Tabuk nélkül: ilyen a női test szülés után

2020. február 24.
Beintenek a tabuknak, a társadalmi elvárásoknak és megmutatják a női test valódi természetét. Nincs cukormáz, nincs retus – csak a kendőzetlen őszinteség.

Nagyjából egy hónappal ezelőtt, január végén született meg Ashley Graham első gyermeke, egy kisfiú, aki az Isaac Menelik Giovanni Ervin nevet kapta. A modell már a várandóssága alatt sem volt szégyenlős, számos részletet megosztott a terhesség közben felmerülő problémáiról a közösségi oldalán, miközben minden nőnek hirdette a testpozitív szemléletet. „Egyre nagyobb és nagyobb leszek, és próbálom elfogadni az új testem minden nap. Ez egy utazás, és hálás vagyok a támogató közösségeteknek” – mondta korábban egy videójában, amelyben meztelen valójában mutatta meg várandós testét.

A hozzáállása a szülés után sem változott. Ahelyett, hogy a csak a cukormázas, tökéletes pillanatokat osztaná meg rajongóival, a modell most is őszintén felvállalja a nyilvánosság előtt a terhességet követő időszak azon árnyoldalait, amelyek még ma is tabunak számítanak. A szülés után nem sokkal több fotót is posztolt – például a megváltozott alakjáról.

A képhez írt terjedelmes szövegben a modell arról írt, hogy a nők számára a szülés utáni időszak bizony nem egy leányálom.

Emelje fel a kezét, aki nem tudta, hogy szülés után a saját pelenkádat is cserélni fogod. A divatvilágban töltött éveim után sosem gondoltam volna, hogy az eldobható fehérnemű lesz a kedvenc ruhadarabom. Senki sem beszél a felépülési és gyógyulási időszakról, amin minden anya keresztülmegy. Meg akartam mutatni nektek, hogy nem minden szivárvány!

Itt azonban Graham nem állt meg, néhány nap múlva egy újabb, még látványosabb képet osztott meg magáról az alábbi szöveggel:

Ugyanaz vagyok. Néhány új sztorival.

 

View this post on Instagram

 

same me. few new stories.

A post shared by A S H L E Y G R A H A M (@ashleygraham) on Feb 17, 2020 at 12:23pm PST

A nők szülés utáni teste továbbra is tabu

Ashley Graham a bátor posztjaival akarva-akaratlanul, de egy éppen kibontakozó mozgalom élére állt. Néhány hete két francia aktivista, Illana Weizman és Morgane Korech indított útjára a közösségi médiában egy kampányt, amelynek célja, hogy felszabadítsák a szülés utáni női testet a társadalomban mélyen gyökerező tabuk alól. A mozgalomhoz csatlakozó nők #monpostpartum hashtaggel osztanak meg magukról Ashley Grahaméhez hasonló, őszinte, kendőzetlen képeket.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Les Mères veilleuses (@les_meresveilleuses) on Feb 22, 2020 at 3:46am PST

Az ilyen kezdeményezésekre pedig sajnos továbbra is nagy szükség van. Hiszen ma, 2020-ban még mindig megtörténhet, hogy egy reklámot csak azért nem hajlandó leadni egy tévécsatorna az Oscar-díjátadó szünetében, mert abban „túl őszintén” mutatják be a gyermekágyi időszak nehézségeit...

Olvass tovább a tabukról!

Fotó: Getty Images