a női hormonális szabályozórendszer működésére. Hatását és biztonságosságát több vizsgálat is alátámasztja. Jelenleg az egyetlen recept nélkül kapható barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer, melyet a kívánt hatás érdekében ajánlott legalább 3 hónapon át, a menstruáció alatt is szedni. A kezelés szükség esetén tovább folytatható, vagy kiújuláskor újrakezdhető. 3 havi terápiára elegendő kiszerelés is kapható.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Fotó: Getty Images

Promóció