Így rombolja a testünket, ha tartósan feszültségben élünk és túl sok a stressz az életünkben (x)

2023. január 20.
A stressz a modern világ gyakori velejárója, amely hosszú távon súlyos terhet ró a szervezetünkre. Ha nem találunk megoldást a hatékony stresszkezelésre, a folyamatos feszültség különféle egészségi problémák melegágya lehet.

A stressz önmagában egy teljesen természetes reakció a környezetünkben bekövetkező változásokra. Nem más, mint egy túlélőmechanizmus, amely az evolúció során fejlődött ki, és amelyre például az ősembernek a vadászat során nagy szüksége volt. Az ősember észlelte a veszélyhelyzetet a vadállat közeledtével, a szervezete stresszhormonokat kezdett termelni, amelyek különböző biológiai láncreakciók sorozatával felkészítették őt a harcra, vagy, ha az nem volt lehetséges, a menekülésre.

A stressznek ezekben a veszélyes helyzetekben életmentő szerepe volt, ám a mai modern korban ritkán kerülünk ennyire kiélezett szituációkba. A probléma csak az, hogy a szervezetünk továbbra is úgy reagál a stresszt okozó élethelyzetekre, mintha az életünk múlna rajta. Ha pedig a stressz okozta felfokozott állapot tartósan, hosszabb ideig fennáll, az könnyen rányomhatja bélyegét testi és szellemi egészségünkre.

Mit tesz a stressz a szervezetünkkel?

A stressz arra készteti a szervezetet, hogy – egyéb funkcióit háttérbe szorítva – azokat a testi folyamatokat helyezze előtérbe, amelyek a túlélést jelenthetik egy akut életveszélyes szituációban. A légzésünk és a pulzusunk felgyorsul, megemelkedik a vérnyomásunk, aminek következtében a sejtjeink több tápanyaghoz tudnak jutni. Az emésztésünk viszont ezzel párhuzamosan lelassul, és az immunrendszerünk reakcióképessége is megváltozik. Ha megszűnik a stresszválasz kiváltó oka, a szervezetünk is fokozatosan visszavált a kiegyensúlyozott működésre. Probléma abból adódik, ha a stressz heteken, hónapokon át fennáll, így a szervezetünknek nincs lehetősége a megnyugvásra.

Miért veszélyes a krónikus stressz?

A tartós stressz mind testi, mind lelki egészségünkre negatívan hat, és közvetlenül vagy közvetetten súlyos megbetegedések forrása lehet. A megemelkedett vérnyomás szív- és érrendszeri problémák kialakulásához vezethet, és hozzájárulhat az alvás-, hormon- és anyagcserezavarok, emésztőrendszeri és neurológiai eltérések fellépéséhez, illetve mind férfiaknál, mind nőknél ronthatja a termékenységet és a szexuális életet. Nőknél a krónikus stressz cikluszavarokat okozhat, felerősítheti a menstruációs panaszokat, illetve a változókori hormonváltozásokhoz társuló tüneteket is. De a krónikus stressz kiváltó oka lehet még a depressziónak és különböző szorongásos kórképeknek is.

Tegyünk az egészségünkért!

Ha jelen van az életünkben az állandó feszültség, az azt jelentheti, hogy túl sok olyan élmény ér bennünket nap mint nap, amellyel nem vagy csak nehezen tudunk megbirkózni. Ezeket a feszültséget kiváltó tényezőket a mai rohanó világban nem annyira egyszerű kiiktatni az életünkből – nem mindenki teheti meg például, hogy egyik napról a másikra munkahelyet váltson. Amit viszont megtehetünk, hogy életmódbeli változtatásokkal megkönnyítjük szervezetünknek a feszültség kezelését. Sokat segíthet, ha beiktatjuk az életünkbe a rendszeres mozgást, ha elsajátítunk valamilyen relaxációs vagy meditációs technikát, és azért is hálás lesz a testünk, ha biztosítjuk számára a stressz kezeléséhez szükséges ásványi anyagokat és vitaminokat.

Segíthetnek a gyógynövények

A szintetikus altatók és nyugtatók használata átmenetileg jó szolgálatot tehet, ám ezek a szerek hosszú távon függőséget is okozhatnak. Segíthetnek viszont a gyógynövényes készítmények is, amelyek nem okoznak sem függőséget, sem hozzászokást. A három gyógynövény, a macskagyökér, a komló és a citromfű kivonatát tartalmazó Sedacur forte nappal oldja a feszültséget, este pedig segíti az elalvást és pihentető alvást biztosít. Ezt a növényi gyógyszert napközben és este is alkalmazhatjuk, és mivel nincs negatív hatása a koncentrációra, szedése mellett nem kell attól tartanunk, hogy napközben tompulna a figyelmünk vagy nőne a reakcióidőnk. A Sedacur forte az autóvezetéshez szükséges készségeket sem befolyásolja negatívan. Recept nélkül kapható a patikában.

sedacur-doboz-60x-2020-jobb-png-1200x946

Vény nélkül kapható gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Fotó: Getty Images

Promóció